KÜLFÖLD

Szerző Ripost

1 hete

Egyre súlyosabb nyugaton a migránshelyzet

A szilveszteri zavargások sokkolták Németországot, sokan úgy vélik, sikertelen a migránsok integrálása a társadalomba. Egyre nagyobb gond az újonnan érkezők ellátása is. Szászországban emiatt válságcsúcsot hívtak össze.

Hiába járunk már január végén Németországban a mai napig vitatkoznak az emberek, a politikusok a szilveszteri zavargások hátteréről. Berlinben voltak a legsúlyosabb összetűzések: 41 rendőr megsérült, néhányan súlyosan. Mentőautókat, tűzoltókat támadtak meg. 145 embert letartóztattak, de már mindenki szabadlábra került. Közülük legalább 111-nek van külföldi útlevele. Hivatalosan nem tudni, hogy migrációs hátterűek lennének, arra a keresztnevek nyújthatnának támpontot, de erről a rendőrség nem szolgáltat adatokat. Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul azonban kimondta: „A csoportos garázdálkodók láthatóan főleg fiatal, gyakran migráns hátterű fiatal férfiak voltak.” 

New Year's Eve - Berlin
Fotó: PAUL ZINKEN

Ahmad Mansour berlini migrációkutató pedig olyan fiatalokról beszélt a szilveszteri támadások után, akik elutasítják a német alkotmányos rendet, és a saját törvényeik szerint élik a mindennapjaikat. 

Egy iráni származású, Berlinben élő újságíró a Berliner Zeitungban pedig arról írt, hogy a németek valószínűleg elveszítik irányításukat az országuk felett.

Behzad Karim Khani a beilleszkedni nem hajlandó külföldi származású fiatalokról szóló vitáktól való eltávolodásra szólított fel.  

Azt gondolhatod, hogy szilveszterről lesz szó. Pontosabban Neukölln környékéről, Sonnenallee környékéről. Vagyis az utcákról, amit itt Kreuzbergben és Neuköllnben Gázai övezetnek nevezünk, és amelyről egy izraeli barátom egyszer azt mondta: Az arabok, a zsidók bosszúja a németeken.(...) Itt vagyunk. Nem csak a nyugdíjalapok biztosítása miatt, hanem azért is, mert gondoskodunk arról, hogy az árja rémálom soha ne váljon valósággá többé ebben az országban.

Majd így folytatta:

„Olyan helyzetben vagyunk, amikor együtt kell szembenéznünk a tényekkel. Kezdjük azzal az egyszerű kijelentéssel, hogy mi – migránsok, külföldiek nem fogunk olyan könnyen elmenni innen. És ti, kedves bionémetek, demográfiai okok miatt biztosan el fogtok menni. Az önök országának körülbelül 400 000 új munkásra van szüksége az elkövetkező 15 évben, ez körülbelül évi egymillió bevándorló. Mi, migránsok, valószínűleg örökölni fogjuk ezt a földet.

Khani szerint Németországban rasszizmus van az utcán, a kiadókban, az internetes kommentárokban. „Ezek egyike sem igazol semmit. De segít megérteni a migránsok 'egészséges bizalmatlanságát' és 'tiszteletének hiányát' a német állammal és képviselőivel szemben.”

Megszólalt az ügyben a szociáldemokrata integrációs biztos

A publicista véleménye egybecseng a szociáldemokrata integrációs biztos véleményével. Alabali-Radovan államminiszter kitért a szilveszteri zavargásokról szóló vitára is. Megdöbbentette és csalódott volt az incidensek által kiváltott viták miatt. A berlini CDU a letartóztatott német gyanúsítottak keresztnevének megismerését követelte . „Ez első osztályú és másodosztályú állampolgárokra osztja az embereket” – mondja Alabali-Radovan. A keresztnevekről szóló vitát „22 millió bevándorló hátterű ember arculcsapásaként írja le ebben az országban”. Alabali-Radovan úgy véli, hogy meg kell vitatni a „túlzott erőszak” okait, de hangsúlyozza: „Az elkövetőket a tetteik és nem a keresztnevük alapján kell megítélnünk.”

A rendőrszakszervezet elnöke is vitára szólít fel, azonban ebben a hangsúlyt máshova teszi.

Azonnali vitára, eredményekre, világos koncepciókra és egy tervre van szükség, hogy a megrázó események ne ismétlődhessenek meg jövőre

– fogalmazott Jochen Kopelke, a GdP rendőrszakszervezet elnöke. Jens Spahn, a CDU politikusa, az ország korábbi egészségügyi minisztere szerint a szilveszteri támadások az állam gyengeségét bizonyítják, és a politikusoknak fel kell tenniük a kérdést, miért ismétlődnek meg az erőszakos jelenetek évről évre Németországban.

Beszédes eredményekkel zárult a közvélemény-kutatás 

A németek többsége alighanem tudja a kérdésre a választ. Az INSA közvéleménykutató intézet szerint a lakosság túlnyomó többsége elutasítja a tömeges migrációt. A megkérdezettek több mint kétharmada – 68,3 százalék – nyilatkozott úgy, hogy a menekültek számának jelenlegi alakulása aggasztja. Ez pedig arra utal, hogy a németeknek elegük van a kormány migrációs politikájából. A válaszadók többsége (48,4 százalék) úgy nyilatkozott, hogy a Németországba érkező migránsok rossz irányba változtatják meg az ország közállapotát. 46 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy meglehetősen rossznak tartja, hogy muszlim országokból érkeznek emberek Németországba. 
A Bundestag CDU-s képviselőcsoportjához tartozó Stefan Heck szerint az évi 400 000 migráns bevándorlásával Németország veszélyes fordulóponthoz közeledik. Úgy fogalmazott: Ha a lakosság többsége migrációs hátterű, akkor hazánk jelentősen megváltozik. 

Vagyis a véleménye közelít ahhoz, amit Behzad Karim Khani, mondott, vagyis: „Mi, migránsok, valószínűleg örökölni fogjuk ezt a földet.”

Azt nem tudni, mit hoz a jövő. Ami biztos, hogy a migráció most is a németek mindennapi problémájának része. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer válságcsúcsot hívott össze a riasztóan sok menekült miatt.

Túl a felső határon

Tavaly 244 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Németországban. Ez meghaladja 200 ezres „felső határt”, amelyet Horst Seehofer volt belügyminiszter használt mérceként. A legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek. Ezeken a menedékkérőkön kívül Németország tavaly több mint egymillió embert fogadott be Ukrajnából. Nekik nem kell menedékjogot kérniük, ellenben mindenkinek szállást, ellátást kell biztosítani. Szászországnak is éppen ez a problémája, ezért ad otthont a válságcsúcsnak az ottani kancellária. Az ország más régióiban is elérték „a felső határt”, és további szövetségi kormányzati támogatásra van szükségük. Tavaly 3,5 milliárd euróval támogatta a szövetségi kormány a tartományi önkormányzatokat a migránsok elhelyezésében, 2023-ra pedig további 2,75 milliárd eurót irányzott elő. 

A V4NA arról ír, hogy drámai a helyzet a francia oktatásban: van olyan iskola, ahol a tanév kezdete óta már nyolc tanár is felmondott. Volt olyan, aki egy nap után távozott. Egy augusztus végén készült felmérés szerint a franciák 67 százaléka úgy gondolja, hogy nem működik megfelelően az oktatási rendszer. Az oktatási miniszter gyerekei eközben viszont magániskolába járnak.

Óriási gondok vannak a francia oktatási rendszerben és a probléma gyökere nem újkeletű, ráadásul meglehetősen összetett – írja a nemzetközi hírügynökség. A BFMTV számolt be róla, hogy a Párizzsal szomszédos Hauts-de-Seine megye Châtillon nevű településén

TELJESEN EL VANNAK KESEREDVE A SZÜLŐK, MERT GYERMEKEIK OSZTÁLYÁBAN A SZEPTEMBERI ISKOLAKEZDÉS ÓTA MÁR NYOLC TANÁR TANÍTOTT, DE EDDIG EGYIKÜK SEM MARADT HOSSZÚTÁVON.

 

A legrövidebb időt – mindössze egy napot – az első tanítási nap megjelent új tanár töltötte az iskolában, ám a helyettese sem bírta tovább. A tanévből eltelt kevesebb, mint hat hónap alatt már nyolc tanár foglalkozott a fiatalokkal, ezért szüleikkel együtt demonstráltak az iskola épülete előtt.

A gyerekek azt szeretnék, hogy végre egy olyan tanáruk legyen, aki végigviszi az osztályt a tanév végéig, ám elmondásuk alapján a sűrű tanárváltáson túl más gond is akadt. Kiderült, hogy volt olyan tanáruk, akinek a francia nyelvtudása hagyott némi kívánni valót maga után, a tollbamondásokban ugyanis több hiba is elkerülte a figyelmét. Az egyik kislány pedig azt is elárulta, hogy az oktató alig beszélt franciául. Ám nem csak a fenti videóban szereplő kisdiákok szülei elégedetlenek a francia oktatási rendszerrel. A szeptemberi iskolakezdés előtti napon közzétett, július 4. és 11. között készült felmérés szerint

A LAKOSSÁG 67 SZÁZALÉKA AZON A VÉLEMÉNYEN VAN, HOGY FRANCIAORSZÁGBAN MÁR NEM MŰKÖDIK AZ OKTATÁSI RENDSZER.

 

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 60 százaléka hanyatló országnak tartja Franciaországot, ennek pedig a válaszadók fele szerint az oktatás az oka.

AZ OKTATÁS SZÍNVONALÁNAK ROMLÁSA CSAK AZ EGYIK PROBLÉMA FRANCIAORSZÁGBAN, TOVÁBBI SÚLYOS GONDOT JELENT A TANÁRHIÁNY.

A Le Point nevű lap szeptember végén számolt be róla, hogy az iskolák 63 százalékában legalább eggyel kevesebb tanár van, mint amennyire szükség lenne. Néhány intézetben azonban még ennél is rosszabb a helyzet. Van olyan iskola, ahol az igazgató elmondása alapján hamarosan kezelhetetlenné válik majd a tanárhiány. Az igencsak foghíjas létszám miatt a még munkára alkalmas pedagógusok kénytelenek helyettesíteni, ami miatt egyre több alkalommal fordul elő az, hogy

OLYAN TANÁR MEGY BE ÓRÁT TARTANI, AKINEK NEM IS AZ ADOTT TÁRGY A SZAKJA.

Ezen felül óriási logisztikai kihívásnak is meg kell felelni. A főváros közeli Val-de-Marne megye egyik tanára arról számolt be a lapnak, hogy hetente változtatják az órarendet azért, hogy elkerüljék a tantermi ütközéseket és a lyukas órákat.

A miniszter gyerekei magániskolába járnak

Míg az állami iskolákban drámai a helyzet, addig a francia oktatási miniszter, Pap Ndiaye gyerekei ebből mit sem vesznek észre, ők ugyanis a Párizs 6. kerületében lévő École alsacienne nevű elit magániskolába járnak. Erről nem sokkal a miniszter kinevezése után adott hírt a Paris Match nevű lap. Az említett intézmény honlapján közzétett adatokból az is kiderül, hogy

A FŐVÁROSI MAGÁNISKOLÁBAN A TANDÍJ TRIMESZTERENKÉNT (A FRANCIA OKTATÁSI ÉVET HÁROM SZAKASZRA BONTJÁK – A SZERK.) 1057 EURÓ.

Az árlistából az is kiderül, hogy az iskola bel-  és külföldi kirándulásokat is szervez a tanulóknak plusz költségért, ezek ára 300 és 750 euró között mozog. A szülők azt is eldönthetik, hogy hetente hány étkezést kérnek gyermekeik számára. A heti egy étkezésért a diák korától függően 119,25 és 145,5 euró közötti összeget kell fizetni, ha valaki a hét minden munkanapján kér étkezést, akkor pedig 537,5 eurót kell érte fizetni.

Az oktatási minisztert rendkívül sok támadás érte

A politikus a Le Parisien-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy nyugodt oktatást szeretne biztosítani a gyerekei számára, mivel egy gyermek fejlődése során vannak bonyolult időszakok.

A francia iskolákban a tanítás színvonalán túl egyéb problémák is akadnak. Sokakat ér fizikai illetve verbális bántalmazás. A legismertebb és legburtálisabb példa ezek közül Samuel Paty-é, aki az életével fizetett.

SAMUEL PATY VOLT AZ, AKIT 2020 OKTÓBERÉBEN EGY 18 ÉVES, CSECSEN SZÁRMAZÁSÚ RADIKALIZÁLÓDOTT ISZLAMISTA, ABDOULLAKH ANZOROV BRUTÁLISAN MEGGYILKOLT.

A tanárnak azért kellett meghalnia, mert diákjainak a szabad véleménynyilvánításról szóló etika órán megmutatta a Charlie Hebdo hetilap által publikált Mohamed karikatúrákat, ám előre szólt a tanulóknak, hogy miről lesz szó az órán, és lehetőséget adott a távozásra annak, akit a téma érzékenyen érintett.

PATY ISKOLÁJÁNAK EGYIK TANULÓJA OTTHON ELMESÉLTE A TÖRTÉNTEKET, ERRE A DIÁKLÁNY APJA FELHÁBORODOTT ÉS EGY VIDEÓBAN BOSSZÚHADJÁRATOT HIRDETETT A TANÁR ELLEN, A GYILKOS PEDIG, MIUTÁN MEGNÉZTE A FELVÉTELT, KÉST RAGADOTT, ÉS A NYÍLT UTCÁN LEFEJEZTE A TANÁRT.

Sok tanárt fenyegetnek a migránsok

Azonban nem Samuel Paty az egyetlen olyan franciaországi tanár, akit megfenyegettek. Rendőri védelmet kapott Didier Lemaire is, az a filozófiatanár, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyíltan beszélt arról, hogy mennyire intenzíven van jelen az iskolákban az iszlamizmus. Bár Didier Lemaire abszolút jó szándékkal tette a fenti kijelentést, szavai olyan felháborodást keltettek, hogy

TUCATJÁVAL KAPTA A HALÁLOS FENYEGETÉSEKET, EZÉRT VÉGÜL ÚGY DÖNTÖTT, HOGY ELHAGYJA OTTHONÁT ÉS A TANÁRI PÁLYÁT EGYARÁNT.

A legnagyobb sajtóvisszhangot Samuel Paty és Didier Lemaire kapta, de rajtuk kívül is voltak olyan francia tanárok, akiket megfenyegettek, sőt, tettlegességre is sor került. Futótűzként terjedt a közösségi oldalakon az a felvétel, melyen a Párizzsal szomszédos Seine-et-Marne megye egyik településének iskolájában egy muszlim vallású diák, Yassine szerepel.

A DIÁK ÓRA KÖZBEN HIRTELEN ODALÉPETT A TANÁRNŐHÖZ, MAJD ALLAH ÉS A KORÁN NEVÉBEN ELKEZDTE SZIDALMAZNI ÉS FENYEGETNI, EZT KÖVETŐEN PEDIG OLYAN ERŐVEL CSAPTA RÁ AZ OSZTÁLYTEREM AJTAJÁT, HOGY A NŐ ÖSSZEESETT – A TÖBBI DIÁK NAGY ÖRÖMÉRE, ŐK UGYANIS HANGOSAN NEVETGÉLTEK A TANÁR BÁNTALMAZÁSÁN.

Bizonyos egyetemeken is súlyos gondok vannak

A Sciences Po nevű, politikai tanulmányokkal foglalkozó egyetem reimsi és grenoble-i intézetében is voltak egészen felháborító dolgok, ami a szélsőséges baloldal által dicsőített woke-ideológia térnyerésének tudható be. Amint arról a hírügynökség már beszámolt, a reimsi egyetem vezetése az utolsó pillanatban törölt két olyan kurzust, amelyek a nemek közötti különbségek biológiai megközelítésével foglalkoztak volna. Az egyik érintett oktató, Leonardo Orlando kutató, a politikatudományok doktora egy, a Twitteren közzétett videófelvételen arról számolt be, hogy a társas viselkedés evolúciós megközelítésével foglalkozó képzést mindössze 12 nappal a szemeszter kezdete előtt törölték, a Sciences Po párizsi intézményének vezetése kifejezett kérésére.

A Sciences Po kapcsán nagy felháborodást keltett, amikor 2021-ben a grenoble-i campuson fasisztának és iszlamofóbnak neveztek két oktatót, akik nem tartották jó ötletnek azt, hogy egy tematikán belül foglalkozzanak a rasszizmussal, az iszlamofóbiával és az antiszemitizmussal. A szóban forgó tanárok az egyetemi diákszakszervezet állítása szerint több hallgatót is megsértettek, ezt követően pedig

TÖBB HALÁLOS FENYEGETÉST IS KAPTAK, AMI MIATT RENDŐRI VÉDELEM ALÁ KELLETT ŐKET HELYEZNI.

Az egyik professzor, Klaus Kinzler a történtekkel kapcsolatban arról számolt be a sajtónak, hogy amióta új igazgatónő áll az egyetem élén, a radikális nézeteket valló hallgatók vették át a hatalmat. Kinzler azt is elárulta, hogy az intézmény vezetősége mindenáron meg akarta akadályozni, hogy a sajtónak nyilatkozzon.

Néhány egyetemistának ezen felül még a nélkülözéssel is meg kell küzdenie. Az Euronews karácsony előtt számolt be róla, hogy a franciaországi egyetemisták ötöde a szegénységi küszöb alatt él, egyre többen állnak sorba élelmiszercsomagért vagy ruháért.

Hasonló szomorú jelenségre világított rá Clément Lanot független riporter, aki a Twitterre feltöltött egy felvételt, melyen közel ezer egyetemista áll sorban ételért a dermesztő hideg ellenére.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy szál fehérneműben ölelgeti egymást Rita Ora és Sharon Stone - kép

mandiner.hu

Így dőlnek össze a minaretek a törökországi földrengésben (VIDEÓK)

borsonline.hu

Zsókának nincs más lehetősége: saját fiát kénytelen beperelni

mandiner.hu

Megrázó fotó Törökországból: nem engedte el halott lánya kezét egy férfi

ripost.hu

"Édesanyám karjaiban halt meg az öcsém" - leszúrták a 19 éves focistát

mandiner.hu

Így dőlnek össze a minaretek tornyai a törökországi földrengésben (VIDEÓK)

borsonline.hu

Ezekre a termékekre jelentett be árcsökkentést a Lidl

mindmegette.hu

A 7 legjobb Cézár-saláta-recept – nem csak diétázóknak!

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Megtörte a csendet, hosszú idő után őszintén beszélt életéről

ripost.hu

Benézel a meztelen combjai közé? Semmit sem takar, repülőn villantott a kebelcsoda

ripost.hu

Padlóra került Zámbó Krisztián

ripost.hu

Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

"Allahé a jövő": Több ezer iszlamista tüntetett Hamburg utcáin - Videó

KÜLFÖLD

Ukrán háború: Vagonokban tárolják a halottakat a magyar határnál – Videó!

KÜLFÖLD

„Nem tudni, hogy gránát vagy akna volt” – megrázó videón egy kárpátaljai magyar katona temetése

KÜLFÖLD

Földi pokol Bahmutban: Végzetes sebesülése okozta a kárpátaljai katona halálát

KÜLFÖLD

Egyetlen hibát követett el a mosolygós tinilány, akár ki is végezhetik érte

KÜLFÖLD

Aggasztó: rejtélyes vírusra bukkantak a kutatók

KÜLFÖLD

„Veletek vagyunk minden szívdobbanásotokkal” – megható sorokkal üzent a magyar mentőcsapatoknak az eltűntkereső

KÜLFÖLD

Elképesztő videó Törökországból: így jelzi Karma, a magyar mentőkutya, hogy embert talált a romok alatt