POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.17.

Minden fél mást gondol a békéről Ukrajnában

Van-e bármiféle remény?

A svájci kétnapos békekonferencián 92 ország vett részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten. A konferenciára Oroszországot nem hívták meg, Kína pedig lemondta részvételét. A delegációk az orosz–ukrán háború több vetületéről is tárgyaltak, de a békéhez a felek nem jutottak közelebb, mondta el a Magyar Nemzetnek Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Viola Amherd svájci szövetségi elnök látható a képernyőn az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén, a Luzern melletti burgenstocki luxusüdülőhelyen, 2024. június 16-án. Fotó: URS FLUEELER Forrás: AFP

A két évvel ezelőtt elkezdődött orosz–ukrán háború alaphelyzete az, hogy azt egyértelműen Oroszország kezdte, de Ukrajna provokálta ki – mondta el a Magyar Nemzetnek Nógrádi György. Zelenszkij a jelenlegi helyzetben azonban egy olyan tízpontos tervet akar keresztülerőltetni, aminek semmi realitása sincs – mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján, a Luzern melletti burgenstocki luxusüdülőhelyen 2024. június 16-án. (Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

Az ukrán elnök békeformulája olyan elemeket tartalmaz kezdve az ötszázmilliárd eurós orosz jóvátételtől a Krím visszaadásáig, Ukrajna NATO-csatlakozásáig, ami az erőviszonyok tükrében elképzelhetetlen – tette hozzá.

Emmanuel Macron Svájcban leszögezte: Ukrajnában nem lehet olyan békét kötni, amely az ország kapitulációjával járna együtt.

Mindannyian eltökéltek vagyunk, hogy tartós béke jöhessen létre. Ez nem lehet az ukránok kapitulációja. Van egy agresszor és van egy áldozat

– mondta a francia elnök.

Ukraine Peace Summit in Switzerland
Emmanuel Macron francia elnök (középen), Alexander De Croo belga miniszterelnök (balra) és Mark Rutte holland miniszterelnök (jobbra) részt vesz az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozón a svájci luzerni Burgenstockban június 15-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Arda Kucukkaya)

Putyin feltételei

Az orosz elnök a svájci békekonferencia előtt egy nappal béketervet jelentett be. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a nyugati országok egoizmusa és arroganciája vezetett a jelenlegi állapotokhoz, s ismertette azt is, hogy mik a béketárgyalások feltételei.

Az ukrán csapatokat ki kell vonni az új orosz régiók teljes területéről, Kijevnek pedig ki kell jelentenie, hogy nem tervezi a NATO-csatlakozást. Ezek a feltételek kellenek a béketárgyalások megkezdéséhez. Putyin kijelentette, hogy ha ezek a feltételek teljesülnek, Oroszország azonnal tűzszünetet kezd, és megkezdi a tárgyalásokat.

„Csak azok nem érthetik meg Putyin Ukrajnára vonatkozó javaslatait, akik nem akarnak békét” – hangsúlyozta Marija Zaharova. Az orosz külügyi szóvivő a svájci békekonferencia kezdete előtt a TASZSZ-nak azt mondta, hogy ha ott „meg akarják menteni a világot”, akkor meg kell vitatniuk Putyin javaslatait.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) 2024. június 6-án Szentpéterváron. (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

Elszállóban a béke reménye

A svájci békekonferenciáról és Svájc közvetítőszerepéről annyit látni kell, mondta Nógrádi György, hogy annak kezdete előtt legalább 15 ország mondta le a részvételt, és maga a svájci államfő is úgy fogalmazott, hogy a találkozónak Oroszország nélkül nincs értelme – jegyezte meg Nógrádi György. Olaf Scholz német kancellár a tanácskozás első napján szintén azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak muszáj részt vennie a békefolyamatban.

El kell ismerni: nem lehet elérni a békét Oroszország bevonása nélkül

– jelentette ki a német kancellár.

– Kína saját béketervet dolgozott ki Brazíliával, és Kína már előzetesen közölte a svájci békecsúcs szervezőivel, hogy csak alacsonyabb szintű delegációval vesznek részt, majd később – mivel Ukrajna azzal támadta az ázsiai nagyhatalmat, hogy az egyértelműen Oroszországot támogatja – azt is lemondták – folytatta Nógrádi György.

Nógrádi György (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Ez tehát egy olyan békecsúcs volt, ahol a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül kettő, Kína és Oroszország, valamint személyesen az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden korábbi közeli programjai ellenére sem vett részt.

– mutatott rá a szakértő.

– Zelenszkij később ezt nyilván sikerként adja elő, hiszen Franciaországban korábban találkozott Macronnal és Bidennel, majd az olaszországi G7-csúcson is további határozatok születtek Ukrajna további támogatásáról. Onnan ment a svájci békekonferenciára, ahol azonban az ukrán béketerv mellett más valós béketerv nem létezett – tette hozzá. 

Itt tartunk most: a háború megy tovább, az orosz, az ukrán és a nyugati elképzelések a lehetséges békéről köszönőviszonyban sincsenek egymással 

– összegzett Nógrádi György.

Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak – áll a svájci Bürgenstockban az ukrajnai béke előmozdítása érdekében rendezett kétnapos konferencia zárónapján, vasárnap kiadott záróközleményben.

A nyilatkozatot a részt vevő 93 országból 81 írta alá, valamint az Európai Unió, a legfontosabb kimaradók között szerepel India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság; ezek az országok eleve külügyminiszteri vagy alsóbb szinten képviseltették magukat a tanácskozáson. A megfigyelőként részt vevő Brazília szintén nem írta alá a dokumentumot, de a konfliktusban közvetíteni próbáló Törökország igen.

A záróközleményben, amely mindenekelőtt a nukleáris biztonságra, az élelmiszer-ellátás biztosítására és a hadifoglyok cseréjére összpontosít, az aláírók úgy fogalmaznak, hogy az ENSZ Alapokmánya, valamint „a területi épség és szuverenitás iránti tisztelet szolgálhat, illetve fog alapjául szolgálni egy átfogó, igazságos és tartós béke elérésének Ukrajnában”.

„Az Oroszországi Föderáció háborúja Ukrajnával szemben nagymértékű emberi szenvedést és pusztítást okoz, illetve globális következményekkel járó kockázatokat és válságokat teremt” – hangsúlyozták a dokumentumban.

Kiemelték azt is, hogy a békéhez minden érintett fél részvételére szükség van. Oroszország nem kapott meghívót a konferenciára, Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt.

Viola Amherd svájci elnök, a tanácskozás házigazdája sajtótájékoztatóján kiemelte: az a tény, hogy a résztvevők „nagy többsége” támogatta a záróközleményt, mutatja, mire képes a diplomácia.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a konferencián sikerült megtenni az első lépéseket a béke irányába.

Hozzátette: a záróközlemény nyitva hagyja az ajtót a csatlakozáshoz „mindenki előtt, aki tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát”.

A konferencián megállapodás született több különleges munkacsoport létrehozásról, amelyek egy következő konferencia előkészítését szolgálják „békeakciótervek kidolgozásával” – mondta Zelenszkij.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a három fő csapásirány, a nukleáris és élelmezési biztonság, valamint a hadifoglyok cseréje a „minimumfeltételeit” jelentik az Oroszországgal folytatandó tárgyalásoknak.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap ésszerűtlenként elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök békejavaslatát, úgy vélekedve, hogy Moszkva követelései csak még kiszolgáltatottabbá tennék a kijevi vezetést további agressziók esetében.

„Ukrajnának nemcsak olyan területeket kellene átadnia, amelyeket Oroszország megszállás alatt tart, de el kellene hagynia további szuverén területeit is” – hangsúlyozta Sullivan. Megjegyezte, hogy Ukrajnának az orosz békejavaslat értelmében fegyverzetét is jelentősen csökkentenie kellene, „kiszolgáltatottá válva jövőbeli orosz agressziók előtt”. „Egyetlen felelősségteljes nemzet sem mondhatja azt, hogy ez észszerű alapja lehet békének. Szembemegy az ENSZ Alapokmányával, az alapvető erkölccsel és a józan ésszel” – fejtegette az amerikai tisztségviselő.

„Tudjuk, hogy az ukrajnai békét nem egy lépésben fogjuk tudni elérni, ez hosszabb út lesz” – hangoztatta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. „Ez nem béketárgyalás volt, mert Putyin nem veszi komolyan a háború lezárását, ő a kapitulációban érdekelt, ragaszkodik ukrán területek elcsatolásához, még olyan területekéhez is, amelyek jelenleg nincsenek megszállás alatt” – fűzte hozzá.

Justin Trudeau kanadai kormányfő pedig bejelentette, hogy az elkövetkezendő hónapokban külügyminiszteri szintű találkozót szervez az ukrajnai háború emberi veszteségeinek megvitatására.

origo.hu

Ettől az orosz bejelentéstől rettegett mindenki

ripost.hu

Becsapós helyesírási teszt: te tudod a jó megoldást?

life.hu

Na de ki is az a Csoboth Kevin? Mindent a fiatal gólkirályról

hirtv.hu

Szó szerint megúszta a mobiltelefon, amit Magyar Péter a Dunába dobott

mindmegette.hu

Ezen a trükkön háborodtak fel a Lidl vásárlói - Milyen jó, hogy nálunk nincs ilyen!

mandiner.hu

Ausztria besokallt: jogi lépéseket követel Magyarország ellen

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

travelo.hu

Fellökött egy nőt az angol királyi gárda egyik lova

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Már kínai és indiai cégeket is sújtanak az EU-szankciók

POLITIK

Európa legbefolyásosabb vezetőivel találkozik Orbán Viktor

POLITIK

Románia még nem adja oda az ukránoknak a légvédelmi rendszert

POLITIK

Magyar Péter betámadta az összes újságírót