Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
KIAJOBB

Szerző ML

Létrehozva: 2024.10.17. 10:30

Fontos Szoboszlai-dupla: így állnak a magyar válogatott világbajnoki esélyei

A magyar labdarúgó-válogatott négy pontot szerzett az októberi Nemzetek Ligája összecsapásain. Ez nemcsak ennek a sorozatnak a végelszámolásánál jön majd jól, Szoboszlai Dominikék esélyei így a 2026-os világbajnokságra is javulnak majd.

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában közel állt a csodához Hollandia ellen a Nemzetek Ligájában, de végül az 1-1-es döntetlen is biztató eredménynek számít. Ezt követően hétfő este az együttes Szoboszlai Dominik duplájával 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát. Marco Rossiék négy összecsapást követően öt ponttal a harmadik helyen állnak a csoportjukban, minden megszerzett pont pedig a 2026-os világbajnokság kijutására is javítja az esélyt.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik góljaival nagy lépést tett a bennmaradás felé a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor

A Nemzetek Ligája A divíziójának (a magyar válogatott itt szerepel) csoportjainak első két helyezettje bejut a sorozat negyeddöntőjébe. A NL-ból automatikusan nem lehet a vb-re kijutni, azonban négy csapatnak esélye van pótselejtezős helyet szerezni, írja hosszas elemzésében az Origo. Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes kapja meg, amely a jövő évi hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő első és a pótselejtezőt érő második helyén sem.

A magyar válogatottnak erre már a realitás talaján maradva nincs sok esélye, miután Németország egyelőre nagyon magabiztos játékkal vezet. Hacsak nem történik Hollandia ellen bravúr (a sorozatban először az egymás elleni eredmények számítanak), akkor Marco Rossiék a harmadik helyen végeznek, amivel a B divízió csoportmásodikjai közül kéne valakivel osztályozót játszani.

Magyarország a második kalapból várhatja a vb-sorsolást

Magyarország jelenleg a 18. legerősebb európai együttesként a második kalapból várhatná a vb-sorsolást. Márpedig decemberig ez a helyzet már aligha fog változni, ugyanis szinte kizárt, hogy annyit javítson vagy rontson addig Marco Rossi együttese, hogy hét másik nemzet megelőzze. Az első kalap legalacsonyabb pontszámával rendelkező Ausztriával szemben 69,31 pont a hátrányunk, míg a harmadik kalap legjobb pontszámával rendelkező Szlovéniával szemben 48,08 pont az előnyünk.

Jelen állás szerint így nézne ki a 2026-os európai vb-selejtezők kalapbeosztása:

1.kalap: Franciaország, Spanyolország, Anglia, Belgium, Hollandia, Portugália, Olaszország, Horvátország, Németország, Svájc, Dánia, Ausztria
2. kalap: Ukrajna, Törökország, Svédország, Wales, Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Csehország, Norvégia, Görögország
3. kalap: Szlovénia, Skócia, Írország, Finnország, Grúzia, Albánia, Izland, Észak-Macedónia, Észak-Írország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Izrael
4. kalap: Bulgária, Luxemburg, Örményország, Fehéroroszország, Koszovó, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Feröer-szigetek
5. kalap: Moldova, Andorra, Málta, Gibraltár, Liechtenstein, San Marino

A selejtezőből két út vezet a világbajnokságra. A csoportelsők automatikusan kijutnak a 2026-os világbajnokságra, amelyet az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendeznek. A másik lehetséges út a pótselejtező, ahol a 12 vb-csoportmásodik mellé csatlakozik a Nemzetek Ligájából majd azon négy csapat, amely az összesített rangsorban a legjobban végzett, viszont nem sikerült az első két hely valamelyikét megszereznie a vb-selejtezőn.

Így a 2026-os európai pótselejtezőn összesen 16 válogatott fog még harcba szállni a fennmaradó négy vb-kvótáért, az Európa-bajnokság előtt látott rendszer alapján: mind a négy ágon négy-négy együttes fog szerepelni, az elődöntők és a döntők pedig egy meccsen dőlnek el, vagyis az első körből továbblépve összesen két párharcot kell majd nyerni a kijutáshoz. Magyarország legutóbb 1986-ban szerepelt labdarúgó világbajnokságon.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek