Létrehozva: 2024.10.14. 18:00

Magas a vérnyomásod? Ezek a zöldségek lejjebb vihetik!

Egy friss kutatás szerint a keresztesvirágú zöldségek jótékony hatással vannak a szívműködésre. Ez azért is jó hír, mert a magas vérnyomás szinte népbetegség. Mutatjuk, mely zöldségekről van szó pontosan!

Világszerte több mint egymilliárd felnőtt embernek magas a vérnyomása, amit ha nem kezelnek megfelelően szélütéshez vagy szívrohamhoz is vezethet. A gyógyszerek és az elegendő mozgás mellett a speciális étkezés is segíthet ebben. Egy friss kutatás szerint például a következő zöldségek fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást.

vérnyomás magas vérnyomás vérnyomásmérő háziorvos
Ezek a zöldségek lejjebb viszik a maga vérnyomást.Fotó: vimolsiri.s /  Shutterstock

Ezért veszélyes a tartósan magas vérnyomás

Hipertóniáról vagy más néven magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a vérnyomás két értéke (szisztolés és a diasztolés) normál nyugalmi állapotban magasabb, mint 140/90. A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező az érrendszeri, szív- és vesebetegségek kialakulásában. A hipertónia az egyik legfontosabb kockázati tényező a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az artériatágulat és a perifériás artériás betegség esetén, valamint a krónikus vesebetegségek egyik kiváltó oka. Már az enyhe vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul! Becslések szerint évente 7 millió ember halálát okozza és további 1,5 milliárd ember életét nehezíti meg a túlságosan magas vérnyomás-olvasható a Wikipédián.

Ezt vizsgálták ezúttal a kutatók

A legutóbbi kutatás a keresztesvirágú zöldségek vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták. A teszteken összesen húsz, 56 és 72 év közötti ausztrál ember vett részt. A toborzott résztvevők vérnyomása enyhe vagy közepesen magas volt, ami 120 és 160 közötti szisztolés vérnyomást és 100 alatti diasztolés értéket jelent. A résztvevők minden nap ebédre és vacsorára is levesként elkészített zöldségeket ettek.

Erre jutottak a zöldségkúrával kapcsolatban

A vizsgálat eredményei szerint -ami itt található- napi négy adag keresztesvirágú zöldség két héten át tartó fogyasztása átlagosan 2,5 mmHg-rel csökkenti a 24 órás szisztolés vérnyomást az enyhén vagy közepesen emelkedett vérnyomású résztvevőknél. Ez a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 5%-os csökkenését jelenti. Vagyis kiderült: egy kéthetes, speciális zöldségkúra segíti a napközbeni magas vérnyomást lejjebb vinni!

Ezeket érdemes leszögezni a tanulmánnyal kapcsolatban

  • A résztvevők közül (20 fő) 16 nő volt, és a résztvevők 94%-a fehér volt, ami a sokszínűség hiányát jelzi.
  • A csoportban magasabb volt a zöldségbevitel a kiinduláskor, mint az embereknél általában.
  • A vizsgálat csak rövid ideig tartott.
  • A kutatók nem mondták el a résztvevőknek, hogy milyen zöldségek vannak a levesekben.
  • Nem tudni, hogy a keresztes virágú zöldségek mely összetevői felelősek az eredményekért, ezt még vizsgálni kell.

Ezekről a zöldségekről derült ki, hogy csökkentik a vérnyomást

A következő zöldségek tartoznak a keresztesvirágú zöldségek közé a Rizikometeren olvashatók szerint:

  • karfiol,
  • karalábé,
  • brokkoli,
  • káposztafélék,
  • kelbimbó,
  • retekfélék,
  • fodros kel stb.

Figyelem: a keresztesvirág-hangsúlyos étkezés nem megoldás a magas vérnyomásra, csupán segíthet kezelni azt, kiegészítésként. Akinek tartósan magas a vérnyomása, az első körben keresse fel a háziorvosát, vagy forduljon kardiológus szakorvoshoz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek