Létrehozva: 2021.04.11.

Méltó helyre kerülhetnek Mátyás király azonosított földi maradványai

Összesen 900 ember, köztük 15 magyar király maradványai fekszenek Székesfehérváron a Szűz Mária-bazilika alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Ezek között lehet Mátyás király koponyája és jó néhány csontja is.

Összesen 900 ember, köztük 15 magyar király maradványai fekszenek Székesfehérváron a Szűz Mária-bazilika alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Idén februárban újra, immár harmadszor is felnyitották a sírt, és a „legesélyesebb” helyszínekről jó néhány csontot, koponyát kiválogattak közülük – ezek között lehet Mátyás király koponyája és jó néhány csontja is.

„A Magyarságkutató Intézet új kutatásaival most nagy esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák. Akkor össze lehet rakni a csontvázat, és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart. És egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet” – magyarázta a kutatások célját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

Az apa, Hunyadi János csontjai eltűntek

Mátyás király „felmenő ágán” sajnos nem lehet mintát venni, mivel Hunyadi János csontjai nincsenek meg. A „törökverő” alig három héttel a legendás a nándorfehérvári diadal után, 1456-ban pestisben halt meg, és Gyulafehérváron, a Szent Mihály-székesegyházban temették el. Síremléke ma is ott áll, de eredeti szarkofágját a török dúlás idején összetörték, és csontjai eltűntek.

Megvan a biztos pont: Mátyás fia és unokája csontjai!

Szerencsére van egy biztos pontunk: Mátyás fia és unokája, vagyis Corvin János és Kristóf sírja érintetlen volt Horvátországban. A lepoglavai sírban dokumentáltan Mátyás király fia és unokája fekszik, és a török hódítás nem jutott el idáig, nem dúlták fel a sírt. A Hunyadi/Corvin családtagok külön kriptába vannak itt eltemetve, ugyanis a kolostort Hunyadi János saját költségen építette fel és a templom is ekkor épült, így kiemelt, külön sírhelyet kapott az adományozó családja.

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

„Idén januárban mintát vehettünk Mátyás király természetes fiának és unokájának, Corvin Jánosnak és Corvin Kristófnak a csontvázából Horvátországban, a lepoglavai pálos kolostorban a horvátországi katolikus egyház és a kulturális minisztérium jóvoltából” – mondta a Ripost7-nek dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. Kásler Miklós miniszter személyesen utazott a horvátországi Lepoglavába a mintavételre. A kutatók is meglepődtek, amikor csak egy kis méretű koporsót találtak. A két oldalán két felirat volt: Joannes Corvinus és Cristoforus Corvinus.

A mintákból sikeresen kinyerték a DNS-t és februárban meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt. A két mintából vett DNS-profil megegyezik, ami bizonyítja: itt tényleg apát és fiát temették el. Így biztosan kijelenthető: a horvátországi sírban Mátyás király fia és unokája fekszik. Most folyik a Hunyadiakra jellemző génszakasz meghatározása, de ehhez kellenek összehasonlításul a fehérvári királysírokban lévő csontok!

Jeles királyaink, közötük Szent István, Könyves Kálmán, Károly Róbert, Nagy Lajos és Hunyadi Mátyás csontjait is rejtõ osszárium, a keresztes kõlappal lefedett díszsír-csontkamra a Középkori Romkertben, a Nemzeti Emlékhelyen.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre


Február közepén megnyitották a székesfehérvári osszáriumot és felszínre hozták az első csontládákat. Ha te is kíváncsi vagy arra, hogyan dolgoznak az archeogenetikusok, hogyan működik a DNS-technika és mekkora esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák, akkor a részletekért keresd a Ripost7-et az újságárusoknál.

origo.hu

Addig szórakoztak a busz előtt a robogósok, amíg az utasok leszálltak és jól elverték őket - videó

ripost.hu

Megszületett Iszak Eszti és Gyurta Dani babája, meseszép nevet választottak neki

life.hu

Károly király szokatlan becenevet adott Meghan Markle-nek: ezzel el is árulta, hogyan érez vele kapcsolatban

mandiner.hu

Megszúrt és összefestékezett egy lányt a magyar válogatott középpályás

ripost.hu

Szoboszlai barátja miatt őrjöngenek az angolok, ezért bukták el az aranyérmet?

hirtv.hu

Egészen elképesztő infót súgott Donald Trump Orbán Viktornak

ripost.hu

Botrány a budapesti étteremben, ismert ember balhézott össze az egyik vendéggel

astronet.hu

A Védelem angyala urakodik július 17. és 22. között

ripost.hu

5 nyári frizura, ami ötven fölött a legcsinosabb

ripost.hu

Filléres trükk: ennyit kell tenned, és lerobban rólad a hasi zsír!

ripost.hu

Itt a lista: 30 féle támogatás a családoknak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Migrációs statisztika mentette meg Donald Trump életét

KÜLFÖLD

Donald Trump megállíthatatlan: nem tudták sem lejáratni, sem börtönbe zárni, sem lelőni

KÜLFÖLD

Elárasztották a netet a mémek a Donald Trump elleni merénylet után: íme a legjobbak! - galéria

KÜLFÖLD

Trump népszerűbb, mint a merényletkísérlet előtt

KÜLFÖLD

A rendőrök szakították félbe az esküvőt, kattant a bilincs a menyasszony karján - Fotó!

KÜLFÖLD

20 perccel a kivégzés előtt menekült meg a halálraítélt, ez mentette meg az életét

KÜLFÖLD

Anyaszült meztelenül támadt rendőrökre egy iszlamista Bécsben - videó!

KÜLFÖLD

Hamarosan véget ér a globális népességnövekedés