INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.10.18. 08:30

Nem lesz nyugdíjkorhatár emelés! – Alaptalanok a felröppent pletykák

Több olyan cikket is olvasni mostanában, ami arról szól, hogy a nyugdíjreform keretében a kormány hamarosan emelheti a nyugdíjkorhatárt. Nos, a nyugdíjkorhatár emelés nincs napirenden Magyarországon, legalább még egy évtizedig.

Az utóbbi hetekben több olyan hír is megjelent, miszerint az Európai Unió előírja, hogy Magyarországon is szükség van a nyugdíjreformra, így elkerülhetetlenné válik a nyugdíjkorhatár emelése. Nos, akkor nézzük a tényeket és a kormány álláspontját!

LANG9403
nyugdíjkorhatár
Jó ideig nem lesz napirenden a nyugdíjkorhatár emelése Magyarországon, ugyanakkor a 13. havi nyugdíj mindenképpen marad! (Fotó: Lang Róbert)

A kormánynak 2025. március 31-ig kellene elvileg hatályba léptetni a magyar nyugdíjreformról szóló jogszabályt, ehhez készített most javaslati csomagot az OECD, a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A jelentés célja feltárni azokat a megoldásokat, amikkel a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható marad. Azt azonban fontos aláhúzni, hogy az OECD által elkészített javaslati csomagban egyebek közt ajánlásként szerepelt a jelenlegi nyugdíjkorhatár 69 évre emelése és a Nők40 fokozatos szigorítása is.

A Pénzügyminisztérium azonban nemrég rövidre zárta a pletykákat.

„A nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása. Következésképpen a »Nők 40« programot érintő változtatás sem szerepel a kormány napirendjén”.

Az Orbán kormány azt is közölte: nem terveznek változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrzik, és a 13. havi nyugdíjakat kifizetik. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter meg is szólalt a témában.

A nyugdíjrendszer fenntartható pillanatnyilag. Nyilvánvalóan nem évtizedekről beszélünk. Azt nem mondanám, hogy két vagy három évtized múlva mindenféle változtatás nélkül a nyugdíjrendszer fenntartható, de a következő egy évtizedre vonatkoztatóan ezt az állítást meg merem fogalmazni

– közölte a miniszter.

Korábban 62 év volt a korhatár

Nem olyan régen még 62 év volt a nyugdíjkorhatár Magyarországon. Az 1952. január 1-je előtt születettek még 2014. január 1-je előtt érték el a korhatárt. Ezt követően fokozatosan, fél-fél évvel emelték a korhatárt, majd elérkeztünk oda, hogy az 1957-ben, vagy utána született személyek már 65 évesen mehetnek csak nyugdíjba. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek