Létrehozva: 2024.10.20. 15:00

Turisztikai akcióterv: jön a digitális SZÉP-kártya, juttatás lesz az állatkerti belépő

Elkészült a kormány 16 pontból álló, nagy turisztikai csomagja. Ez olyan szabályozó intézkedéseket tartalmazó csomag, amelynek több pontja a mindennapi életben is érezteti majd a hatását. Itt a turisztikai akcióterv!

Komoly változások jönnek a hazai turisztikai ágazatban: önálló rendőrörsöt és több egyenruhást kap a bulinegyed, végleg elkülönül egymástól a szervizdíj és a borravaló, utóbbit pedig kártyával is ki lehet majd fizetni, de érkezik a SZÉP-kártya digitális változata is a mobiltelefonokra. Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen létrehozott Turisztikai Tanácsadó Testület turisztikai akcióterve szigorít a fővárosi Airbnb-s szabályozáson. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a 16 pontból álló akcióterv nagyban növelheti majd a hazai turizmus vonzerejét. Az ágazat ezzel tovább növelheti a GDP-hez való hozzájárulását, ami idén már eléri a 12 százalékot. Vagyis a magyar adóbevételek több mint egytizede ebből a szektorból származik.

turisztikai akcióterv Nagy Márton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ismertette a Turisztikai Tanácsadó Testület első munkájának eredményét, ami egy 16 pontból álló turisztikai akcióterv.  Fotó: Purger Tamás / MTI

A turisztikai akcióterv az alábbi 16 pontból áll:

 

  1. Rendőri jelenlét fokozása a bulinegyed területén
  2. A rövid távú lakáskiadás szabályozása
  3. Gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása
  4. Szálláshelyen üzemelő medencék személyes felügyeletének biztosítása
  5. Készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása
  6. Felszolgálási díj maximalizálása
  7. Hivatásturisztikai rendezvények szervezését elősegítő szabályozás módosítása
  8. Állatkerti belépő, mint adómentesen adható béren kívüli juttatás biztosítása
  9. Idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása
  10. Idegenvezetéshez tudásmegújító képzés kialakítása
  11. Digitális SZÉP-kártya fejlesztése
  12. Éttermek előtti parkolók biztosításának felülvizsgálata
  13. NTAK-attrakciók körének bővítése az átfogó adatvagyon megteremtése érdekében
  14. Repülőtérhez kapcsolódó szabályozás felülvizsgálata, szén-dioxid-adó eltörlése
  15. Élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódó, vendéglátási tájékoztató anyagok készítése
  16. Termálvíz-kísérő gáz jövedéki adójának tisztázása.

Ezek között több olyan pont is akad, amely az életbe lépésével – vagy azonnal, vagy kisvártatva, de – éreztetni fogja hatását a mindennapi életben. Mutatjuk, hogy miként.

Több lesz a rendőr a bulinegyedben

A rendőri jelenlét fokozása a bulinegyedben érthető szándék és talán kevesen vitatkoznak azzal, hogy indokolt is. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy a Budapestre látogató külföldi turisták körében népszerű városrészben a járőrök számát 48-ról 58-ra emelik. Emellett egy, a bulinegyedben helyet kapó, új rendőrőrs létrehozása is tervben van.

Átalakulhat a fővárosi lakáspiac

A rövid távú lakáskiadás, vagyis az Airbnb szabályozásának már nem biztos, hogy minden érintett örülni fog. Ennek kapcsán a részleteket ismertetve Nagy Márton elmondta, hogy vidéken nem kell beavatkozni, azaz a fővároson kívül nem lesz Airbnb-szabályozás, Budapesten ugyanakkor várhatóan moratórium lép majd életbe, azaz nem fognak új engedélyeket kiadni. A már engedéllyel rendelkező tulajdonosok viszont adóemelésre számíthatnak.
 

Budapesten az Airbnb kapcsán moratóriumban és adóemelésben gondolkodunk. Az biztos, hogy nem növekedhet tovább az Airbnb-piac

 – mondta a tárcavezető.

Az adóemelés hatására sokan felhagyhatnak majd a rövid távú lakáskiadással, azaz az Airbnb-vel. Ez mérsékelheti valamelyest a fővárosban igencsak elszálló lakásbérleti díjakat, aminek nyilván a lakástulajdonosok kevésbé, míg a bérlők annál jobban örülnek.
 

turisztikai akcióterv
Szigorodik Budapesten az Airbnb-szabályozás, új engedélyeket pedig nem fognak kiadni. Ez hosszú távon mérsékelheti az elszabadult fővárosi bérleti díjakat is. Fotó: Fehér Zsófia / Pexels (illusztráció)

 

Egyértelmű megkülönböztetést kap a szervízdíj és a borravaló

A készpénzmentes borravaló lehetőségének megteremtése a vendéglátóhelyek számára azt jelenti, hogy a jatt valahogyan elszámolhatóvá válik majd kártyás fizetés esetén is, így az el is juthat a felszolgálókhoz, mert az üzemeltető nem fogja tudni lenyelni az összeget. Ezt a lehetőséget minden banknak biztosítania kell majd! Ehhez szorosan kapcsolódik a szervízdíj, amit 12 százalékban maximalizálna a testület. Nagy Márton leszögezte: 

 

A 12 százalékos szervízdíj fölött adhat még borravalót a vendég, miután a szervízdíj a vállalkozónak megy, a borravaló azonban a felszolgálónak. A kettőt ugyanakkor teljesen el kell különíteni.

 

turisztikai akcióterv szervizdíj borravaló
A turisztikai akcióterv hosszú idő után végre rendezni fogja a szervizdíj, valamint a borravaló kérdését: jól elkülöníthető lesz egymástól a két tétel. Fotó: Pixabay / Pexels

 

Béren kívüli juttatás lesz az állatkerti belépő és jön a digitális SZÉP-kártya

Jó hír a gyermeket nevelőknek, hogy béren kívüli juttatásként állatkerti belépőt is kaphatnak majd. Ez adómentes lesz és az szja-törvény módosításával válik lehetővé. Egy, már működő béren kívüli juttatás is modernebbé válik: felzárkózik a bankkártyákhoz és digitalizálva lesz a SZÉP-kártya is, így már ezt a plasztikkártyát sem kell majd senkinek magánál tartania, mert ez is ott lehet a mobiltelefonokon - ahogy az összes többi kártya.

Aggódhatnak az önjelölt idegenvezetők 

Az idegenvezetés kapcsán azért vált elkerülhetetlenné a jelenlegi szabályozás felülvizsgálata, mert jelenleg sokkal több idegenvezetői igazolvány van forgalomban, mint ahány idegenvezető dolgozik. A turisztikai akcióterv célja, hogy megszűrje az utóbbi években igencsak felhíguló szakmát és csak megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek végezhessék ezt a munkát. Vagyis a jövőben csak az lehet idegenvezető, aki rendszeresen vizsgázik és számot ad a tudásáról.

Olcsóbb lehet a repülés

A turisztikai akcióterv része a légitársaságokra vonatkozó szén-dioxid-adó eltörlése is. Ezt az intézkedést a reptér visszavásárlásával indokolta a nemzetgazdasági miniszter. Az adónem kivezetésével megnyílik a lehetőség arra, hogy az egyes légitársaságok olcsóbb repülőjegyeket kínáljanak az utazóközönség számára. Persze - egyes légitársaságok gyakorlatát ismerve - erre nincs garancia, és lehetséges, hogy az üzemeltetők lenyelik az így náluk maradó összeget. Az viszont tény, hogy a szén-dioxid-adó megszüntetésével jelentősen javulhat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér versenyképessége.

turisztikai akcióterv
A szén-dioxid-adó kivezetésével a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér versenyképességét növelné a kormány, de hosszú távon akár a repülőjegyek áraira is jó hatást gyakorolhat az intézkedés. Fotó: Ahmed Muntasir / Pexels (illusztráció)

Nagy Márton bejelentette azt is, hogy a reptérre vezető gyorsforgalmi utat felújítják, amit 2026-ban kezdenek majd el. Ennek bizonyára sokan örülnek, miután az érintett útszakasz nem csak borzasztó állapotban van, hanem a közlekedési balesetekről szóló hírek állandó szereplője is.

 

Vissza nem térítendő forrásra pályázhat 2800, egész évben nyitva tartó vidéki büfé 

Összesen 2,8 milliárd forint a keretösszege a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett pályázatnak, amelyre október 15 -től már pályázhatnak azok a vidéki büfé üzemeltetők, akik egész évben nyitva tartanak. Üzletenként egymillió forint támogatásra lehet ennek keretében pályázni, amit aztán korszerű konyhatechnológiai, illetve a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök vagy készletek beszerzésére fordíthatnak. Az így elnyert és vissza nem térítendő összeg felhasználható energiahatékonysági fejlesztésekre, de akár nagyobb beruházások finanszírozására is. A november 30-ig tartó pályázat a kormány által a vidéki vendéglátóhelyek támogatására indított 13 milliárd forint összértékű programjának az ötödik üteme.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek