
Ne dobd ki a dinnyemagot, nem hiszed el, mire jó
A nyár nagy kedvence a hűsítő, mézédes dinnye, máris lehet kapni a piacokon, üzletekben. A dinnyemag megosztja az embereket, van, aki a gyümölccsel együtt megeszi, mások a kukába dobják. Érdemes inkább félretenni, hiszen rengeteg mindenre felhasználható.
A görögdinnye könnyű, tápláló és hűsítő finomság a kánikulában, és nagyon egészséges is. Nemcsak a gyümölcs húsa, a dinnyemag is jó hatással van a szervezetre, de nem akkor, ha egyben lenyeled a dinnye fogyasztása közben, hiszen ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja a benne lévő jótékony anyagokat, el kellene rágni. Érdemes inkább kikaparni a magokat, kiszárítani, és külön elfogyasztani őket, csodát tesznek a szervezettel!

Jótékony anyagokban gazdag
A dinnyemag bőségesen tartalmaz esszenciális aminosavakat, méghozzá majdnem annyit, mint a húsok. Folsavban, B-vitaminban, cinkben, vasban, káliumban, magnéziumban is gazdag, és emellett telítetlen zsírsavak is megtalálhatók benne.
Támogatja a vesék működését
Ahogy múlnak felettünk az évtizedek, a szervezetünk, így a vesénk működése is változik, 30 felett már érdemes lassítani ezt a folyamatot. Erre kiváló a dinnyemag főzete: két evőkanálnyit lassú tűzön főzz belőle fél liter vízben, húsz percen át, és naponta háromszor fogyassz ebből a főzetből két étkezés között.
Segít a fogyásban
A magok rosttartalma igen magas, így rendszeres fogyasztása támogatja az emésztést, felgyorsítja az anyagcserét, így gyorsabban lemennek a felesleges kilók.
Csökkenti a vércukorszintet
A dinnyemag hatásai között kiemelendő, hogy rendszeres fogyasztása javítja a szervezet inzulinérzékenységét, vagyis azt a folyamatot, ahogyan a sejtek az inzulin jelenlétére reagálnak. A benne található magnézium a szénhidrát anyagcserének működését teszi hatékonyabbá, ezáltal csökkenti a vércukorszintet.
Jó hatással van a szívre a dinnyemag
A benne található magnézium csökkentheti a magas vérnyomást, de emellett a dinnyemag hatóanyagai a koleszterinszintet is csökkentik, magas vastartalma pedig a vér oxigénszállító-képességét javítja.
Javítja a hajszálak egészségét
Ha rendszeresen fogyasztasz dinnyemagot, dúsabb, szebb lesz a hajad, és gyorsabban is növekszik majd. Emellett a benne lévő telítetlen zsírsavak lassítják a bőr öregedését, és megakadályozzák az aknék kialakulását.
Így érdemes fogyasztani:
Szedd ki a magokat a dinnyéből, terítsd ki őket egy konyharuhára vagy bármilyen tiszta, pamut textíliára, és hagyd megszáradni. Ezután kevés olívaolajon pirítsd meg őket pár perc alatt, és tárold őket légmentesen zárható üvegben, dobozban. Pirítva isteni rágcsálnivaló az esti mozihoz, de teheted salátába, joghurtba is. A pirított magokat mozsárban porrá is őrölheted, és szórhatod levesbe, salátába, zabkásába is.






