kulcsár edina
Pécsen sokan imádják Szalai László egyedi ízvilágát, aki egy népszerű lángosozót működtet. A gasztroguru ezúttal megint nagyot húzott, egy fogásban egyesítette a strandkaják királyait, így született meg a palacsintával töltött lángos.
Nem akármilyen ételt kínál a vendégeinek Szalai László. A férfi évek óta üzemelteti a büféjét, de akkora sikert, mint amekkorát a palacsintával töltött lángos hozott neki, még nem pipált! Ha valaki egy kis „cukorsokkra” vágyik, akkor nála kopogtat és garantáltan megkapja. De mégis hogyan született az extrém lángos ötlete?
Fokhagymás, tejfölös és sajtos lángos is szerepel az étlapján, amiért viszont oda-vissza vannak Pécs utcáin, az a palacsintával töltött lángos! A fiatal férfi Hódmezővásárhelyről, a családjától hozta a kreativitását, amit nem rest kamatoztatni a konyhában. Tavaly, 2023-ban rukkolt elő az ötlettel, hogy új ízvilágot teremt: noha pacalos töltött lángost időnként elkészít, de valami újjal is kísérletezett – így született meg a palacsintával töltött lángos!
„Tavaly volt egy üresjáratunk, nem jöttek olyan sokan és elkezdtünk kísérletezni. Alapból árulunk palacsintát, gondoltam, mi lenne, ha lángosba töltenénk?!” - kezdte el mesélni a Ripostnak László, a Maci Lángosozó tulajdonosa.
Néhány képet készített a lángosról, és feltöltötte a Facebookra, a siker pedig nem váratott sokáig – rengetegen meg akarták kóstolni, és László állítja: mind a tíz ujjukat megnyalták a vendégei! Az étterem étlapjának állandó lakója lett a különleges lángos! Egy év telt el, és a siker még mindig tart: a 30 féle töltött lángos közül a palacsintás a lángosai koronázatlan királya.
„Odavannak ezért a lángosért! Sokan szeretik, egy nap 5-6 palacsintával töltött lángos is elfogy. Berobbant! Az már más kérdés, hogy a cukorszintet felviszi rendesen, cukorsokkot kapnak az emberek! De ők ezt tudják jól, ezért is jönnek” - mondta nevetve László.
A lángos sikerének titka az elkészítésben rejlik: négy darab, előre megtöltött palacsintát tesznek a nyers lángostésztába, amit kisütnek és a végén mogyorókrémmel megkenik a tetejét.
Mutatjuk!
Ha véletlenül nem lenne elég édes, akkor a mogyorókrémmel még gondoskodunk róla! Egy átlagos lángos átlagosan 8-15 perc alatt készül el, a palacsintáshoz 20 perc kell, hogy jól átsüljön a tésztája
– árulta el a lángosozó tulajdonosa, hogy hogyan készül a hamisítatlan pécsi lángos.
„Rossz visszajelzést nem kaptunk, sokan szeretik. A lángosaink alapból nagyok, és ha ekkora cukormennyiséget, ami a palacsintásban van, megesznek, rendesen megüli a gyomrot. Szokták mondani, hogy na, akkor most pihennek egy kicsit az asztalnál” – zárta szavait büszkén László.