RETRO RÁDIÓ

Ez a mézédesség titka: mutatjuk mire érdemes figyelni görögdinnye vásárlásnál!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 07. 03. 15:00

Elindult a dinnyeszezon, már kapható magyar is a boltokban. Mutatjuk, mire érdemes figyelni görögdinnye vásárlásakor és azt is, lehet-e a héjáról tudni, hogy mézédes-e a dinnye?

Idén sem lesz hiány a jó minőségű, ízletes magyar dinnyéből, az elsők már meg is jelentek a piacokon és a boltokban is, nagyobb mennyiségre pedig július 10. után lehet számítani a szakértők szerint. Már csak az a kérdés, mi segíthet eldönteni, mézédes-e a görögdinnye?

Three,Beautiful,Young,Girls,Have,Fun,Together,And,Eating,Watermelon, görögdinnye, dinnye
Elindult a dinnyeszezon, már kapható magyar görögdinnye a boltokban, segítünk választani közülük. Fotó: maxbelchenko / Shutterstock

Elindult az idei dinnyeszezon

Már kapható magyar görögdinnye a boltokban, július tizedikétől pedig már nagyobb mennyiséggel tudják ellátni a fogyasztókat a hazai termelők - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös szezonnyitó sajtótájékoztatóján. A várakozások szerint ebben az évben hektáronként átlagosan 50 tonna terméshozamot érhetnek el a termelők, így mintegy 175 ezer tonnányi magyar görögdinnye kerülhet a piacra.

Jobb a magyar görögdinnye mint a külföldi?

A hazai klíma kifejezetten jó a dinnyetermesztéshez, ezért az itthon termett görögdinnye íze összehasonlíthatatlan a déli országokból érkező importtal. A nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt itthon ugyanis a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített, ezért a hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi.

Mire érdemes figyelni görögdinnye vásárláskor?

A görögdinnyét gyakran árusítják félbe-negyedbe vágva is. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a felezett dinnye másnap már nem forgalmazható, így elviekben ha vágott dinnyét vennénk, biztosak lehetünk benne, hogy az friss. Ha nem megfelelő minőséget tapasztalunk, bejelenthetjük az Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) ügyfélszolgálatánál e-mailen: [email protected], vagy az ingyenes zöld számon: 06-80-310020.

  • A darabolt dinnyék közül az a jó, amelyiknek élénkpiros, vörös a színe és látványra sem kásás a belseje.
  • Az egész dinnyét válogatáskor finoman ütögessük. Egy érett, ropogós húsú dinnye tenyérrel megütve labdapattogáshoz hasonló hangot ad ki.
  • A medicinlabda pattogáshoz hasonlító hang kásásabb húsú dinnyéknél jellemző.
  • A csíkos dinnyék között általában kevesebb az íztelen. Minél kevesebb a zöld és minél több a sárga szín a csíkban, annál érettebb a dinnye.
  • A sötétzöld, fekete színű dinnyéknek vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya.
  • Ha a gyümölcs szára és környéke, illetve az ezekkel ellentétes pont száraz, az azt jelenti, hogy a dinnye érése befejeződött.
  • Jó jel, ha a dinnye héján -főként a csíkos fajtánál- hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak. Ezek a cukorfok emelkedésre utalnak, vagyis amelyik dinnye nem hibátlan héjú, az valószínűleg édesebb.
  • A dinnye hasán -ahol betakarítás előtt a földdel érintkezett- lévő sárgás foltról azt érdemes tudni, hogy minél nagyobb, annál többet hagyták érni, vagyis annál érettebb.

Ehető vagy sem a dinnyemag?

Sokan még mindig azt hiszik bélgyulladást vagy vérhast okoz a dinnyemag. Valójában a görögdinnye magjai nem csak hogy ehetők, de értékes tápanyag-források, hiszen jelentős mennyiségű fehérjét, magnéziumot, vitaminokat és egészséges zsírokat tartalmaznak. Csak az nem mindegy milyen formában fogyasztjuk. A legjobb, ha megszárítjuk, sózzuk, majd pirítjuk és ezt követően esszük meg, de ha dinnyeevés közben lenyeljük, akkor sem lehet bajunk.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.