kulcsár edina
Aki szentestére a hagyományos ételt tervezi, annak mélyebbre kell nyúlnia a pénztárcájába, mint a korábbi években.
Burgonyasaláta kolbásszal - a Statista Global Consumer Survey felmérése szerint minden harmadik német háztartásban ezt az egyszerű ételt szolgálják fel karácsony estéjén – megelőzve a liba- és kacsasültet.
Aki azonban a közelgő szenteste a hagyományos ételt tervezi, annak sokkal mélyebbre kell nyúlnia a pénztárcájába, mint egy éve.
Erre a következtetésre jutott Jan-Marten Wendt és Christoph Schröder, a Német Gazdasági Intézet (IW) két közgazdásza, akik a Rewe áruházlánc árait értékelték.
2022-ben átlagosan 23,4 százalékkal kerül többe az étel, mint 2021-ben. Drágultak a hozzávalók, a burgonya, hagyma, mustár, majonéz, uborka, jughurt és a bockwurst.
Egyes régiókban azonban lényegesen magasabb volt a drágulás.
► Wilhelmshavenben (Alsó-Szászország) nőttek a legjobban az árak: itt körülbelül 6,56 eurót kell fizetni az ételért – ez körülbelül 30 százalékos növekedés.
► A Boden-tó körzetében (Baden-Württemberg) az ár 6,90 euróra emelkedett.
► A hagyományos étel idén a Schwäbisch Hall kerületében a legdrágább: itt 7,04 eurót kell fizetni érte.
Különösen az élelmiszerek drágultak 2022-ben Németországban, ami főként a magas energiaáraknak köszönhető - magyarázza Christoph Schröder.
A termés is rosszabb volt, nem utolsósorban azért, mert az ukrajnai háború miatt a műtrágyák sokkal drágábbak lettek, és a szükségesnél kevesebbet használtak a gazdák.
Érdekesség: az árszínvonal szempontjából Németország továbbra is megosztott. A keleti városokban, mint például Cottbus, Zwickau vagy Halle, a burgonyasaláta kolbásszal viszonylag alacsony, 6,39 eurós áron szerezhető be. Schröder, az IW közgazdásza kifejti: „Kelet-Németországban az emberek kevesebbet keresnek, mint a nyugatiak. Emellett a költségstruktúra is eltérő. Például az üzletek bérleti díja alacsonyabb az új szövetségi államokban.”