Létrehozva: 2024.08.18.

„Egy-két csalódás nehezen érinthette" - bizalmasa szerint Marco Rossi újítani készül

Új arcok és új húzások várhatóak Marco Rossitól a válogatottnál. Gálhidi György szerint kollégája levonja az Eb tanulságait.

Labdarúgó-válogatottunk alig három hét múlva (szeptember 7., 20:45, Puskás Aréna) már az Európa-bajnoki negyeddöntős németeket fogadja a 2024/25-ös Nemzetek Ligája nyitányán. Marco Rossi szövetségi kapitány – akinek a maradásáért is izgultunk pár napig – a nyaralása után már javában járja a kiszemeltjei meccseit, dolgozik a tervein. Gálhidi Györggyel beszélgettünk arról, hogy szerinte az Eb-kieséssel befejeződött ciklus után, a jövő márciusban kezdődő világbajnoki selejtezők előtt készülhet-e meglepetésekkel szakvezetőnk a magyar válogatott élén.

Marco Rossi már javában figyeli a kiszemeltjeit: az Eb után meglepetésekre készül a közelgő kerethirdetéskor?
Marco Rossi már javában figyeli a kiszemeltjeit: az Eb után meglepetésekre készül a közelgő kerethirdetéskor? / Fotó: Nemzeti Sport

A rutinos magyar edző legutóbb éppen abban a szezonban (2016/17) dolgozott a Honvéd második csapatával, amikor Rossi az NB I-ben bajnoki címre vezette a kispestieket. 

Marco Rossi levonja az Eb tanulságait

Gálhidi tehát a lehető legközelebbről ismeri jelenlegi szövetségi kapitányunk (és állandó segítője, Cosimo Inguscio) gondolkodását.

Gálhidi György háromszor, Marco Rossi kétszer dolgozott edzőként a Honvédnál
Gálhidi György háromszor, Marco Rossi kétszer dolgozott edzőként a Honvédnál: közös kispesti munkájuk óta tartják a kapcsolatot / Fotó: honvedfc.hu

– Akkoriban egy öltözőben öltöztünk, az edzéseken heti rendszerességgel játszottak egymás ellen a csapataink. Lehetett tőle tanulni. Később aztán, miután mindketten másfelé indultunk, éppen egy Honvéd-meccsen találkoztunk és beszélgettünk el újra, majd Telkiben is meglátogattam a válogatottnál. Arra is volt példa, hogy egyiptomi csapatomnál az övéhez hasonló játékrendszert tanítottam be, ő pedig segített néhány jó tanáccsal. Szóval évek óta rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Ismerve őt, biztos vagyok benne, hogy a legnagyobb célja a vb-szereplés kivívása, a selejtezőkön és remélhetőleg a tornán akarja megmutatni, mennyit fejlődött a csapata.

Abban is biztos vagyok, hogy az Eb láttán levon majd néhány tanulságot. Egy-két csalódás nehezen érinthette, és ha a válogatottnál soha nem is lehet szó próbálgatásról, de egy-két újdonságra biztosan számíthatunk tőle már a Nemzetek Ligája-meccseken.

Legyen szó pár új arcról és új taktikai húzásokról, például a pontrúgásoknál, támadásban és védekezésben egyaránt

– sorolta Gálhidi, hogy szeptembertől mire számít Rossitól.

Gálhidi György egyébként legutóbb tavaly ősszel, önként jött haza Egyiptomból, azóta mind tettre készebben várja, hogy újra a magyar futballban dolgozhasson.

Gálhidi György éhes a munkára

Nagyon szeretnék már dolgozni, nagyon hiányzik. Úgy érzem, mostanra érett össze csak igazán a fejemben a tudás és a tapasztalat, és igenis ki merem mondani: nagyot tudnék még alkotni!

Évtizedekkel ezelőtt is járattam a német szakirodalmat, máig igyekszem folyamatosan tanulni, naprakész vagyok. Most, a Balatonnál nyaralva sem tudok eltávolodni a focitól, éppen Jürgen Klopp könyvét olvasom

– árulta el lapunknak Gálhidi György, akit egy kis összegzésre is kértünk az utóbbi éveiről.

Karrierje szép lezárására készül

– Úgy számolom, hogy bő húsz éve, a 2003/04-es szezonban kezdődött az edzői karrierem igazán sikeres része, amikor a kiesett Honvéddal nagy előnnyel bajnokságot nyerve egyből visszajutottunk az NB I-be és kupadöntőt játszottunk. Aztán megnyertem a másodosztályt a Nyíregyházával is a Ferencvárost megelőzve, majd Vietnámban és Egyiptomban is bajnokcsapatot építettem. Utóbbinál például, miután tíz éve az élvonalba jutottunk, a felkészülés végén váltak el az útjaink. De hogy a klubelnök ezt megbánta, jelzi: a 2022/23-as szezonra újra szerződtetett a La Vienához. Addig ott ismeretlen, kemény edzésmunkával megint megpróbáltuk a feljutást, voltak is jó időszakaink, de a hullámvasútszerű év végén épphogy nem sikerült elérni a kitűzött célt. A munkámat ugyanakkor dicsérték, és pár hét múltán vissza is hívott Egyiptomba egy másik, újonc csapat, két régi munkatársammal. Csakhogy itt a hatalmaskodó elnök nem hagyott békén dolgozni, nem tisztelte az edzői hatáskörömet, túlfeszítette a húrt, és két hónap után inkább hazajöttem, ők meg azóta csont nélkül kiestek. De sok szépet és jót is tapasztaltam ott, illetve általában az arab világban, ahol összesen közel tíz évig dolgoztam.

Most pedig érzem és hiszem, hogy szép lezárása lenne az edzői pályafutásomnak, ha megint feljuttathatnék egy magyar csapatot az NB I-be. Már nagyon várom ezt a lehetőséget

– adta ki a jelszót tettre készen Gálhidi György.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek