Létrehozva: 2024.06.24.

Orosz-ukrán háború: Három magyar Airbus esett csapdába Kijevben

A diszkont magyar légitársaság esete is jól példázza, hogy az ukrajnai háborúnak nem csak a harctéren vannak áldozatai.

Mindenki bízik abban, hogy a szomszédunkban, Ukrajnában zajló háború a lehető leggyorsabban véget ér. Nem csupán a vérontás miatt, hanem azért is, mert akkor Kijev újra megnyithatja légterét a kereskedelmi repülés előtt. Ez azonban most nagyon távolinak tűnik, mert egyrészt dúl a háború, másrészt pedig a légtér újranyitása egy nagyon hosszadalmas folyamat. A kialakult helyzet egyik nagy kárvallottja - más légitársaságokkal együtt - a Wizz Air. A magyar fapados vállalat három Airbus A320-asa ragadt Kijev-Zsulyani repülőterén. A cég tavaly ősszel legalább a motorokat leszerelte a 2022 februárja óta csapdában veszteglő gépekről, amelyek egyébként a körülmények ellenére kifogástalan állapotban vannak. A gépek jelenlegi értéke 20,7 millió euró, azaz körülbelül 8 milliárd forint.

A Wizz Air három ilyen repülője is Ukrajnában rekedt az ott zajló orosz-ukrán háború miatt Fotó: Markus Winkler / Pexels

A Wizz Air több lehetőséget is megvizsgált már, hogy miként „szabadíthatja ki” a repülőgépeket és bíznak abban, hogy a 2025-ös nyári menetrendbe már visszakerülhetnek majd. Opció lehet még egy biztosítási beavatkozás, aminek keretében kifizettetné valakivel a cég a gépek kieséséből keletkezett kárt, de akár még az is lehet, hogy egészben vagy alkatrészenként eladják az Ukrajnában veszteglő repülőket. Utóbbi lehetőség azért is valószínűbb forgatókönyv, mert az ukrán légtérzár várhatóan még nagyon sokára fog megszűnni. Még akkor is, ha a háború holnap véget érne. Idén májusban Olekszandr Shafjev, a SkyUp légitársaság egyik menedzsere mondta egy sajtóinterjúban: nem biztos abban, hogy az újranyitási folyamat gyorsan lezajlik.

A légiközlekedésben mindenki ragaszkodik ahhoz az általános elvhez, hogy a biztonság az első. Amíg nincsenek szilárd garanciák az Ukrajnába induló és onnan érkező járatok biztonságára, addig nem történhet meg a repülőterek újranyitására. Elképzelni is lehetetlen a mostani helyzetben, hogy ez miként lenne megoldható, miután az egész ország ki van téve az orosz rakétáknak és drónoknak. Senki sem tudja 100%-osan garantálni, hogy egyetlen rakéta sem tud áthatolni a légvédelmi rendszereken és eltalálni egy repülőteret, még Nyugat-Ukrajnában sem.

 – mondta a menedzser. Ameddig ez a helyzet nem változik, addig a Wizz Air gépei (ahogyan sok más légitársaság repülője is) maradnak ott ahol és abban amiben: Ukrajnában, bizonytalan helyzetben.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek