Krausz Gábor
Tarolt a Mekkóstollak. A különleges kecskesajtos fagyiköltemény lett a Balaton fagyija 2025-ben.
A Balaton legédesebb hagyománya idén is folytatódott. Május 9-én rendezték meg a XII. Balaton Fagyija választást, amit egy kompon tartottak meg.
Az egész napos eseményen a Balaton legjobb fagylaltkészítői mérték össze tudásukat és kreativitásukat, hogy elnyerjék a rangos címet. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét
- mondja Hakkel Zsófia, a győztes fagyi egyik megálmodója.
A neves cukrászokból és gasztronómiai szakértőkből álló zsűri minden évben szigorú szempontok alapján értékeli a nevezett fagylaltokat. Az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszanak a végső döntésben, és persze azt is figyelembe veszik, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez.
Idén a Balaton fagyija a Mekkóstollak lett. A különleges fagyikölteménybe kecskesajt is került, és van benne édes, sós, és egy kis kis savanyú is, ami megadja az ízek harmóniáját.
Nagyon szeretjük a sajtokat, és ebben az irányban indultunk el. A kecskesajt igazán megosztó, de különleges és nagyon finom. A sósságát próbáltuk ellensúlyozni a mézes sült körtével, illetve a sós mandulával. A kecskesajtba még belecsempésztünk egy kis fekete borsot. Ettől aztán egy különleges ízharmónia jött létre
- folytatja Zsófia, aki hozzáteszi, hogy nagyon figyelnek rá, hogy mindig minőségi alapanyagokkal dolgozzanak. Törekednek arra is, hogy különlegesebb ízeket hozzanak létre, így a pultban nem csak a klasszikus vanília, csokoládé és málna van.
Idén indultunk másodjára a Balaton fagyija versenyen. Elhoztuk az első díjat, és nagyon boldogok vagyunk. A Mekkóstollak elnevezésű fagyinkkal nyertük meg a versenyt
- emlékszik vissza büszkén Hakkel Zsófia, a Veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó egyik tulajdonosa, aki hozzáteszi, hogy a fagylalt alapanyaga is különleges. A kecskesajt Szentantalfáról, egy helyi termelőtől származik, és ez adja meg a fagyi egyedi és karakteres ízét. A fagylalt a verseny előtti utolsó nap nyerte el végső formáját, amit hosszas tökéletesítés előzött meg. Az alkotók nagyon büszkék rá, hogy az ő alkotásuk nyerte el leginkább a zsűri tetszését.