1 éve

Reszkess világ, óriási meglepetésre készül Milák az olimpián

Nem sokat kockáztat, aki kedvenc távján a világcsúcstartó magyar úszó győzelmére fogad. Milák Kristóf akár két aranyat is nyerhet Tokióban.

Évtizedekre visszamenően nem volt olyan magyar sportoló, akinek aranyérmére előre fogadhattunk. Most itt a kivétel, Milák Kristóf. Selmeci Attila, a Honvéd úszótrénere nem lepődött meg, amikor felvetettük, hogy Milák akár két távon is aranyérmes lehet Tokióban.

Milák Kristófnak és mesterének is sportpszichológus segített
Fotó: MTI

„Bár a 4x200-as gyorsváltóban is indul, de a 100 és 200 méteres pillangó a fő száma. Ez két olyan próbatétel, amelyekre a finomhangolást már elvégeztük”

– mondta a szakember.

Sportpszichológus is segítette őket, aki még a trénerrel is elbeszélgetett, elvégre a hónapok óta tartó összezártság időszakában fennállt a súrlódás veszélye. A pszichológus hozzásegítette őket ahhoz, hogy Selmeci és Milák minimálisra csökkentse a „pengeváltást”. Elvégre egy sportoló olykor felemelheti a szavát a túlzott terhelés miatt, edzője viszont kénytelen követelni tőle.

Milákék már Japánban vannak. Selmeci az utazás előtt kijelentette, nem tartanak a járványtól, mindketten megkapták az oltásokat, ráadásul a világ- és Európa-bajnok úszó már átesett a pandémián, így duplán védett.

„A 200 pillangó van a középpontban. Kistóf a világcsúcstartó, tisztelik a riválisai, akik közül a 2012-es ötkarikás bajnok dél-afrikai, Chad le Clos az egyik fő kihívója. Ráadásul a japán úszók is veszélyesek lehetnek”

– mondta a tréner.

Selmeci Attila szerint tanítványa a 200 pillangóra koncentrál, de 100-on sem esélytelen
Fotó: musz.hu

Selmeci tanulmányozta az amerikai SwimSwam úszómagazin írását, mely – sok más mellett – kiterjedt Kristóf víz feletti és víz alatti mozgására, karcsapásainak hosszúságára, levegő-vételének számára, majd biztos esélyesnek nevezte.

„Jól esik az elismerés. A 100 pillangó más kérdés. Kristóf sokszor a hivatalos edzésideje végén is gyakorolta a medencefal-érintést, az onnan történő elrugaszkodást, mert ha egyetlen fordulója sikeres, a második ötvenen nehéz útját állni. Persze az amerikai olimpiai válogatón Caeleb Dressel az előfutamban 49,76-os idővel nyert, míg Kristóf legjobbja 50,18”

– folytatta a mester.

Selmeci aláhúzta, mindkét távon érmes helyezés a cél, de csak a tokiói utolsó napok edzései mondják ki a döntő szót.

„Remélem, sérülés, betegség nem szól közbe, és akkor aranyéremmel ajándékozzuk meg a magyar közönséget. Akár kettővel is”

– tette hozzá Selmeci Attila.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!