Brutálisan erőltetik a migránsok betelepítését Brüsszelben

POLITIK
2 éve

Megfejtették a kutatók: ez védi meg a gyerekeket a súlyos Covid-19-től

A koronavírus okozta betegség hatalmas szakirodalmát átvizsgálva a Melbourne-i Egyetem, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) és a svájci Fribourgi Egyetem kutatói az Archives of Disease in Childhood című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket.

Immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota azon tényezők között van, amely megvédi a gyerekeket a súlyos Covid-19-től – állapították meg ausztrál és svájci kutatók.

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és a MCRI professzora emlékeztetett arra, hogy a légzőszervi vírusokkal ellentétben viszonylag ritka a súlyos Covid-19 és a halálozás a gyermekek körben. „Legtöbbjüknek egyáltalán nincsenek vagy csak nagyon enyhék a tünetei, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszupresszió esetében sem magas a súlyos Covid-19 kockázata a gyerekeknél” – magyarázta.

Képünk iIllusztárció
Fotó: 123RF

A különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával és kapcsolat van a súlyos Covid-19 és azon állapotok között, amelyek hatással vannak ezekre a sejtekre – idézte a professzort a kutatóközpont közleménye.

„Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid-19 súlyosságában és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid-19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja” – hangsúlyozta. A gyerekeknél ezek az endotél sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyerekek kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre – írja az MTI.

Hozzáfűzte, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek időskorban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid-19 súlyosságával.

A közelmúltbeli élő oltóanyagú oltási programok – mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina-, amelyek erősítheti az immunrendszert, szintén szerepet játszhatnak a gyermekek megvédésében.

Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között. A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényezőnek nevezte a „megtanított” immunitást, amely beindítja a vele született immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a „vele született immunmemóriához”.

Az új típusú koronavírus-fertőzött gyerekeknek van társfertőzésük más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb megtanított immunitáshoz, ami a gyerekeket hatékonyabbá teszi a Covid-19 legyőzésében – magyarázta.

Hozzáfűzte, hogy a mikrobióta – a mikroorganizmusok összesége – is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak különösen az orrban, ahol ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását.

Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a Covid-19 súlyosságában. Sok országban az egy- vagy háromévesnél fiatalabb kisgyermekek rendszeresen kapnak D-vitamint – emlékeztetett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan fordulat Lagzi Lajcsi 33 szobás kastélya ügyében

origo.hu

Tóth Andi letolta a nadrágját, mindenkinek megmutatta a bugyiját - képek

metropol.hu

Jó híreket jelentett be a kormány - mutatjuk a részleteket

mandiner.hu

Perintfalvi Rita átlépett minden határt – most már tényleg csak szégyenkezni tudunk miatta

metropol.hu

Félnek a fradistáktól, szigorú óvintézkedéseket vezetnek be

vg.hu

Megtámadtak egy európai államot Magyarországtól 20 kilométerre, mégsem hallani róla

origo.hu

A Tv2 sztárja Manhattan közepén mutatta meg a melleit

mindmegette.hu

Folyamatosan isznak a borkóstolókon, mégsem részegek: hogy csinálják?

life.hu

Ezért hívják a hólyaghurutot nászutas betegségnek is(x)

life.hu

A fájdalmas testi együttlét oka: Candida-fertőzés(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Amerika nyerészkedik, Európa szegényedik az orosz-ukrán háború miatt

KÜLFÖLD

Drámai bejelentés: A svéd kormány beveti a hadsereget a bandaháborúk letörésére

KÜLFÖLD

Berlin hatéveseket oktat az utcai prostitúcióra

KÜLFÖLD

Ursula von der Leyen minden botrányt megúszik:

KÜLFÖLD

Legalább 14-en meghaltak, több százan eltűntek: hidakat és utakat mosott el a villámárvíz

KÜLFÖLD

A 17 éves fiú feleségül vette 71 éves szerelmét

KÜLFÖLD

Rémálomba csöppent a család: a 2 éves fiuk élet és halál között lebeg

KÜLFÖLD

„Senki sem látta előre” - Minden egyes nap újra megszakad a lányát gyászoló apa szíve