Létrehozva: 2022.02.12.

Új cél hajtja a Kilimandzsárót bringával meghódító magyar fiatalt

Zichó Viktor a hely szépsége miatt indul extrém túrákra.

Nem akármilyen módon jutott fel Afrika tetejére Zichó Viktor. Előbb kerékpárral küzdötte fel magát 4700 méterig, onnan pedig a hátán vitte fel kétkerekűjét az 5895 méteres csúcsra.

Lehetne akár egy srác a szomszédból Zichó Viktor, aki az álmát követi. Azt teszi, amit szeret, és úgy, ahogy ő maga akarja. Már gyerekként nagy vágya volt egy hegyikerékpár. Amikor hozzájutott, csatlakozott egy komáromi egyesülethez és évekig velük tekert.

„Aztán jött az egyetem, ahol megismerkedtem a sziklamászással. A hegymászás világa rögtön beszippantott. Nem is volt kétséges, hogy ötvözöm a kettőt” – mesélte a Ripost7-nek Viktor.

Fotó: Zicho Viktor

Érdekes módon számára nem a minél hosszabb extrém túrák jelennek meg célként, a hajtóerő számára a hely, a táj szépsége.

A Kilimandzsáró-expedíció kiindulópontja sem a kihívás nehézsége volt, hanem az, hogy látni akartam Afrikát felülről. A látvány vonzott és az, hogy ott bringázzak. Hat órámba került, hogy a meredek, törmelékes terepen felkaptassak a csúcsra. Mindezt éjszaka a sötétben, a 12 kilós kétkerekűmmel és az 5 kg-os hátizsákommal. Fáradt voltam, mert alig aludtam, nem voltam teljesen akklimatizálódva, nem volt rendben az emésztésem sem

– mondta megpróbáltatásairól az extrém sportoló.

Küszködéseiben a napfelkelte jelentette a fordulópontot. Amikor meglátta az egyre fényesebb korongot, lelkileg feltöltődött, viszont arra nem számított, hogy iszonyú erős szél támad. „Majd lefagyott a kezem, de végül elértem, amit akartam” – fogalmazott Viktor.

„Apró célok visznek előre”

Zichó Viktor szerint csak apró célokat szabad kitűzni egy ilyen megmérettetésnél. Mint mondja, ezek segítenek legyőzni magad, egyik lépés a másik után. Ez elvonja a figyelmed arról, hogy mennyi is van még hátra, segít összpontosítani. Arról, hogy mi volt a csúcsra érve az első gondolata, azt mondta: nagyon fájt a feje a magasságból adódó oxigénhiány miatt, meg a hasa. „Igazából nem is volt időm, sem erőm a filozofálgatásra. És valóban gyorsan indultam is lefelé, hogy újra élvezhessem, amiért mentem, a kerékpározás örömét. Ezt érzem a küldetésemnek is, a bringázás lehetőségeinek bemutatását. Hogy lássa mindenki, bárhová el lehet jutni kerékpárral. A Kilimandzsáró-túra ehhez volt egy újabb lépés.”

Fotó: Zicho Viktor

„Nem fizikailag, inkább lelkileg volt megterhelő”

A sportoló életében többször előfordult, hogy 50-100 méterrel a cél előtt kellett visszafordulnia, mert nem érezte biztonságosnak a továbbmenetelt. De a Kilimandzsáró a folyamatos készülés miatt nem jelentett számára nagy kockázatot fizikailag, és a felszerelése is rendben volt. 

„Sokkal inkább lelkileg volt megterhelő. Folyamatosan küzdött bennem az érzelem és az értelem, vívódtam a 'menni, menni, tovább' érzése és a 'jó lenne már pihenni' érzete között.”

Fotó: Zicho Viktor

Elajándékozta a biciklit

Miután visszatért Viktor a hegyről és ebédkor odaült mellé túravezetőjének a kisfia, látta rajta, hogy nagyon tetszik neki a kerékpárja. „Kipróbálta és azt mondta, hogy nagyon szeretne ő is egy ilyet. Mivel amúgy is szeretek adni, egyszerűen odaajándékoztam neki. Azt a boldogságot nem lehet leírni, amit szereztem ezzel” – mondta Viktor, aki már készül a következő útjára. Idén a Himalájában szeretné ötvözni a kerékpározást a mászással.

Fotó: Zichó Viktor

Viktor egyéni rekordot döntött – Magyar idő szerint 2021. október 13-án, a reggeli órákban érte el a Kilimandzsáró tetejét Zichó Viktor. Az extrém kerékpáros-mászó a Kalifa Afrikai Bikepacking keretében indult az Indiai-óceán partjától, Mombasából a Kilimandzsáró felé. Végül mintegy nyolc nap alatt 350 kilométert és közel 7500 méter szintemelkedést leküzdve érte el Afrika legmagasabb hegycsúcsát. Teljesítménye egyedülálló, hisz az 5895 méter magasan fekvő csúcsot saját erőből, motorizált segítség nélkül hódította meg. Zichó Viktor a Kilimandzsárón egyéni rekordot is döntött: egy nap alatt kerékpározott fel 750 méterről egészen 3750 méterig.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a felkelés volt a magyar történelem egyik legnagyobb lázadása

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók