KÜLFÖLD

Ciprus megkezdte a migránsok tömeges kitoloncolását!

A ciprusi kormány elsősorban attól fél, hogy megváltozik a szigetország demográfiai összetétele a bevándorlók miatt.

Ciprus megkezdte az olyan bevándorlók tömeges kitoloncolását, akiknek elutasították a menedékkérelmét, így semmilyen jogalapjuk nem maradt arra, hogy az országban tartózkodjanak – írja a Greek City Times angol nyelvű görög hírportál.


A hivatalos jelentések szerint ebben a hónapban összesen 200 grúz származású migránst toloncoltak vissza a származási országába, jövő hónapban pedig 150 kameruni állampolgárra vár hasonló eljárás. A ciprusi kormány elviekben vizsgálja az olyan szír bevándorlók hazatoloncolásának is a lehetőségét, akik korábban ugyan menedékjogot kaptak, de mára a származási országukban megszűnt a veszélyhelyzet, ezért elviekben hazatérhetnek.

A tömeges kitoloncolásokkal kapcsolatban Kyriacos Hadjiyiannis parlamenti képviselő azt mondta, hogy Ciprus komoly biztonsági kérdésekkel és kihívásokkal néz szembe a bevándorlás miatt, azért lépnie kellett a kormánynak. A politikus szerint mind a bűnözés, mind a terrorizmus miatt problémát jelent a tömeges bevándorlás, valamint az is félő, hogy a migránsok számának a növekedése megváltoztatja az apró szigetország demográfiai homogenitását.

A 2015-ös nagy migrációs válság óta eltelt időszakban egyébként Ciprusra érkezett lakosságarányosan a legtöbb bevándorló az Egész Európai Unióban. Csak 2019-ben több mint 13 ezer, idén pedig eddig 3 ezer menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be a hatóságokhoz. Egyes számítások szerint a 850 ezer fős Cipruson az összlakosság már csaknem négy százalékát migránsok teszik ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?