RETRO RÁDIÓ

Meghalt egy fiatal diák, miután megevett egy tál újramelegített spagettit

N.T.
Szerző
N.T.
Létrehozva2023. 09. 14. 11:30
Frissítve2023. 09. 14. 11:57

Meghalt egy fiatal férfi, miután megevett egy tál újramelegített paradicsomszószos tésztát.

A 20 éves, AJ néven ismert férfit néhány órával később az ágyában találták meg a feldúlt szülei. A diák öt nappal korábban készítette el a spagettit, és szobahőmérsékleten hagyta a konyhában.

Preparing,To,Drain,Cooked,Spaghetti,In,A,Sink
A fiú nem is sejtette, hogy végzetes lehet, ha nem rakja hűtőbe az ételt Fotó: Brandy McKnight / Shutterstock

Az iskolában töltött nap után felmelegítette az ételt a mikróban és megette, mielőtt elindult volna edzeni. De nem sokkal ezután fejfájástól, gyomorfájástól és hányingertől szenvedett és csak 30 percig bírta, ezért inkább hazament. A Journal of Clinical Microbiology című folyóiratban közzétett esetről szóló jelentés szerint a fiú ezután sokat hányt és vizes hasmenése volt. Majd AJ éjfél körül elaludt és már soha többet nem ébredt fel. 

Amikor aggódó szülei, – akik már előző este tudtak a betegségéről – másnap délelőtt 11 órakor elmentek megnézni őt, már halott volt. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy hajnali 4 óra körül hunyt el, körülbelül 10 órával a paradicsomszószos tészta elfogyasztása után.

A boncolás kimutatta, hogy a Bacillus cereus baktérium okozta ételmérgezés gyanúja merült fel. Közepesen súlyos centrilobuláris májnekrózisa volt, ami valószínűleg a szervei leállását okozta.

 

A spagettit több napig szobahőmérsékleten tartották. Ez lehetővé tette, hogy a Bacillus cereus nagyon magas koncentrációban növekedjen, és létrehozta a tésztában talált magas toxinkoncentrációt (14,8 μg/g), amely valószínűleg felelős a halálos kimenetelért

 

– olvasható a halottkémi jelentésben. 

AJ még 2008-ban halt meg, megdöbbentő története azonban a héten újra felbukkant, miután több TikTok-videó és Reddit-bejegyzés is figyelmeztetett a „sültrizs-szindróma” veszélyeire. A kifejezés egyfajta ételmérgezésre utal, amelyet a nem megfelelően tárolt, újramelegített ételek – többek között a rizs – fogyasztása okoz.

A főzés nélküli élelmiszerek a Bacillus cereus spóráit tartalmazzák, amelyek túlélhetik, ha az elemeket megfőzik. Ha az ételt szobahőmérsékleten hagyják állni, a spórák baktériumokká fejlődhetnek, amelyek elszaporodnak, és hányást és/vagy hasmenést okozó toxinokat termelhetnek. Ha a toxinok az elfogyasztás előtt képződnek az élelmiszerben, az ember általában nagyon gyorsan  megbetegszik.

Az ilyen megbetegedést okozó élelmiszerek a tésztafélék, a burgonya és a rizs. Minél hosszabb ideig hagyják szobahőmérsékleten a főtt ételt, annál valószínűbb, hogy a baktériumok vagy a toxinok miatt az étel már nem biztonságos.

Ritka esetekben pedig, mint AJ esetében is, ez akár végzetes is lehet. A toxinok az elfogyasztás után a vékonybélben is kifejlődhetnek, és az étkezés után 6-15 órával ételmérgezést okozhatnak. Az ilyen baktériumot okozó élelmiszerek közé tartozik a hal, a tejtermékek, a szószok, a levesek és a hús – írja a The Sun.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.