BIZARR

Hatalmas bejelentést tettek a kutatók: hátborzongató dologra jöttek rá

Megtalálták a halhatatlanság titkát? Meg tudják fordítani az öregedést – állítják a kutatók.
  • Szerző: Ripost

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az agynak is szerepe van a test öregedésében. Azt figyelték meg ugyanis, hogy az idő előrehaladtával az idegi őssejtek is eltűnnek (ezek termelik az új idegsejteket). Amikor a kutatók elpusztították az egerek hipotalamuszában lévő őssejtek 70 százalékát, az egerek hamarosan öregesen kezdtek viselkedni: az izmok hamarabb elfáradtak, a koordináció rosszabbodott, kevésbé voltak szociálisak, és nem reagáltak elég erősen az új tapasztalatokra. Az életük átlagosan 10 százalékkal megrövidült.

A Nature lapban megjelent tanulmány szerint a Cambridge Egyetem Wellcome-MRC Cambridge Őssejt Intézete áttörő felfedezést tett – úgy tűnik, megfordítható az öregedés. A tudósok öreg egerek idegi őssejtjeit ültették át fiatal egyedek agyába, és azt vették észre, hogy az idős sejtek is megfiatalodtak. Megcsinálták fordítva is a kísérletet, fiatal őssejteket ültettek idős egyedekbe. Ekkor azonban a fiatal őssejt elsorvadt, nem működött tovább őssejtként.

„Az eredmények hatására létrehoztunk egy szenzort, amit Piezo1-nek neveztünk el. Ezzel a szenzorral képesek voltunk becsapni az idős őssejteket is. El lehetett velük hitetni, hogy valójában egy fiatal, puha agyi környezetben vannak, így elkezdtek fiatalodni” – magyarázta a kutatás egyik vezetője, Prof. Robin Franklin.

A kutatók azt remélik, hogy a felfedezéssel sikerül az öregebb sejtek regeneráló funkcióit visszaállítani. Nem az örök ifjúság vagy épp a halhatatlanság a céljuk, hanem az, hogy gyógyítani lehessen az idős korral gyakran együtt járó betegségeket, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór, de akár a Scleroris Multiplex is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?