Létrehozva: 2024.10.03. 20:32

10-ből 8 beteg felgyógyulhat ebből a ráktípusból: ez kell hozzá!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Mit lehet tudni jelenleg erről a ráktípusról, hogyan lehet időben felvenni ellene a harcot és hány nőt érint mindez Magyarországon? Íme a szakértők válaszai!

Minden 11. nő mellében kialakul rosszindulatú daganat, vagyis az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése a tüdőrák után. Magyarországon évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Hogyan lehet felvenni a harcot a betegséggel és mit tehetünk azért, hogy időben kezeltethessük? 

mellrák rák mellrák elleni küzdelem hónapja október
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Elkezdődött a Pink Október, vagyis a mellrák elleni küzdelem hónapja

Az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amit a WHO (Egészségügyi Világszervezet) számon tart. Éppen ezért a különböző szervezetek, aktivisták, túlélők az egész októberi hónapot a mellrák elleni küzdelemnek szentelik. Rengeteg helyen ingyenes vizsgálatokkal és tájékoztatókkal várják a nőket, és igyekeznek felhívni a figyelmet az egyik legerősebb fegyverre a betegség ellen: a rendszeres szűrővizsgálatokra és az önvizsgálatra!

A mellrák sok esetben gyógyítható

A szűrésekkel sokat tehetünk, hogy még idejében felismerhessük és kezelhessük a daganatokat. Az időben felfedezett mellrák 80%-a gyógyítható-írja az NNGYK. Éppen ezért az októberi kampány során igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek a szűrések és az önvizsgálat fontosságára, hiszen a betegség korai felismerése életet menthet!

Nekik ajánlott a leginkább szűrővizsgálatra menni

Magyarországon a veszélyeztetett életkorú 45-65 év közötti nők meghívó levelet kapnak ingyenes szűrővizsgálaton való részvételre. Ebben a kiemelt életszakaszban a megbetegedések száma magasabb, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb életkorú nőknél nem jelenhet meg az emlőrák. Azoknál a nőknél pedig a rizikófaktor magasabb, akiknek a felmenőik között korábban már kialakult mellrákos megbetegedés.

Ezeket a tüneteket érdemes figyelni

Célszerű minden hónapban ugyanabban az időpontban elvégezni egy rutinszerű önvizsgálatot magunkon-tanácsolja az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ). Eközben a következő tüneteket érdemes figyelni:

  • csomó a mellben vagy a hónaljban,
  • túlságosan megduzzadt, kemény mell,
  • ekcémának tűnő bőrpír megjelenése.

Aki ezekhez hasonló elváltozást észlel a testén, minél előbb keressen fel egy orvost (háziorvos, nőgyógyász). Az emlőszűréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat pedig itt lehet elolvasni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek