Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
KIAJOBB

Szerző MM

Létrehozva: 2024.08.23.

Meglepő húzásokra készül Marco Rossi, ők lehetnek a válogatott újoncai

Labdarúgó-válogatottunk szövetségi kapitánya pontról pontra alátámasztotta bizalmasa, Gálhidi György jóslatait. Marco Rossi elárulta, milyen tanulságokat vont le az Eb után.

Komoly változtatásokat lebegtetett be a jövő keddi kerethirdetése előtt Marco Rossi. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sportnak nyilatkozva több pontban is alátámasztotta korábbi kispesti kollégája és egyben bizalmasa, Gálhidi György jóslatait. A tapasztalt magyar edző pár napja a Ripostban már jelezte: biztosra veszi, hogy az olasz-magyar szakvezető sok tanulságot levont az Európa-bajnoki szereplés után. Ez az őszi Nemzetek Ligája-meccsekre és főként a jövőre kezdődő világbajnoki selejtezőkre készülő válogatott keret személyi összetételének változásaitól, a módosított játékstíluson át a taktikai újításokig sok mindenre kihat majd.

Marco Rossi már javában figyeli a kiszemeltjeit: az Eb után meglepetésekre készül a közelgő kerethirdetéskor?
Marco Rossi mindenkire figyel: újoncokat hívhat be a válogatottba        Fotó: Kovács Péter / Nemzeti Sport


Rossi most mindezt alátámasztotta és részletesebben is kifejtette a terveit. Neveket ugyan nem árult el, de kerek-perec megmondta: tanulva a korábbi hibáiból, az eddiginél jobban igyekszik majd figyelembe venni, hogy a kerettagok játszanak-e a klubjaikban.

Marco Rossi tanul a hibáiból

Lesz, aki jön a régiek közül, lesz, aki különböző okokból nem jön,

de a fő csoport, a mag ott lesz. Ezen az Eb-n hibáztam én is, amit szeptembertől már nem követek el újra, akkor sem, ha ennek nagy ára lesz. (...) Nem hívhatok meg három-négy olyan futballistát, aki nem játszik. Hozhatok egy-egy kivételt időnként, sajátos helyzetben, de egyébként ha valakinek nincsenek meg a percei, nem tudja felvenni a ritmust, és hibákat követ el. Ebben az értelemben el kell ismernem, én is hibáztam. (...) Fiola Attilának és Styles Callumnak most nincs csapatuk olyan értelemben, hogy nem edzenek most egyik klubnál sem, egyedül készülnek, de vannak mások is, akiknek a percei nincsenek meg, mint Lang Ádám vagy Szalai Attila. Az ilyen helyzetek elgondolkodtatják az embert, aggodalommal töltenek el.

Lesznek új arcok a kerethirdetésen, akiket korábban sosem hívtunk be, de meglesz az oka, ha újoncot avatunk.

A felsoroltakon kívül mindenkivel beszéltem a helyzetéről, az én nézőpontommal tisztában vannak, hogyha van lehetőségem adott posztra választani, akkor szeretek amellett dönteni, akinek több játékperce van, mert ha nincs ritmusban az illető, az gondot tud okozni. Ez számít"

– célzott az Eb egyik legfőbb tanulságára Marco Rossi.

A lehetséges kimaradók körére tehát utalt a kapitány, a kilátásba helyezett újoncok kilétére pedig majd a jövő keddi kerethirdetésekor derülhet fény. Néhány kiszemeltet ugyanakkor már sejthetünk, az alábbiakban közülünk emelünk ki hármat. Napokon belül kiderül, Rossi is hasonlóan gondolkodik-e.

SZŰCS KORNÉL

Miután a légiósként mellőzött Szalai és Lang, illetve a csapatot kereső Fiola játékhiánya is a védelmet érinti, a tavasszal beépített Dárdai Márton, és az Eb-n sérülés miatt nem szerepeltetett Balogh Botond mellett Rossi kipróbálhatja például az U21-es válogatott Yaakobishvili Antalt (ő tavasszal bemutatkozott a spanyol élcsapat Gironában, most pedig éppen a több játékperce érdekében mehet kölcsönbe a Real Zaragozához), az MTK-ban remekelő Varjú Benedeket, a török Rizesporban alapember Mocsi Attilát – és a Wayne Rooney angol másodosztályú csapatához szerződött Szűcs Kornélt. 

Ő 22 évesen állt légiósnak Kecskemétről, egy győztes Ligakupa-meccset (3-0 a Cheltenham ellen) végigjátszott, már „csak” a bajnokikon kéne bekerülnie a Plymouth-ba...

NIKITSCHER TAMÁS

A 24 éves ballábas belső középpályás az Angliában bizonytalan helyzetbe ragadt Styles pótlására jöhet szóba a Rossi-csapatban. A Nemzeti Sport értesülése szerint a kapitány leginkább éppen Nikitscher Tamás miatt figyelte a helyszínen a Kecskemét–Győr (2-1) NB I-es meccset, amelyen éppen kiszemeltje szerezte mindkét hazai gólt. Őt választották a 4. forduló legjobb játékosának.

– A mérkőzés előtt nem tudtam, hogy Marco Rossi ott ül a lelátón, csak a lefújás után értesültem róla. Nyilván megtisztelő, ha a szövetségi kapitány figyel, minden játékos álma a válogatottság, de nem szabad, hogy ez kizökkentsen. Csak ezért még nem helyezem magam más polcra – mondta erről a súlyos sérülés, keresztszalag-szakadás után újra formába lendült Nikitscher.

GRUBER ZSOMBOR

Támadóbb szerepkörben minden bizonnyal közeleg például Vancsa Zalán újbóli, és Lisztes Krisztián első meghívása a válogatottba. Csakhogy a két tehetséges tini közül előbbi a belga másodosztályú Lommel előző idénybeli házi gólkirályaként éppen egy ütősebb klubhoz készül átigazolni, utóbbit pedig az új szezonra belga vagy holland csapatnak adná kölcsön a német Eintracht Frankfurt. Érdemes lehet viszont figyelni a Felcsútról egy tavaszi zalaegerszegi kitérővel a Fradiba igazolt, szintén még csak 19 éves Gruber Zsomborra. 

A csatársor több posztján bevethető játékost két Bajnokok Ligája selejtezőn becserélte, az Újpest elleni bajnoki rangadón pedig már – légiósok sorának rovására – a kezdőcsapatába jelölte Pascal Jansen ferencvárosi vezetőedző.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek