RETRO RÁDIÓ

Magas a vérnyomásod? Ezek a zöldségek lejjebb vihetik!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 10. 14. 18:00

Egy friss kutatás szerint a keresztesvirágú zöldségek jótékony hatással vannak a szívműködésre. Ez azért is jó hír, mert a magas vérnyomás szinte népbetegség. Mutatjuk, mely zöldségekről van szó pontosan!

Világszerte több mint egymilliárd felnőtt embernek magas a vérnyomása, amit ha nem kezelnek megfelelően szélütéshez vagy szívrohamhoz is vezethet. A gyógyszerek és az elegendő mozgás mellett a speciális étkezés is segíthet ebben. Egy friss kutatás szerint például a következő zöldségek fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást.

vérnyomás magas vérnyomás vérnyomásmérő háziorvos
Ezek a zöldségek lejjebb viszik a maga vérnyomást.Fotó: vimolsiri.s /  Shutterstock

Ezért veszélyes a tartósan magas vérnyomás

Hipertóniáról vagy más néven magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a vérnyomás két értéke (szisztolés és a diasztolés) normál nyugalmi állapotban magasabb, mint 140/90. A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező az érrendszeri, szív- és vesebetegségek kialakulásában. A hipertónia az egyik legfontosabb kockázati tényező a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az artériatágulat és a perifériás artériás betegség esetén, valamint a krónikus vesebetegségek egyik kiváltó oka. Már az enyhe vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul! Becslések szerint évente 7 millió ember halálát okozza és további 1,5 milliárd ember életét nehezíti meg a túlságosan magas vérnyomás-olvasható a Wikipédián.

Ezt vizsgálták ezúttal a kutatók

A legutóbbi kutatás a keresztesvirágú zöldségek vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták. A teszteken összesen húsz, 56 és 72 év közötti ausztrál ember vett részt. A toborzott résztvevők vérnyomása enyhe vagy közepesen magas volt, ami 120 és 160 közötti szisztolés vérnyomást és 100 alatti diasztolés értéket jelent. A résztvevők minden nap ebédre és vacsorára is levesként elkészített zöldségeket ettek.

Erre jutottak a zöldségkúrával kapcsolatban

A vizsgálat eredményei szerint -ami itt található- napi négy adag keresztesvirágú zöldség két héten át tartó fogyasztása átlagosan 2,5 mmHg-rel csökkenti a 24 órás szisztolés vérnyomást az enyhén vagy közepesen emelkedett vérnyomású résztvevőknél. Ez a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 5%-os csökkenését jelenti. Vagyis kiderült: egy kéthetes, speciális zöldségkúra segíti a napközbeni magas vérnyomást lejjebb vinni!

Ezeket érdemes leszögezni a tanulmánnyal kapcsolatban

  • A résztvevők közül (20 fő) 16 nő volt, és a résztvevők 94%-a fehér volt, ami a sokszínűség hiányát jelzi.
  • A csoportban magasabb volt a zöldségbevitel a kiinduláskor, mint az embereknél általában.
  • A vizsgálat csak rövid ideig tartott.
  • A kutatók nem mondták el a résztvevőknek, hogy milyen zöldségek vannak a levesekben.
  • Nem tudni, hogy a keresztes virágú zöldségek mely összetevői felelősek az eredményekért, ezt még vizsgálni kell.

Ezekről a zöldségekről derült ki, hogy csökkentik a vérnyomást

A következő zöldségek tartoznak a keresztesvirágú zöldségek közé a Rizikometeren olvashatók szerint:

  • karfiol,
  • karalábé,
  • brokkoli,
  • káposztafélék,
  • kelbimbó,
  • retekfélék,
  • fodros kel stb.

Figyelem: a keresztesvirág-hangsúlyos étkezés nem megoldás a magas vérnyomásra, csupán segíthet kezelni azt, kiegészítésként. Akinek tartósan magas a vérnyomása, az első körben keresse fel a háziorvosát, vagy forduljon kardiológus szakorvoshoz.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.