Krausz Gábor
A Bostoni Egyetem kutatói megtalálták azt a két élelmiszert, amely segíthet méregteleníteni a szervezetet. Ezek rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának esélyét.
A tudósok két élelmiszerről fedezték fel, hogy kimossa a rákkeltő anyagokat a szervezetből. Azt már korábbi tanulmányok is megerősítették, hogy a rendszeres rostbevitel csökkentheti a rák kialakulásának esélyét. Most azonban az is kiderült, hogy két élelmiszer különösen jótékony hatással bír.
A mesterségesen előállított vegyi anyagok - gyűjtőnevükön per - és polifluoralkil anyagok (PFAS) vagy örök vegyi anyagok - káros hatásait számtalan tanulmány alátámasztotta már, eltávolításukra azonban eddig kevés, sikeres próbálkozás volt. A Bostoni Egyetem kutatói most megerősítették, hogy a béta-glükán rost fogyasztása, amelyet a zabban és a gombában találhatunk, segíthet kimosni az örök vegyi anyagokat és megelőzheti a rák kialakulását.
A PFAS anyagok nem csupán az ételekben, de a háztartásban is fellelhetőek, mint például a tisztító- és tisztálkodási szerekben, egyes elektronikai eszközökben és a bútorokban. Az örök vegyi anyagok, ha egyszer a véráramba jutnak, végleg ott maradnak, akár rákot is okozhatva. Ezek a vegyszerek felgyülemlenek a fontos szerveinkben, a rost ezeket segíthet kitakarítani.
A tanulmányt az Environmental Health oldalán tették közzé. A négyhetes kísérlethez két kontrollcsoportot vizsgáltak, 72 felnőtt férfiból állt összesen a két csoport. Felosztották őket, a két csapat különböző étrendet folytatott. A csoporttagoknál, amelyik zabot és gombát fogyasztott minden étkezés előtt a négy hét során, kisebb mennyiségű PFAS-t találtak, mint azoknál, akik nem fogyasztottak.
A rost mind az amerikai, mind a magyar konyhán hiánycikk annak ellenére, hogy a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy nem mindegyik fajta rost tisztítja meg a szervezetet az örök vegyi anyagoktól. Ennek egyértelműsítéséhez még több kutatásra lesz szükség.