KÜLFÖLD

Szerző K.B.

Létrehozva: 2024.07.22.

3D-nyomtatott lakások és függőleges kertek: így nézhet ki majd a világ 2050-ben - fotó, videó

2050-re 3D nyomtatott barlanglakások lephetik el a Holdat.

55 évvel ezelőtt szintre napra pontosan ma lépett először ember a Hold felszínére. Neil Amstrong és az Apollo 11 legénysége ugyanis 1969 júliusában érkezett meg az égitestre. Az űrhajós lábnyoma pedig a mai napig ott található a Hold felszínén. Napjainkban a nagyhatalmak, az Egyesült Államok, Kína, és Oroszország azért versenyez, hogy kinek sikerülhet legkorábban újra visszatérni a Holdra. A NASA már egyenesen odáig ment, hogy partnerszerződést kötött egy hatalmas 3D-nyomtatással foglalkozó céggel azért, hogy olyan lakóházakat alakítsanak ki, amelyek biztonságot életteret biztosítanának az extrém körülmények között is.

Az 57 millió dolláros - 26 milliárd forintos - szerződés egy olyan gépezet feltalálását, és üzemeltetését foglalja magában, amely 48 óra alatt képes lenne a Hold felszínén megépíteni a barlangházakat, amelyekben az űrhajósok élhetnének. Hosszútávon ez a technológia forradalmasíthatná a Földön is az építkezést. A Hold benépesítéséhez azonban nem lesz elég az űrhajósok kaszárnyája, szükség lesz egy hatalmas kupolára is, amely alatt űrgazdálkodók tevékenykednének, akik olyan növényeket termesztenének, amelyek az extrém körülmények között is életben maradnának. A NASA eddigi mintáinak tanulmányozása alapján arra jutottak, hogy a Hold felszíne tartalmazza azoknak az ásványi anyagoknak a többségét, amelyekre szükség van a növekedéshez, azonban egy fontos összetevő hiányzik a Hold talajából, a regolitból, ami nem más, mint nitrogén. 

Ezért az Európai Űrügynökség tudósai olyan terveket dolgoztak ki, amelyek szerint függőleges kerteket kell létrehozni az égitesten. Ezt hidroponikus gazdálkodásnak nevezik, ilyenkor talaj helyett tápanyagban gazdag vízben termesztik a növényeket. Emellett vannak olyan növények, mint például a bab, ami a hold regolitjában is megterem. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a floridai egyetem kutatói szerint a regolitban felnövő zöldségek egészségesebbek, mint a Földön termesztett társaik.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan fog kinézni a Hold, ha sikerülne a 3D nyomtatással készülő lakóházak kivitelezése, azt ebben a videóban tudjátok megtekinteni:

További képeket a látványtervekről ide kattintva tudtok még megtekinteni.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek