KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.16.

Elképesztő felfedezés: itt épülhet bázis a Holdon

Eddig sosem látott méretű barlangra bukkanhattak a Föld égi kísérőjének felszínén.

Szerző Ripost

Egy olasz tudósok vezette nemzetközi kutatócsoport lefedezett a Holdon egy olyan barlangot, ami szerintük tökéletes helyszín lehet egy leendő holdbázis megépítéséhez - írja a Guardian brit napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint a kutatók már régóta keresnek ilyen geológiai képződményeket az égitesten, mivel tudományos körökben széles körű egyetértés van abban, hogy egyedül ezek képesek hosszútávon biztonságot nyújtani az emberek számára a szélsőséges holdi viszonyok ellen.

Elképesztő felfedezés: itt épülhet bázis Holdon

A felfedezésről készül tanulmány szerint a barlang a Hold egyenlítőjénél, a Nyugalom tengere nevű régióban található, nem messze attól a helytől, ahol az Apollo–11 űrhajósai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin elsőként a Hold felszínére léptek 1969-ben. 

A barlang bejárata egy mintegy 100 méter széles, 150 méter mély kráter. Műholdas mérések alapján a gödör alján van egy alagút, aminek hossza valahol 30 és 80 méter között lehet, míg a szélessége 45 méter. Egyes becslések szerint az alagút felszíne lapos vagy lejtős, maximális meredeksége pedig 45 fok. 

A kutatócsoport vezető csillagásza, Lorenzo Bruzzone szerint a barlang feltehetően egy üres, korábbi lávafolyam után maradt üreg, de az is lehet, hogy tektonikus lemezek mozgásának köszönhetően jött létre.

Mivel a barlang 150 méterre a felszín alatt húzódik, a kutatók úgy vélik, hogy a helyszín teljes mértékben megvédheti az asztronautákat a Hold barátságtalan környezetéven szemben. A Föld égi kísérőjén veszélyt jelent az emberekre nézve a szélsőséges hőmérsékletingadozás, a földi 150-szeresét kitevő életveszélyes UV- és háttérsugárzás, valalamint a becsapódó mikrometeoritok is, de a felszín alatt ezek kockázata minimális.

A tanulmány szerzői szerint a következő nagy lépés a barlang szerkezeti stabilitásának elemzése lesz. Ez azért fontos, mert ahhoz, hogy bázist építsenek oda, meg kell győződni arról is, hogy a geológiai képződmény alkalmasak erre. A gödör falai ugyanis laza törmelékekből is állhatnak, amelyek könnyen beszakadhat akár egy kisebb erőbehatástól is.

A kutatók továbbá úgy vélik, a felfedezett barlang nemcsak egy leendő holdbázis szempontjából lehet érdekes, hanem az ott található kövek tanulmányozása is rengeteg új információval szolgálhat a Hold kialakulásával kapcsolatban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek