Magyar Péter pánikszerűen törölni kezdte a cigarettacsempésszel közös képeket

POLITIK
Létrehozva: 2024.10.12. 09:00

Jön az újabb koronavírus-járvány: mik most a betegség tünetei, kiket érint és kinek érdemes emlékeztető oltást beadatnia?

Megkezdte működését a légúti figyelőszolgálat, hogy időben figyelmeztetni tudják a lakosokat az éppen aktuális járványhelyzetről. Mutatjuk, melyik koronavírus variáns fertőz most, kiket és azt is, kikenek ajánlott felvenni az emlékeztető oltást!

Egyre többen fordulnak légúti tünetekkel, köhögéssel, náthával, lázzal orvoshoz és a szennyvízben is egyre több a Covid örökítőanyaga. Ezen adatokból pedig arra lehet következtetni, hogy nyakunkon a következő koronavírus járvány, ami ugyan enyhébb lesz mint a korábbiak, de van, aki így is veszélyben lehet!

vírus, koronavírus, maszk korház beteg orvos váró
Egyre több a koronavírusos beteg az országban. Fotó:  Shutterstock

Kiket fertőz mostanában a koronavírus?

2024. szeptember 30-án, a 40. naptári héten megkezdődött hazánkban a légúti figyelőszolgálat működése. A klinikai és virológiai adatgyűjtést célja a SARS-CoV-2 (koronavírus) és más vírusok által okozott fertőzések figyelemmel kísérése. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. szeptember 30. és október 6. között az országban 228.000 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel az NNGYK adatai szerint. A fertőzéssel orvoshoz fordulók korcsoport szerinti eloszlása a következő:

Korcsoport

%-os arány

Korcsoport

%-os arány

0-14 évesek42,8%15-34 évesek28,6%
35-59 évesek19,2%60 éven felüliek9,4%

Az orvosnál jelentkező betegek közül 188 főt vettek fel kórházba, 24 főt intenzívre. Közülük 116-an koronavírusosak.

Forrás: nnk.gov.hu

Milyen tüneteket okoz most a koronavírus?

Az új variánsok tünetei a felső légúti fertőzések tüneteihez hasonlóak a szakemberek szerint. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a magas láz, hidegrázás, fej-, izom- és torokfájdalom, orrnyálkahártya-gyulladás, köhögés.

Melyik variáns terjed most itthon?

Az elmúlt hetek vizsgálatai alapján a KP.3 alvariáns vált dominánssá hazánkban is. Kisebb arányban megjelent a KP.4 és KP.5, valamint jelen van még a KP.2 variáns is. A 35. héttől hazai szennyvizekben is kimutatható a világszerte terjedő új, XEC alvariáns is.

Melyik most a jó oltás a koronavírus ellen?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)a  2024/2025-ös szezonra a következő oltást javasolja: azokat, amik a JN.1 variánsok ellen védelmet nyújtanak. Az új variánsra kifejlesztett vakcina jelenleg még nem elérhető a gyógyszer-kereskedelmi forgalomban, de már megrendelték.

Kinek ajánlott majd felvenni az emlékeztető oltást?

Hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz a koronavírus elleni védőoltás is egyre inkább szezonális jellegűvé válik, és elsősorban azok számára ajánlott, akik a súlyos betegségük miatt magas kockázatú csoportokba tartoznak, mint például a szív-, érrendszeri, krónikus tüdő-, máj- és vese-betegségben szenvedők, csökkent immunitással rendelkező személyek, illetve az idősek. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának ajánlása szerint

  • a 65 éves vagy idősebb, alapbetegséggel nem diagnosztizált személyeknek;
  • 6 hónapos és idősebb, krónikus alapbetegségben (szív- érrendszeri, légzőszervi, máj-, vese- vagy cukorbetegségben, elhízásban, krónikus neurológiai betegségben, vagy immunhiányban) szenvedőknek;
  • a várandósoknak ismételten, minden terhességük idején egy alkalommal;
  • a tartós ápolást-gondozást nyújtó, bentlakásos intézmények ápoltjainak és dolgozóinak;
  • a szociális ellátásban dolgozóknak;
  • a betegekkel közvetlenül érintkező egészségügyi dolgozóknak érdemes felvenniük az emlékeztető oltást.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek