Újabb botrány: Magyar Péter öccse közel 2 milliót tett zsebre a Diákhitel-megbízásokból

INSIDER
Létrehozva: 2024.10.08. 11:00

Vigyázz, ezek a tökök mérgezők - Íme, a tökszezon legfontosabb tudnivalói!

Roskadoznak a különböző tököktől a boltok, piacok polcai. Melyik tököt jobb sütni, melyiket jobb főzni és melyik való kizárólag dísznek? Segítünk eligazodni a tökfajták között!

Vannak tökfajták, amik igazi csemegének számítanak, míg más fajták csak dísznek vagy töklámpásnak jók. Sajnos könnyű összekeverni az ehetőt a mérgezővel, ráadásul a boltban is sokszor egymás melletti polcon vannak. Ezt érdemes tudni a tökfajtákról!

sütőtök tök
Melyik tök jobb sütve és melyik okozhat mérgezést? / Fotó: Robyn Mackenzie / Shutterstock

Miért együnk ilyenkor sok tököt?

A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek (pl. a vastagbélrák) megelőzéséhez. A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban - írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). A béta-karotin például A-vitaminná alakulva elősegíti a bőr és a látószervek egészségét, erősíti a csontokat. A vörös színű festékanyag csökkenti a tüdőrák és a szívroham kialakulásának esélyét, védi az érfalakat, valamint ízületi panaszok esetén is hatásos. Egyes kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a vércukor-szintet is. Ezeken kívül a sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és folsavval gazdagítja étrendünket, csökkenti a vérnyomást.

Mire figyeljünk tökvásárláskor?

Kisebb, méretéhez képest nehéz, foltoktól és sérülésektől mentes sütőtököt válasszunk. Olyat, amin legalább kétujjnyi szárat hagytak. A fényes felület, hacsak a tök nem a hosszú tárolás érdekében lett beviaszolva, általában a korai szedés jele. Az ilyen tök sajnos nem áll el sokáig és az íze sem kellően érett. Ha könnyen bele tudjuk nyomni a körmünket a tök héjába, akkor éretlen. Az ép héjú tök hűvös (10-15 fok), száraz helyen tárolva 2-4 hónapig is eláll. Ha a hibás foltot kivágjuk, a vágási felületet növényi olajjal lekezeljük, akkor meghosszabbíthatjuk a tárolási időt. A felvágott tök a nagy páratartalom miatt hűtőszekrényben csupán 1-2 napig tárolható. Mielőtt sütőtököt vásárolunk, jó ha tudjuk mire szeretnénk majd felhasználni, némelyik fajtát ugyanis főzni jó, némelyiket sütni, megint másikat pedig pálinkának vagy lekvárnak érdemes megvenni. Arra is nagyon érdemes figyelni, hogy nehogy dísztököt vegyünk fogyasztási célra, mert komoly baj lehet belőle!

Melyik tök a mérgező?

A dísztökök. Ezek ugyanis kukurbitacinokat tartalmaznak, ami egy toxikus vegyület-ettől keserű például az uborka is. Egy falat ilyen vegyületet tartalmazó tök is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást okozhat. Ez az anyag ráadásul ellenáll a hőnek, így mindegy, hogy nyersen eszünk egy dísztökből, vagy megsütjük előtte.

tök, sütőtök, főzőtök, halloween, dísztök
A dísztökökkel nagyon kell vigyázni, véletlenül sem szabad megenni / Fotó: photofriend / Shutterstock

Miről ismerhető fel a dísztök?

A dísztökök arról ismerhető fel, hogy élénk, változatos a színük, furcsa, szokatlan az alakjuk és általában kisebbek ehető társaiknál, a héjuk pedig kemény.

Melyik tök jó inkább sütve?

A kanadai sütőtök, a sonkatök vagy orange tök az egyik legismertebb sütnivaló tökfajta. Kapni még bébitököt is, ami nagyon hasonlít a kanadai sütőtökhöz, de kevesebb fűszert igényel. Egyik zöldség héja sem ehető! Sütve fogyasztásra kiváló még a hokkaidó, vagy japán tök, a kiszombori sütőtök és persze a nagydobosi sütőtök, amit egy időben még a New York-i tőzsdén is jegyeztek. 

Mely tökfajtákat jobb inkább főzni?

A tökfőzelékhez, lekvárhoz való tökfajták pedig az Isten gyalulta-, spagetti-, vagy laskatök, ausztrál spagetti tök, boglárka vagy buttercup tök és a spárgatök. Töklámpásnak pedig az itthon is kapható Jack O’ Latern tököt érdemes megvenni, ami egyébként egy ehető tökfajta.

Íme néhány érdekesség a sütőtökről

  • Évezredek óta fogyasztja az emberiség, bár régen csak a magját ették, mivel az ősi tök húsa élvezhetetlenül keserű volt.
  • A héjából korábban fekhely készült.
  • Mára a világ szinte minden táján kapható tök, kivéve az Antarktiszt.
  • A tökfélék családjába tartozó sütőtök rokona az uborka és a cukkini.
  • Fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták régen.
  • Magyarországra spanyol és portugál felfedezők révén került.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek