Létrehozva: 2024.10.02. 12:30

Szörnyű fordulatot hoz az időjárás: szívbajt okozhat a hirtelen betörő hideg

Nyakunkon a hideg, ami nem csak a fűtési szezon kezdetét jelenti. Az országba beköszöntő hirtelen lehűlés komoly egészségügyi kockázatokat is rejt, így jobb felkészülni rá.

A hirtelen jött időjárás változással gyakran kéz a kézben jár a rossz hangulat, de emellett akár más, sokkal komolyabb tüneteket is okozhat. Az időjárás változás fejfájást, ízületi bántalmakat, alvászavart is okozhat, de súlyos esetben akár vérnyomás ingadozást, sőt még infarktust is előidézhet. Ha azt hiszed, a hideg dacára biztonságban vagy, mert a szív és -érrendszeri problémák csak az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érinti, van egy rossz hírünk.

hideg
Jön a hideg és az eső Fotó: pexels.com

Komoly bajt idézhet elő a hideg

Véget ért a vénasszonyok nyara, és a köpönyeg.hu előrejelzései szerint a következő napokban 10 és 17 fok között alakulnak a nappali hőmérsékletek, ami valljuk be, egyelőre szokatlanul idegen, különösen némi esővel megspékelve, így a szervezetünk is reagál rá. A változó időjárást a légnyomás változásai kísérik, ez pedig képes megváltoztatni a vérnyomást, ami heves reakciót vált ki a szervezetből: szívdobogás, légszomj, ájulás, agyvérzést, vagy szívinfarktust. Az időjárás változás, különösen a hideg betörése megemeli a vérnyomást, és ezzel a szív és -érrendszeri betegségek előfordulását, mivel a hideg és a szél leszűkíti az ereket, ami megemelheti a vérnyomást és a szív erei nem kapnak elegendő vért.

A fiatalok is veszélyben vannak

A Meteo Klinika igazgatója, Pintér Ferenc szerint, az időjárás érzékenység az élettani reakciókat jelentős mértékben felborító mechanizmus, mely nem csak az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érintheti.

A hideg időjárás bizonytalanság érzést, feszültséget, idegességet, fáradtságot, de akár vérnyomás ingadozást és szívpanaszokat is okozhat. Ezeket a tüneteket komolyan kell venni

 – hívja fel a figyelmet a veszélyre a meteogyógyász a csatornáján. Szerinte nem kell hozzá front, hogy a hideg időjárás megviselje az arra érzékenyek szervezetét.

Így védekezz ellene

Ha téged is megvisel a hidegfront, és úgy érzed szédülsz, vagy esetleg mellkasi nyomást érzel, mindenképp mérd rendszeresen a vérnyomásodat a következő napokban, különösen, ha magas vérnyomásban szenvedsz. Ha úgy érzed, valami nincs rendben, azonnal kérj segítséget, hiszen lehet, hogy még idejében elcsípsz egy komolyabb egészségügyi vészhelyzetet. A legfontosabb azonban a megelőzés, amit egészséges életmóddal tudsz elérni: elegendő alvás, egészséges táplálkozás, mozgás, stresszmentes élet. Ha úgy érzed, te is érzékeny vagy az időjárás változásaira, kérj szakmai segítséget, hiszen ma már erre is létezik terápia.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek