KOMPOST

Hatalmas bejelentést tettek a tudósok: megtalálhatták az idegen életet

A Naprendszerünkben máshol is létrejöhetett az élet, ugyanis a Szaturnusz egyik holdján is vannak szerves vegyületek.
  • Szerző: Ripost

A NASA által készített elemzés szerint az élet alkotóelemei lehetnek a Szaturnusz holdjának felszín alatti óceánjában. A holdról korábban is sejtették már, hogy olyan oxigént és nitrogént hordozó vegyületek vannak benne, amelyek elengedhetetlenek az aminosavak létrejöttéhez, az aminosavak pedig a fehérjék alkotóelemei, amelyek nélkülözhetetlenek az általunk ismert élet kialakulásához – írja a NASA sajtóközleményében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Wikipédia

Az Enceladus felszíne jeges, az óceán a jégréteg alatt található. A NASA kutatóinak már korábban is sikerült szerves molekulákat felfedezniük ott, de ez az első olyan eset, hogy a vízben feloldódva is találkoztak velük.

Az Enceladus felszíne alól rendszeresen tengervíz és jég lövell ki a világűrbe, ennek az az oka, hogy a hold kérgéből repedéseken keresztül hő éri a vizet. A feltörő hő kilőtte a szerves vegyületeket a világűrbe, ahol aztán az arra járó Cassini űrszonda rögzítette őket.

Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy az Enceladusnak lehet egy saját folyamata az élet megteremtéséhez. A Földön is vannak mélytengeri folyamatok, amelyek hasonlítanak ehhez, és, ami még fontosabb, napfény nélkül mennek végbe – a távoli hold felszíne ugyanis annyira visszaveri a napfényt, hogy bármilyen élet lenne alatta, anélkül kellene kifejlődnie. A Föld óceánjaiban zajló folyamatok megmutatják, hogy erre is van esély.

És ezeket olvastad már?