Létrehozva: 2024.10.10. 09:30

Hatással van ránk a Milton hurrikán? Itt a válasz!

Florida az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb viharára készül. A Milton hurrikán miatt elrendelték az állam történetének legnagyobb kötelező kitelepítését. Miközben lélegzetvisszafojtva várod a Floridáról szóló híreket, tudd meg azt is, hogy hatnak hazánk időjárására ezek a pusztító hurrikánok.

A jelenleg három aktív hurrikán közül a pusztító erejű Milton hurrikán a napokban a legveszélyesebb, ötös kategóriába lépett. A természeti csapás szerda éjjel érhet partot a Tampa-öböl térségében, ám akár több száz kilométeres körben is képes súlyos csapásokat mérni Floridára. A szakemberek számításai szerint a Milton hurrikán ugyan veszíthet erejéből, mire partot ér, de így is az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb hurrikánja lehet, ami nyugat felől éri el Florida partjait. Bár Európa szívében brutális erejű forgószelektől és hatalmas áradásoktól nem kell tartani, a természeti jelenség hatását még idehaza is megérezzük.

miton hurrikán
Így néz ki felülnézetből egy olyan pusztító erejű szélvihar, mint a Milton hurrikán Fotó: pexels.com

A Milton hurrikán nincs egyedül

A HungaroMet szerint a Florida partjait ostromló hurrikánok közül a Kirk névre keresztelt forgószél október 9-én délelőtt akár 130 kilométer per órás sebességgel is lecsaphat Európa partjaira.

A Kirk hurrikán nemcsak a nyugati partvidék, hanem egész Európa időjárására is hatással lesz, hiszen hozzánk hullámzó frontja csütörtökön érkezik meg. A front előterében pedig - a jelenlegi kilátások szerint az északnyugati területeken - viharossá fokozódik a délies szél és bőven a sokéves átlag fölé emelkedik a hőmérséklet

 – írja Facebook oldalán a HungaroMet, ahol a szakemberek azt is kiemelik, hogy októberben eddig egyszer sem figyeltek meg egyszerre három aktív hurrikánt, de most a Kirk, a Leslie és a Milton hurrikán is egyszerre örvénylik. A Miltonnak azonban Európában nem lesz érezhető hatása.

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a következő napokban nyárias melegre, - csütörtökön akár 27 fokos maximumra -, esőre és szélre lehet számítani, vagyis hazánk időjárása kicsit tényleg a trópusi időjárásra fog hasonlítani.

A hurrikán ereje

A hurrikánok elsősorban a trópusi területeken pusztítanak. A légörvények a tenger és a légkör kölcsönhatása során jönnek létre. A statisztikák azt mutatják, hogy a hurrikánok száma hosszú évek során nem változik, de határozottan egyre több az erősebb hurrikán. Nekünk, magyaroknak, szinte felfoghatatlan erősségű folyamatokról van szó: a Magyarországon valaha mért legerősebb, a Bakonyt letaroló 172 km/h sebességű széllökés a hurrikánok 5-ös skáláján csak a 3-as kategória alján van. A trópusi hurrikánok idején a brutális erejű szél mellett lehullik az egész éves hazai csapadékmennyiség, nem beszélve az olyan másodlagos hatásokról, mint a tengerár, az árvíz vagy a földcsuszamlások. Ezek a viharok emberéletek ezreit követelhetik és országokat dönthetnek nyomorba.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek