2 éve

A ciprusi kormány SMS-ben írja meg a migránsoknak, hogy ne jöjjenek hozzájuk!

Valószínűleg csak idő kérdése, hogy a bevándorláspárti brüsszeli politikusok, és a migránsokat segítő civilszervezetek össztűz alá vegyék a ciprusi kormány döntését.

Szerző Gaál József

Nicos Nouris ciprusi belügyminiszter bejelentette, hogy a kormány SMS-kampányt indít annak érdekében, hogy elrettentsék az illegális migránsokat az országba történő belépéstől.

A tárcavezető politikus úgy fogalmazott, hogy az országba igyekvő minden illegális bevándorlónak megírják majd, hogy „Ciprus nem egy kapu az EU többi része felé”, ezért fölösleges odamenniükírja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A ciprusi kormány hivatalos álláspontja szerint el kell oszlatni azt a téves elképzelést, miszerint az EU-s országok között nyitott az átjárás, mivel a migránsok azt hiszek, hogyha belépnek az egyik tagállamba, akkor szabad az út a nyugati gazdag országok irányába.

Nouris ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „az emberkereskedők elhitetik a leendő bevándorlókkal, hogy ha Cipruson menedékjogot kérnek, akkor lényegében ”útlevelet„ szereznek az EU többi részéhez.” A belügyminiszter szerint a valóság ezzel szemben az, hogy a migránsok könnyen csapdába eshetnek Cipruson, ha odamennek, mivel az ország ugyan tagja ugyan az EU-nak, de nem része a schengeni térségnek, ami lehetővé teszi a tagállamok közötti szabad mozgást. Ezért a szigetország elhagyásához papírokra és útlevélre van szükség, amihez egy illegális bevándorló lényegében nem juthat hozzá.

Ciprus egyébként meglehetősen határozottan lépéseket tett illegális migráció visszaszorítása érdekében az elmúlt időszakban. Múlt héten például megkezdtek az olyan bevándorlók tömeges kitoloncolását az országból, akinek elutasították a menedékkérelmét, így semmilyen jogalapjuk nem maradt arra, hogy az országban tartózkodjanak.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!