kulcsár edina
Egymillió látogatót várnak a szervezők a Dubaji Világkiállítás Magyar Pavilonjába március 31-éig. Már az első, az expó legforróbb hónapjában, októberben sokan kíváncsiak voltak rá, november 4-én köszöntötték a százezredik látogatót. A Perzsa öböl-menti régió egyetlen faszerkezetű épülete a magyar gyógy- és termálvizek titkaiba enged bepillantást.
Még mielőtt megnyitott volna a Dubaji Világkiállítás, híre ment a Magyar Pavilonnak, melyet a legkülönlegesebb 15 épület közé soroltak a Time Out Dubai újságírói. Ez ugyanis a Perzsa öböl-menti régió egyetlen faszerkezetű épülete és kifejezetten látványos alkotás. Makovecz Imre tanítványa és munkatársa, az Ybl Miklós-díjas Csernyus Lőrinc tervezte. Megalkotásához 560 ezer kiló fát használtak fel. 17 magyar ács hónapokig dolgozott, olykor 20 méter magasan, 57 fokban.
A Magyar Pavilon középpontjában a magyar gyógy- és termálvíz áll. Interaktív módon jelennek meg hazánk természeti kincsei, melyek a látogatók mind az öt érzékszervére hatnak. A padlón patakot imitáló dekoráció kíséri végig a vendégeket a tárlat különböző állomásain, bemutatva Magyarország fürdővárosait és a főváros híres fürdőit.
Az akváriumot imitáló különleges fal érintésre életre kel, ám talán még annál is látványosabb a virtuális Hévízi-tó.
A napokban Dubaj koronahercege is meglátogatta a magyar kiállítóteret. Hamdan bin Mohammed bin Rasid Al Maktumot lenyűgözte a pavilon. Nem kizárt, hogy édesapjával is megosztotta az élményeit. Egy napra rá ugyanis rendőri felvezetéssel maga az emír, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke is tiszteletét tette a Magyar Pavilonban.
A politikai élet mellett a divat meghatározó szereplője, a Chanel divatmárka dubaji vezérigazgatója és menedzsmentje is felkereste már a pavilont.
A mohamedán ország vallási és gasztronómiai előírásait szem előtt tartva készülnek a Magyar Pavilon éttermeinek magyaros ételkülönlegességei.
„A Dubai Világkiállításon disznóhúst nem szolgálunk fel, úgyhogy például libából készül a töltött káposzta, de kínálunk csirkepaprikást és gulyáslevest is kicsit újragondolva, ezeket szintén nagyon kedvelik„ – árulta el Tóth Andrea, az Expo 2020 ügyvezetője a Mokka stúdiójában.
A Ripost7 megtudta, hogy decemberben karácsonyi és újévi fogások kerülnek fel az étlapra, sőt helyet kap majd a kínálatban a farsangi fánk is. A Magyar Pavilon vizes koncepcióját erősíti a magyar ásványvizeket kínáló AquaBar. Bár az országban alkoholtilalom van, az Expo 2020 területe kivételnek számít, így bemutatkozhatnak a magyar borok is.
„Nemcsak a színek, az anyagok, de a szabásminták is egyediek” – árulta el a Ripost7-nek Miovác Márton divattervező, aki Gálvölgyi Anett kolléganőjével a pavilon munkatársainak és menedzsereinek ruháit álmodta meg. Bár eleinte kizárólag kékben gondolkodtak, végül kihasználták a fehér figyelemfelkeltő erejét, a rozéarany eleganciáját, a petrolkék mellett pedig egy különleges árnyalatú sötétkék adja a végső színvilágot. A magyar trikolor a kollekciót kiegészítő Tisza-cipőkön jelenik meg. A vendéglátó és üzemeltető szekció ruháit Bódis Boglárka, az Elysian tervezője álmodta meg.
Az első tízezer látogató eléréséhez négy és fél napra volt szükség, nem sokkal egy hónap alatt pedig a vendégszámláló átlépte a százezret. Az október még rendkívül meleg hónap Dubajban, most jön majd a jó idő: decembertől márciusig 25-28 fokos a nappali csúcshőmérséklet, ez az igazi turistaszezon. A Magyar Pavilont felkereső vendégek száma mára megduplázódott, napi 6-8 ezer látogatót fogadnak és az érdeklődés további növekedésére számíthatunk.