Létrehozva: 2023.05.15.
Módosítva: 2023.05.15.

Az ukrán háborús helyzet meglepő részletei

Az ukrán hadsereg ellentámadásra készül az oroszok ellen. Az esőzések miatt keletkezett sártenger azonban jelentős akadályt jelent.

Az ukrán csapatok a rendelkezésére álló modern fegyverek, például német önjáró tarackok ellenére a felázott talaj miatt alig haladnak előre a fronton, gyakorlatilag állóháború alakult ki. A német Bildnek egy ukrán tüzérségi parancsnok elmagyarázta, hogy az önjáró tarackok érzékenyek a nedvességre, szennyeződésre, különleges karbantartást igényelnek, hogy működőképesek maradjanak.  
Az ukránok a sarat mélynek és feketének írják le, a süteménytészta és a nedves cement keverékéhez hasonlítják. Eltömíti a fegyvereket, lehúzza a katonák lábáról a csizmát. Ráadásul a kerekek és a futófelületek forgása a katonai járműveket még mélyebbre áshatják a sárba.

Állóháború alakult ki Ukrajnánan. Fotó: George Ivancsenko / MTI

Az ukrán csapatok meleg késő tavaszi és forró nyárban reménykednek, ami kiszárítja és megszilárdítja a talajt, hogy hatékonyan lehessen használni a harckocsikat és a tüzérséget. A Bild ugyanakkor megjegyzi, hogy senki sem tudja megjósolni, hogy ez a forgatókönyv megvalósul-e, mivel a tavaszi esőzések intenzívebbek voltak, mint a korábbi években.
A Bild szerint Kijevre nagy nyomás nehezedik, hogy hamarosan elindítsa az ellentámadást, az ukrán hadsereg azonban továbbra is óvatos, és hallgat az ellenoffenzíva terveiről.

Groznijból az ukrajnai frontra vezényelték az orosz gárda 96. operatív ezredének katonáit – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint csütörtökön Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető.

Ma a frontra mentek, hogy helyettesítsék katonatársaikat harci pozíciókban

– írta Telegram-csatornáján. Kadirov szerint ez az orosz hadsereg egyik leginkább harcra kész és hatékony egysége, amely Magomed Tusajev vezetésével nagy sikert érhet el a front vonatkozó szektorában.

Az egység ilyen magas hatékonysága annak a ténynek köszönhető, hogy sok katona mögött rengeteg harci tapasztalat áll. Több alkalommal részt vettek a legösszetettebb pozíciós csatákban és különleges eseményekben a folyamatban lévő katonai művelet keretében, valamint a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben a Csecsen Köztársaság területén

– tette hozzá a csecsenföldi vezető. 

Ugyan Kadirov döntése könnyedén tűnhet egyszerű „sorcserének”, a csecsen csapatmozgások területén vannak érdekes előzmények.

Miután Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezető felvetette a Wagner bahmuti kivonulását, Kadirov – miközben látványosan egyetértett Prigozsin lőszerhiányra vonatkozó kritikájával – arra kérte az orosz védelmi minisztériumot, hogy mentse fel embereit a front különböző pontjain, hogy átvehessék a Wagner pozícióit a városban. Ez a nagylelkűnek tűnő gesztus azonban egyes katonai szakértők szerint egyfajta koordinált zsarolás volt az orosz hadvezetés felé. Kadirov gáláns ajánlatának elfogadása ugyanis együtt járt volna a csecsen erők a front más szakaszaitól történő elvonásával, ami orosz szempontból rosszabb esetben az ottani védelmi vonalak összeomlását eredményezte volna. Ennek megfelelően mindössze egy nap múlva megérkezett a bejelentés: marad a Wagner Bahmutban, annyi lőszerrel, amennyire szükség van.

Sereg a seregben A Kadirov által parancsnokolt ezred és a Jevgenyij Prigozsin által vezetett Wagner zsoldoscsoport között sokan húztak már párhuzamot, mivel Kadirov erői – fogalmaz elemzésében a Royal United Services Institute nevű, egyesült királyságbeli védelmi kutatóintézet – egy magánhadseregnek felelnek meg. Hivatalosan a Roszgvardija, az orosz nemzeti gárda parancsnoki láncába tartoznak, de nem ugyanazok a feltételek vonatkoznak rájuk, mint szövetségi társaikra. Ehelyett teljes egészében Kadirov parancsnoksága alatt állnak. Pontos létszámuk nem világos, és különböző becsléseket adtak meg. Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus (akit 2015-ben a csecsen rendőrség meggyilkolt) 2014-ben azt állította, hogy Kadirovnak húszezer katona áll a parancsnoksága alatt. A BBC Russia akkori becslése szerint ez a szám inkább 6200-ra tehető.
 

Ramzan Kadirov egyébként korábban már azt is nyíltan felvetette, hogy saját magánhadsereget alapítana, attól viszont korábban elhatárolódott, hogy szövetségre lépjen a Wagner-csoporttal.

Az orosz hadsereg visszaverte a Bahmut környékén indított összes ukrán ellentámadást, emellett nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású, precíziós fegyverekkel mért csapást az ukrán élőerőre és hadfelszerelésre a Dnyipropetrovszk megyei Ternopil és Petropavlivka közelében – jelentette vasárnap Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasekov elismerte, hogy a Bahmut környékén vívott harcokban elesett két orosz ezredes. Az orosz tábornok által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erőknek a szoledari-bahmuti frontszakaszon az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonája halt meg vagy sebesült meg, továbbá 12 harckocsit, 18 gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, valamint egy D-20-as tarackot veszítettek. Az orosz napi összesítés értelmében az ukrán élőerőveszteség mintegy hétszáz fő volt.

Az orosz katonai tárca összesítése szerint a háború kezdete óta 1100 sorozatvető semmisült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást.

Az oroszországi Brajnszki területen ukrán drónok két bombát dobtak le egy olajtárolóra Klinci városban. Ezek a hivatalos jelentés szerint üres tartályok közé zuhantak le, jelentősebb kárt és személyi sérülést nem okozva.

Az orosz légvédelem a felelős az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszki területen szombaton történt légi szerencsétlenségekért – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy vasárnapi tévéműsorban a TSZN ukrán hírtelevízió internetes kiadványa szerint.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása alapján a szóvivő kifejtette, hogy az eddigi információk szerint összesen öt légi eszközt, három helikoptert és két repülőgépet lőttek le. Ihnat közlése szerint az orosz katonai gépek azért szálltak fel, hogy támadásokat hajtsanak végre Ukrajna területén.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy szombaton a Kremlhez hű orosz sajtóorgánumokban különböző adatok jelentek meg előbb egy helikopter, majd kettő, majd egy vadászrepülőgép lezuhanásáról. Orosz részről azt közölték, hogy az egyik helikopter motortűz miatt zuhant le, és a fedélzetén lévő mindkét ember életét vesztette. Később elismerték, hogy két helikopter és egy repülőgép azért zuhant le, mert találatot kapott, de „ukrán szabotőröket” tettek felelőssé a történtekért.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzói hivatalok beszámolóiból készült vasárnapi összeállításában kiemelte, hogy szombaton és vasárnap reggel az ország területének több mint felét kitevő 14 ukrajnai megyét ért orosz támadás drónokkal, rakétákkal, tüzérséggel és rakéta-sorozatvetőkkel. Donyeck megyében az elmúlt nap alatt hét civil vesztette életét és 16 sérült meg. A déli Herszon megyében hat helyi lakos, a keleti országrészben lévő Harkiv megyében két civil, a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében pedig szintén két helybeli szenvedett sérüléseket az orosz támadások következtében.

Az ukrán vezérkar legfrissebb vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mintegy 620-szal hozzávetőleg 198 880 főre nőtt. Szombaton az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 21 tüzérségi rendszert és 31 drónt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

mandiner.hu

Kettős mérce: a németek Magyarország útját járják, de azért gúnyolódnak rajta

origo.hu

Nagyot nőttek Berki Krisztián gyerekei az apjuk halála óta - képek

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik Bodnár Zoltán nevéhez

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Horror a vidámparkban, leállt az 5 hónapos baba szíve

KÜLFÖLD

III. Károly király barátai kitálaltak: ezt mondta nekik az uralkodó az állapotáról

KÜLFÖLD

Családi tragédia történt: három ember meghalt, egy súlyos állapotban fekszik a kórházban

KÜLFÖLD

Szívszaggató: két fiatal nő meghalt, egy kisbaba pedig eltűnt!