KOMPOST

Hatalmas felfedezés: már két Hold kering a Föld körül

A befogott égitest jóval kisebb, mint az első Holdunk, de már egy ideje velünk van.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az arizonai Catalina Sky Survey kutatóintézetében figyeltek fel február 19-én a Föld közelében lévő halvány objektumra. Az észlelés után több obszervatórium is megfigyelte, később a kutatók a 2020 CD3 jelöltést adták neki. Mint kiderült, az ideiglenes Holdunk már három éve kering a Föld körül és 1,9 és 3,5 méter közötti átmérőjű – írja a New Scientist.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.

A szakértők szerint állandó Holdunktól távolabb, ovális pályán mozog a Föld körül, és 47 napra van szüksége ahhoz, hogy teljesen megkerülje. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy egy, a bolygónkat megközelítő aszteroida, ami véletlenül került bele a gravitációs vonzásunkba. További vizsgálatok szükségesek azonban, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban egy természetes égitestről van-e szó, nem pedig űrszemétről.

Mivel a 2020 CD3 becsatlakozott a bolygó gravitációs vonzásához, így idővel ki tud majd törni, hiszen folyamatosan távolodik el a Földtől. Egyes szimulációk alapján várhatóan majd áprilisban fog tudni az objektum elszakadni, de még ez sem biztos.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?