KOMPOST

Hihetetlen: karácsonykor ismét megjelenik a betlehemi csillag az égen

Kétezer éve nem következett be olyan együttállás, ami idén karácsonykor megfigyelhető lesz az égen.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas felfedezést tettek a csillagászok! A hamarosan bekövetkező bolygó együttállásoknak köszönhetően, ismét feltűnik az égen december 21-én a betlehemi csillag. Ez a jelenség kétezer éve tűnt fel utoljára, Jézus születésének éjszakáján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar csillagászok már hónapok óta figyelik, ahogy két legnagyobb bolygónk, a Jupiter és a Szaturnusz egyre jobban közelít egymáshoz. Ez pedig azért is rendkívül különleges esemény, mivel távolságukból és ekliptikás pályán való keringésük miatt ez nem sűrűn következik be. A két bolygó szögtávolsága mindössze 6 ívpercet tesz majd ki.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Ilyen közelségre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő, hogy a két égitest ennyire közel látszik egymáshoz a földi égbolton.

A nagy nap estéjén, december 21-én Budapesten a Jupiter várhatóan 18:14-kor, a Szaturnusz 18:15-kor nyugszik, ami azt jelenti, hogy derült idő és jó horizont esetén kényelmesen megfigyelhetjük a párost a délnyugati égbolton.

A Magyar Csillagászati Egyesület pedig arra is megadta a választ, hogy miért is függ össze a Juper és Szaturnusz együttállása és a betlehemi csillagkép. A tudósok több évtizede találgatják, hogy mi lehetett az az égi jelenség, ami betlehemi csillagként maradt fent a köztudatban.

Végül arra jutottak, hogy a számos magyarázat közül a Jupiter és a Szaturnusz Kr.e. 7-ben bekövetkezett háromszoros együttállása lehetett a Halak csillagképben. A korabeli asztrológiai értelmezések további segítséget nyújthatnak: a Jupiter királyra, uralkodóra utalt, a Szaturnuszra a zsidóság bolygójaként tekintettek, a Halak csillagkép pedig a születést is jelképezte. Innen már nincs messze az a gondolat, hogy a Jupiter és a Szaturnusz Halak csillagképben létrejött együttállása „a zsidók királyának születését” adja hírül – erre az értelmezésre juthattak a napkeleti bölcsek is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?