KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.06.17.

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

A svájci békekonferenciával nem került közelebb a világ a békéhez. A biztonságpolitikai szakember szerint az oroszok nélkül nem lehet békét kötni.

Kétnapos békekonferenciát tartottak a hétvégén Svájcban, ahova érdekes módon az egyik háborúzó felet meg sem hívták. Az ukrán provokációt követően Kína is lemondta a részvételt, de a jelenlévők közül is több olyan ország volt, amely végül nem értett egyet a zárónyilatkozattal, így alá sem írta azt.

PUTYIN, Vlagyimir
Putyin béketervéről nem hajlandók tárgyalni sem, Oroszországot nem hívták meg a svájci békekonferenciára, Kína pedig végül úgy döntött, hogy diplomáciai szinten sem képviselteti magát. Szakértők szerint így biztosan nem lehet békét kötni. / Fotó: Valerij Sarifulin

Az oroszok nélkül nem születhet béke

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a konferencia lezárultával úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek: "Svájc közvetítőszerepéről annyit látni kell, hogy annak kezdete előtt legalább 15 ország mondta le a részvételt, és maga a svájci államfő is úgy fogalmazott, hogy a találkozónak Oroszország nélkül nincs értelme. Olaf Scholz német kancellár a tanácskozás első napján szintén azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak muszáj részt vennie a békefolyamatban."

Ez tehát egy olyan békecsúcs volt, ahol a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül kettő, Kína és Oroszország, valamint személyesen az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden korábbi közeli programjai ellenére sem vett részt. Itt tartunk most: a háború megy tovább, az orosz, az ukrán és a nyugati elképzelések a lehetséges békéről köszönőviszonyban sincsenek egymással

– mutatott rá a szakértő, aki a HírTV-ben is arról beszélt, hogy a világ a katasztrófa szélére sodródott. Ezen kijelentését egy friss kutatással támasztotta alá: ma a világon körülbelül 10 ezer atomtöltet van, ebből 2200 állandó riadókészültségben van. Ez azt is jelenti egyben, hogy a világ vezetői minden eshetőségre felkészülnek. 

Kína valódi békekonferenciát rendezne

Peking egy valódi ukrajnai békekonferencia összehívását sürgeti, amelyet Moszkva és Kijev egyaránt elismer

– jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter. A kínai diplomácia vezetőjével folytatott kétoldalú megbeszélésen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter köszönetét fejezte ki Pekingnek azért a döntéséért, hogy nem küldött képviselőt a Svájcban hétvégén megrendezett, Ukrajnáról szóló konferenciára. Vang Ji közölte, hogy Kína kész együttműködni Oroszországgal.

Magyarország kész közvetíteni Oroszország felé

A svájci békekonferencián külügyminiszteri szinten képviseltette magát Magyarország. Szijjártó Péter felszólalásában elmondta:

Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal. Nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal. Készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, azt szívesen kézbesítjük Moszkvának vagy Szentpétervárnak, vagy ahova csak szeretnék...

Putyin hajlandó békéről tárgyalni, ha garanciákat kap

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője vasárnap azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin készen áll tárgyalásokat folytatni a békéről Ukrajnával, ám ehhez bizonyos garanciákra lesz szükség a tárgyalások hitelességének biztosítása érdekében. Putyin közölte: kész tárgyalni a békéről, de garanciákat akar. "Olyan garanciákra van szükségünk, amelyek biztosítják, hogy a tárgyalások nem csupán időhúzásra szolgálnak" – fogalmazott Peszkov, amikor újságírók a Svájcban megrendezett békecsúccsal kapcsolatos orosz álláspontról kérdezték.

 

 

origo.hu

A botrányosan gyengén játszó angolokon röhög a világ - itt vannak a legjobb mémek!

ripost.hu

Rossz hírt kapott Harry herceg: lejár az idő, nincs visszaút!

life.hu

Megjegyzést tett apja Angelina Jolie-ra: sokáig nem voltak jóban

mandiner.hu

Nógrádi György: Szerencsétlen Biden úgy jött be, mint egy múmia, látszott, hogy fogalma sincs, hol van és mit csinál (VIDEÓ)

life.hu

Hegyes cicik és átlátszó szoknyák: íme, a párizsi divathét villantásai - GALÉRIA

hirtv.hu

Újabb fordulat történt Magyar Péter botrányos ügyében + videó

ripost.hu

Kovács István dönt a magyarok sorsáról az Eb-n

astronet.hu

Szakításhoroszkóp: így viselkednek a csillagjegyek

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Forró események következnek az ukrán fronton, bedurvul a háború

KÜLFÖLD

Egyre több fiatal lány dönt emellett a férfias munka mellett, több tonnás gépeket irányítanak - Galéria

KÜLFÖLD

Kőzetmintákkal a fedélzetén visszatért a Hold "sötét" oldaláról a kínai űrszonda

KÜLFÖLD

Biden újabb vörös vonalat tervez átlépni: az amerikai fegyvergyártók bemasírozhatnak Ukrajnába

KÜLFÖLD

„Ő tényleg a legjobb volt közülünk” - Fülpiercinge miatt hunyt el a 16 éves fitt és egészséges tini