KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.06.

Ezt mondják Orbán Viktor békemissziójáról neves politikusok

A miniszterelnök a héten előbb Kijevbe, majd Moszkvába utazott, hogy megtegye az első lépéseket a béke felé vezető úton.

Orbán Viktor szerint "béke nem lesz magától, a békéért tenni kell". A miniszterelnök éppen ezért békemisszióba kezdett. Első lépésként elutazott a háborúban álló országokba és kétoldalú megbeszéléseket folytatott a vezetőikkel, hogy felmérje az álláspontokat. A hét elején Kijevben, majd pénteken Moszkvában tett hivatalos látogatást. 

Magyarország azon kevés országok egyikéhez tartozik, amely párbeszédet tud folytatni Ukrajna és Oroszország vezetőivel is. 

1. állomás: Kijev

Július elsején vette át Magyarország az Európai Tanács soros elnöki tisztségét. A féléves megbízatás második napján Orbán Viktor már az ukrán fővárosba utazott, hogy a békéről tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

- fogalmazott a magyar kormányfő Kijevben.

2. állomás: Moszkva

Orbán Viktor alig három nappal az Ukrajnában tett látogatása után Moszkvába repült, hogy párbeszédet kezdeményezzen a másik háborús féllel, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A kormányfő a közös sajtótájékoztatón közölte: a találkozón elmondta az orosz elnöknek, hogy az elmúlt évtizedek kivételes európai fejlődésének alapját a béke adta. 

"Most viszont két és fél éve a háború árnyékában élünk Európában, és ez rendkívüli nehézséget okoz Európa számára” 

– tette hozzá.

Nem érezzük magunkat biztonságban, látjuk a pusztítás és a szenvedés képeit, és ez a háború most már a gazdasági fejlődés megtörésében és versenyképességünk visszaesésében is jelentkezik

 – állapította meg.

A miniszterelnök szavai szerint az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus nélkül és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét. Ennek módozatait tárgyalta meg a találkozón az orosz elnökkel, azt akarta megtudni, hogy merre van a békéhez vezető legrövidebb út.

A miniszterelnök közölte: három kérdésben szerette volna hallani az orosz elnök álláspontját:

  • Elsőként arról kérdezte, hogy mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról. 
  • Másodsorban arra volt kíváncsi, hogy mit gondol a tűzszünet és a béketárgyalás viszonyáról, „lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás?”
  • Kíváncsi volt továbbá az orosz elnök véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerre vonatkozóan – sorolta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette: hálás az orosz elnöknek a nyílt és őszinte megbeszélésért.

Kitért arra is, hogy az elmúlt két és fél év során „fogytak és alig maradtak” olyanok, akik mindkét háborúzó féllel tudnak beszélni. Magyarország a nagyon kevesek egyike – mutatott rá, hozzátéve: ezért járt a héten Kijevben és ezért van most Moszkvában.

Megtapasztaltam, hogy az álláspontok messze vannak egymástól, a háború lezárásához és a béke megteremtéséhez szükséges lépések száma magas, de a dialógus és párbeszéd helyreállítása tekintetében az első fontos lépést ma sikerült megtenni

– mondta Orbán Viktor, majd megjegyezte: folytatja ezt a munkát.

3. Többen méltatják Orbán Viktor áldozatos munkáját

 A magyar miniszterelnöknek az ukrajnai háború lezárására tett diplomáciai erőfeszítéseivel kapcsolatban a Mandiner megkereste Nicolas Sarkozy korábbi francia elnököt. A Franciaországot 2007-től 2012-ig vezető államfővel Orbán már hosszú ideje jó kapcsolatot ápol. Többek között ennek tudható be, hogy a lap információi szerint a magyar miniszterelnök egyeztetett pénteki moszkvai útjáról a korábbi francia köztársasági elnökkel.

A korábbi francia államfő elmondta:

Az orosz-ukrán háborúnak nincs katonai megoldása. Békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni. A nap végén ez a felek döntése lesz. De első lépésként helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat. Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök, amikor ezen dolgozik.”

Hasonló állásponton van Sebastian Kurz egykori osztrák kancellár is:

Az Ukrajna elleni agresszív orosz háború hihetetlen szenvedést hozott. Elsőleges célunknak a vérontás befejezésének és a tárgyalásokhoz való visszatérésnek kell lennie. Ezt csak diplomáciai úton és nyílt kommunikáción keresztül lehet elérni. Orbán Viktor és a magyar elnökség erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy tehessünk egy lépést a jó irányba, de végső soron a harcoló feleknek kell megoldást találniuk

– fogalmazott Kurz.

Robert Fico szlovák miniszterelnök az ellene végrehajtott májusi merényletkísérlet óta első nyilvános fellépésében Orbán Viktor magyar kormányfő közvetítői erőfeszítéseit méltatta az ukrajnai konfliktusban. Kijelentette:

Ha egészséges volnék, csatlakoznék hozzá.

Nem lehet elegendő békekezdeményezés annak érdekében, hogy megakadályozzák az ukrajnai háború elmérgesedését és egy jóval szélesebb katonai konfliktussá terebélyesedését - hangsúlyozta Robert Fico. Mint mondta,

csodálattal adózik Orbán Viktornak, amiért Kijevbe és Moszkvába is elutazott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfővel is találkozzon.

Fico úgy fogalmazott, hogy a béke ugyan nem minden, de a béke nélkül minden semmis.

A német baloldali sztárpolitikus, Sahra Wagenknecht is teljes mértékben egyetért a béke fontosságáról a magyar miniszterelnökkel. Elmondása szerint itt az ideje, hogy megtegyük az első lépéseket a béke felé.

Szerintem a kancellárnak támogatnia kellene az ilyen kezdeményezéseket ahelyett, hogy blokkolja őket. Itt az ideje, hogy megtegyük az első lépéseket a béke felé, hogy a háború borzalmai végre véget érjenek

– jelentette ki rövid videóüzenetében a radikális baloldali Die Linke pártból tavaly ősszel kilépett politikus.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek