Létrehozva: 2024.06.13.

Börtönben hajtanak végre nemváltó műtétet egy rabon Németországban

Mindezt természetesen az adófizetők pénzéből.

Teljes nemi átalakító műtétet hajtanak végre egy magát nőnek valló férfi rabon Észak-Rajna-Vesztfália tartomány egyik büntetés-végrehajtási intézményében - jelentette a Die Welt országos német napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint a következő hetekben esedékes műtét lesz az első ilyen típusú beavatkozás a német börtönök történetében, az operációt pedig teljes egészében adófizetői pénzből finanszírozzák.

Börtönben hajtanak végre nemváltó műtétet egy rabon Németországban

Személyiségi jogvédelemre hivatkozva a német lapok nem számoltak be arról, hogy pontosan kin hajtják végre a nemváltó műtétet, ahogy arról sem adtak hírt, hogy az illetőt miért ítéltek szabadságvesztésre. Az érintettről mindösszesen annyit tudni, hogy biológiai férfi, néhány éve vonult be egy férfi börtönbe, majd a tavaly elfogadott önrendelkezési törvényt kihasználva megváltoztatta papíron a nemét, melynek következtében áthelyezek egy női börtönbe. Az új helyen hormonkezelést kapott, ugyanakkor nem engedték vegyülni a női rabokkal, mivel továbbra is férfi nemi jegyekkel rendelkezett. 

A Die Welt szerint az elszigetelés döntő hatással volt a fogolyra, és súlyos depresszióhoz és több sikertelen öngyilkossági kísérlethez vezettek a hormonkezelés amúgy is rendkívül sérülékeny szakaszában. „Nem kapta meg a sürgős pszichológiai támogatást a folyamatban lévő hormonterápia során” - fogalmazott a hírportál. 

A történtek hatására úgynevezett "transz munkacsoportot" állítottak fel a börtönben, ami arra jutott, hogy az érintett személy egészségének az ő általa is kérvényezett nemváltó műtét tenne a legjobbat. Ennek végrehajtásához már engedélyt is kaptak is az illetékes hatóságoktól. 

Az Igazságügyi Minisztérium az eset kapcsán azt közölte, hogy a transznemű fogvatartottak férfi- vagy női börtönökben történő elhelyezéséről "az egyes esetek körülményeinek figyelembevételével" döntenek. A tárca elmondta, a börtönök az ekvivalencia elvét követik, „amelynek értelmében a fogvatartottak a börtönön kívüli normáknak és irányelveknek megfelelő orvosi ellátásban részesülnek, ezért a döntések a szokásos irányelvek szerint születnek". 

Az női börtönbe történő áthelyezést, és végső soron a nemváltást lehetővé tevő önrendelkezési törvényt tavaly augusztusban fogadta el a német parlament. A jogszabály legfőbb eleme, hogy egy egyszerű anyakönyvi hivatali eljárás által 14 éves kortól mindenki önállóan, szabadon határozhatja meg a nemét és a keresztnevét, méghozzá orvosi vizsgálat és pszichológusi szakvélemény nélkül. A törvény egyik apró betűs része kimondja: aki ártó szándékkal nyilvánosságra hozza valakinek a korábbi nemét, az akár 10.000 eurós bírságra is számíthat.

A jogszabály értelmében a nemváltoztatást névváltoztatásnak is kell kísérnie, a névnek ugyanis illeszkednie kell az egyén neméhez. Ha valaki megváltoztatta a nemét, akkor egy éven belül nem nyújthat be újabb kérvényt.

A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciójának javaslata a transzneműek helyzetének szabályozására több mint negyven éve bevezetett törvényt váltotta fel.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek