Létrehozva: 2022.03.17.
Módosítva: 2022.03.19.

"Az utcán ukrán civilek holttestei hevernek" - újabb várost bombáztak szét az oroszok

Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg a Harkiv megyében lévő Merefa város elleni orosz tüzérségi támadásban

Szerző Ripost

Csütörtökre virradóan az orosz erők tüzérségi támadást indítottak Merefa városa ellen, és szétlőttek egy iskolát és egy kultúrházat - írta az MTI. Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg. A Harkiv megyei ügyészség közölte, hogy a 25 sérültből tíz állapota súlyos. Még tart a romok eltakarítása...

Fotó: Kelet-ukrajnai megyei ügyészség

Közben az ukrán belügyminisztérium Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnökre hivatkozva azt közölte, hogy két rendőr meghalt, egy pedig megsebesült, miközben civileket evakuáltak a fővárostól északnyugatra fekvő településekről. A közlemény szerint orosz harckocsik nyitottak tüzet a menekülők konvojára a bucsai járásban, Irpinynél pedig Grad típusú sorozatvetőből indított rakéta talált el egy rendőrautót.
 

 Nyebitov szavai szerint az orosz csapatok az evakuálásra megnyitott "zöldfolyosók fedezékében rejtőztek el" és onnan támadtak, így az evakuálások Kijev megyében jelenleg "ellenséges tűz alatt" folynak. Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők sikeres támadása után Irpiny, Hosztomel és Nemisajeve irányában az ukrán hadsereg előrenyomult, de még heves harcok dúlnak a térségben. Közölte, hogy Kijev megyében "partizánakciók is megfigyelhetők", állítása szerint "a városok és falvak utcáin orosz katonák és ukrán civilek holttestei hevernek".

Nem sokkal később a Kijev megyei rendőrség jelentette, hogy az orosz erők nehéztüzérségi lövedéke eltalált egy többemeletes lakóházat a főváros északi határa közelében, a vishorodi járásban fekvő Novi Petrivci faluban. Ennek következtében az eddigi információk szerint egy kétéves kisgyermek meghalt és négyen megsérültek. A ház teljesen összeomlott, a környező lakóházakban is károk keletkeztek. 

A tárca közlése szerint az orosz erők katonai rádió és felderítési központokat romboltak le Odessza kikötőváros közelében tengerparti rakétarendszerekkel - írta az Interfax. A bejelentéseket a Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni.

Oroszország korábban még nem vetett be hiperszónikus rakétát, sem Ukrajnában, sem Szíriában. Első sikeres tesztje - 2018 - óta több hadgyakorlaton felvonultatták.

Moszkva szerint ez a fajta nagyon jó manőverezőképességégű ballisztikus rakéta minden légvédelmi rendszerrel szemben ellenálló.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy szombatra virradó éjszaka az orosz erők 69 katonai létesítményt támadtak Ukrajnában, közöttük tizenkét katonai raktárt és 43, harci járművek számára fenntartott parkolót. Ezen kívül az orosz légierő légvédelmi egysége lelőtt tizenkét ukrán drónt.

Az ukrán hadsereg 38 órás kijárási tilalmat rendelt el a dél-ukrajnai Zaporizzsja városban, amely szombaton 14 órakor kezdődik és hétfő hajnalig tart. A megyeszékhely fontos tranzitállomássá vált, miután a becslések szerint mintegy 35 ezer ember menekült el Mariupol kikötővárosból délkelet felé.

Mariupolban az orosz és a szakadár erők az egyik legnagyobb európai acélüzem, az Azovstal ellenőrzéséért harcolnak - közölte Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a televízióban szombaton.

Andrij Szadovij lembergi (Lviv)  polgármester azzal vádolta meg szombaton a nemzetközi segélyszervezeteket, hogy nem készültek fel megfelelően az Ukrajna elleni orosz támadásra. „Egyetlen segélyszervezet sem készült fel, pedig fél éve mindenki csak egy esetleges orosz támadásról beszélt” - mondta Szadovij a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjúban.

„Valószínűleg azért, mert a nyugati hírszerző ügynökségek azt mondták, hogy a háború valószínűleg két napig tart majd, és oroszok ellenállás nélkül elfoglalják Ukrajnát” - tette hozzá.

Lemberg a lengyel határtól 80 kilométerre fekszik. A háború február 24-i kezdete óta a város menekültek, diplomaták és újságírók tartózkodási helye lett.

„Az első tíz napban minden menekültet befogadtunk, aki itt akart maradni. Mostanra az összes szálloda, ifjúsági szállás és lakás megtelt” - mondta a polgármester a lapnak. Iskolákban, tornatermekben, kulturális és közösségi központokban is szállásoltak el embereket. A kétszázezer befogadott emberrel túlterheltek a város kapacitásai.

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép Norvégiában

Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép négy emberrel a fedélzetén Norvégia északi részén - közölték a skandináv ország mentési illetékesei péntek éjjel. A helyi rendőrség szombat reggeli tájékoztatása szerint a balesetben valamennyien életüket vesztették.

Az amerikai tengerészgyalogság V-22 Osprey típusú repülőgépe közép-európai idő szerint pár perccel 18.30 előtt tűnt el a radarról. A repülőgép a Cold Response 2022 fedőnevű NATO-gyakorlaton vett részt. A norvég mentők helikoptere és repülőgépe 20.17 perckor találta meg a roncsot.

A gépnek 18 órakor kellett volna leszállnia. A baleset idején a környéken rossz volt az időjárás. A gép a földnek csapódott - tudatták a norvég mentőegységek.

Japán és Törökország elítélte Ukrajna orosz lerohanását

Hajasi Josimasza japán és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte és elítélte szombaton Ukrajna orosz lerohanását - jelentette a Kyoto japán hírügynökség.

A két külügyminiszter leszögezte, hogy az orosz katonai műveletek sértik Ukrajna szuverenitását és területi épségét, valamint a nemzetközi jogot, amely tiltja az erő alkalmazását - szögezte le Cavusogluval tartott közös antalyai sajtótájékoztatóján Hajasi.

A miniszterek megállapodtak, hogy szorosan együttműködnek a nemzetközi rend fenntartásában, és kérik Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a törvénytelen ukrajnai műveleteket.

Hajasi "mély háláját és tiszteletét" fejezte ki a mindkét országgal közeli kapcsolatokat ápoló Törökországnak a közvetítés érdekében kifejtett diplomáciai erőfeszítéseiért.

A találkozóra azután került sor, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok után Japán is szankciókkal sújtotta Moszkvát Ukrajna lerohanása miatt.

Törökország ellenzi ugyan a Moszkva elleni szankciókat, de Recep Tayyip Erdogan török elnök "elfogadhatatlannak" nevezte az orosz agressziót.

A Fekete-tenger révén Oroszországgal és Ukrajnával is szomszédos Törökország, a NATO tagállama, felajánlotta a közvetítést Kijev és Moszkva között. A múlt héten Cavusoglu közreműködésével Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalt Antalyában, de a háború február 24-i kezdete óta tartott első külügyminiszteri találkozó nem vezetett eredményre.
   

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

metropol.hu

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Azt hittem, meg fogok halni” - minden lélegzetéért megküzdött és fél enni a 10 éves lány

KÜLFÖLD

Lemondott babájáért a kemoterápiáról a 33 éves nő, belehalt

KÜLFÖLD

„Meg fogok állni, mielőtt meghal” – Takaróval fojtogatta csecsemőjét egy nő élő adásban

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl