
Elkezdődött a medvehagyma szezon - így kerülhető el a mérgezés!
Nem csak a hóvirág és a tőzike megjelenése jelzi tagadhatatlanul a tavasz beköszöntét. A medvehagyma is előbújt, amit bárki szabadon gyűjthet, néhány dologra azonban érdemes figyelni közben!
Lassan ellepi az erdők talaját a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. Mire kell figyelni medvehagyma gyűjtéskor és mennyit lehet szedni belőle? Íme a válaszok!

Idén előbb kezdődik a medvehagymaszezon
Kaposvár környékén már a piacon, az árusoknál is kapható, de többek között a Balaton-felvidéken és Zalában is felbukkantak a medvehagyma első levelei, hamarosan pedig az ország nagyobb területein is szedhető lesz ez a tavaszi finomság. A gyűjtése közben azonban érdemes nagy gondossággal eljárni, nehogy mérgezés legyen a vége! Mutatjuk mire érdemes figyelni medvehagyma gyűjtés közben.
Sokan szeretik a medvehagymát
Nyersen fogyasztva vagy különböző ételek összetevőjeként is nagyon népszerű gyógynövény a medvehagyma és sok helyen megterem az országban. Jótékony hatással van a vérkeringésre és az emésztőrendszerre. Viszont könnyen összekeverhető egy másik növénnyel, aminek az elfogyasztása mérgezéses tüneteket okoz!
Ezzel a növénnyel téveszthető össze a medvehagyma
A gyöngyvirágnak hasonló levélformája van, emiatt nagyon könnyű összetéveszteni a medvehagymával! Mindkettő levele ép szélű és párhuzamos erezetű, de a medvehagyma levele kihajtáskor is lapos, színe fényes élénkzöld, fonákja hamvaszöld. A gyöngyvirág levele viszont hártyás, hengeresen összetekeredve hajt ki, színe matt és hamvaszöld, a fonákja pedig csillogó. Aki bizonytalan abban, mivel is van dolga, dörzsölje meg a növény levelét és ha fokhagyma illatot érez, szinte biztosan medvehagymával van dolga. Emellett a medvehagyma gyűjtését a szezon elejére érdemes időzíteni, mert ekkor még nem bújnak elő a gyöngyvirág hasonló kinézetű, de mérgező levelei.
Milyen tüneteket okoz, ha véletlenül gyöngyvirágot eszünk?
Enyhébb esetben rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést, hányást okoz. Ha a minimálisnál többet fogyasztunk belőle, az halálhoz is vezethet, főleg a gyerekek esetében. Már 2-3 levél is súlyos szívműködés-zavarokat okozhat, ezért is fontos, hogy a medvehagymával ne tévesszük össze mérgező társával.
Hol lehet medvehagymát gyűjteni?
Azokban az állami erdőkben, amik nem minősülnek természetvédelmi területnek. A medvehagyma egyébként a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána.
Mennyi medvehagymát lehet legálisan leszedni?
A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni. A saját használatra szedett növényt viszont tilos értékesíteni és fontos szabály még, hogy a védett növénynek csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos!
El lehet adni a begyűjtött medvehagymát?
A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély kell. Az előzetes hozzájárulást magánterületen a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdész állítja ki. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.
Medvehagyma-pesto recept
- A medvehagyma leveleit megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
- Egy késes aprítóba tesszük a medvehagymát, adunk hozzá fenyőmagot, parmezánt és fokhagymát.
- Enyhén sózzuk, borsozzuk, felöntjük olívaolajjal, majd az aprító segítségével 1-2 perc alatt darabos, krémes állagúvá aprítjuk.
- Az elkészült pestót üvegbe rakjuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig. Használhatjuk tésztákhoz, rakhatjuk sós süteményekbe, adhatjuk tojásos, burgonyás ételekhez, de friss kenyérre kenve is kitűnő-olvasható a mindmegette.hu-n.






