INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.09.28. 14:15

Időjárás: itt az eső, ekkor számíts rá, hogy nálad is leszakad az ég!

Nagyon úgy tűnik, hogy vége a vénasszonyok nyarának és könyörtelenül beköszönt a hűvös, csapadékos ősz. Az időjárás már szombatra megváltozott, vasárnap pedig lehűlés várható, ami marad is velünk. Búcsúzhatunk a 20 fok feletti maximumoktól.

Szerző K. D. R.

Itt az idő elővenni az őszi öltözéket és az esernyőket, ha eddig még nem tettük. A hétvégén könyörtelenül bekeményít az ősz, lehűlést és csapadékot hozva. Bár a jövő hét elején még úgy néz ki megússzuk szárazon, már nem lesz olyan kellemes meleg, mint az eddigi hetekben.

lehűlés
Nem túl barátságos arcát mutatja az időjárás, készíthetjük az esernyőket és a kabátokat  Fotó: Burak The Weekender / Pexels (illusztráció)

Lehűléssel keményít be az ősz: kedden már talajmenti fagy is lehet

A zord idő ezúttal is Észak-Nyugat felől érkezett, így szombaton délelőtt ezek a területek már kaptak a kiadós esőből, majd a fővárosban és környékén is elkezdett esni. A frontális felhőzet fokozatosan halad kelet felé, így egyre többfelé várható eső, a Dunától keletre zivatarok is. Éjszaka a csapadék súlypontja hazánk keleti, délkeleti felére helyeződik, de ott is egyre kevesebb helyen valószínű eső, zápor. Mindeközben a Dunántúlon lassan elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, ami vasárnap is folytatódik, arrafelé már napos idő várható. Hazánk keleti felén borúsan indul a nap, ott még előfordulhat gyenge eső, zápor - egyre kisebb számban. Délután a Duna-Tisza közén létrejövő összeáramlási zónában alakulhat ki néhol zápor. E tájakon maradhat legtovább felhős az ég, hiszen a Tiszántúlon késő délutántól, estétől már szakadozik a felhőzet. Ma több helyen élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél. Az éjszaka második felétől a Dunántúlon és az északkeleti, keleti tájakon egyre nagyobb területen feltámad az északi szél - írja a met.hu.

Bár napközben még 16 és 26 fok között alakul a hőmérséklet, ez csak az indián nyár utolsó próbálkozása, mielőtt végleg búcsút int. Vasárnaptól ugyanis beköszönt az igazi ősz, azaz nem nagyon térnek vissza a 20 fok feletti maximumok. Bár a felhőzet lassacskán csökkenni fog, és a hét első felében csak elszórtan lehet esőre számítani, a napi maximum hőmérséklet bezuhan. Vasárnap 16-17 fok lesz mindössze, hétfőn pedig a szél is megerősödik, maximum 19 fokra számíthatunk, de lesz, ahol csak 14 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Kedden az előrejelzések szerint egyelőre napos időre van kilátás, de a nap második felében megnövekedhet a felhőzet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, de néhol akár 1-2 fokig is lehűlhet, tehát akár talajmenti fagy is lehet már. A csúcshőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű – írja a Köpönyeg.hu. Szerdán is hasonló időre van kilátás, 16 fok körüli átlaghőmérséklettel, csütörtöktől pedig ismét jön az eső és a zápor.

A hűvösebb, őszies időben jól esik odabent pihenni vagy egy kellemes őszi sétát tenni az erdőben  Fotó:  Pexels (illusztráció)

De minden rosszban van valami jó, ráadásul tekintve, hogy hamarosan átlépünk az októberbe, nincs min csodálkozni, hogy már nem lesz nyárias meleg idő. Ez az időszak ugyanis mindenkinél a bekuckózásról és a kellemes, őszi sétákról szól, amire lesz is lehetőség, ha éppen nem esik. Az erdők ilyenkor ezer színben játszanak, a hónapokig tartó nyári kánikula után pedig végre kellemes lesz beleszippantani a hűs, őszi levegőbe. Használjuk ki azokat a napokat, amikor nem esik és menjünk ki a természetbe, csodáljuk meg az évszakok változását. Ha pedig inkább arra vágyunk, hogy a négy fal között pihenjünk, most már kellemesen lehűltek a falak ahhoz, hogy egy forró tea mellett olvasgassunk, vagy megnézzünk egy jó, őszi filmet. Ha viszont kimegyünk a szabadba készüljünk rá, hogy bizony alaposabban fel kell öltözni, az ősz ugyanis ajtóstól ránk rontott, most már ezen nincs mit szépíteni. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek