RETRO RÁDIÓ

Újabb változás az élelmiszerboltokban: mostantól könnyebben megtalálható lesz a polcokon az igazi kovászos kenyér!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 10. 14. 07:30

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és az ÖMKi közös erőfeszítéseinek köszönhetően fontos változás lép életbe a boltokban. Mostantól könnyebb lesz igazi kovászos kenyeret venni! Mutatjuk az okát!

Sikerrel járt a Tudatos Vásárlók és az Ökológiai Kutatóintézet kezdeményezése, aminek köszönhetően változott a kenyérjelölések szabályozása. Ennek értelmében mostantól külön nevet kap a valódi, természetes erjesztésű kovászos kenyér, melyet így könnyebb lesz kiválasztani!

kovászos kenyér, kenyér, könnyebb lesz kovászos kenyeret venni,
Kovászos kenyér: változás jön, mostantól könnyebb lesz megvenni (Fotó: Pixabay)

Mi változik a boltokban a kovászos kenyér esetében?

A Magyar Élelmiszerkönyv bevezette és szabályozza a vadkovász fogalmát, ami miatt október 10-e után megjelenik az üzletekben található kenyereken a vadkovászos elnevezés. Így végre egyértelműen megkülönböztetjük a természetes módon, élő kovászból készült kenyereket az ipari kovászos pékáruktól.

Miért volt szükség erre az új kenyérelnevezésre?

A gyártóüzemek rájöttek arra, hogy a kovászos kenyérre egyre nagyobb a kereslet, ezért a polcokon is egyre több kovászosnak hívott termék volt megtalálható. Az eddigi szabályozás pedig lehetővé tette, hogy az ipari gyártók hozzáadott élesztővel készített termékeiket is kovászos kenyérként árulják, miközben azok semmiben sem hasonlítottak a hagyományos, természetes kovásszal készült kenyerekre. Ez sok vásárlót megtéveszthetett, hiszen a legtöbben a kovászos szó hallatán a hosszú érlelésű, természetes módon kelesztett kenyérre gondoltak – írja a TVE. Emiatt fordult a hatósághoz az Ökológiai Kutatóintézet (ÖMKi), a Tudatos Vásárlók és a Magyar Kézműves Kenyér Társaság és kérte, legyen külön kategóriája a valódi kovászos kenyereknek. Így született meg a vadkovászos elnevezés.

Mit érdemes tudni az új, vadkovászos elnevezésről?

Október 10-e után csak az olyan kenyereket lehet vadkovászos kenyér néven forgalmazni, ami: kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C hőmérsékleten legalább 12 órán keresztül történő kelesztéssel készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász. A vadkovász pedig nem más, mint kizárólag liszt és víz keverékének fermentációjával, természetes mikroorganizmusok segítségével létrejött kovász, ami a kelesztésért felel.

Miért jobb a kovászos kenyér mint egy sima élesztős?

Az igazi kovásszal (vadkovász) készült kenyér hosszabb ideig friss marad, könnyebben emészthető, gazdagabb ízvilágú, mint az ipari élesztős vagy savanyított változatok. Ezért is jó hír, hogy aki ilyen kenyeret szeretne venni, mostantól nincs más dolga, mint a vadkovásszal készült feliratot keresni a címkéken!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.