Lopás miatt kikérte a legfőbb ügyész Magyar Péter mentelmi jogát

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.26.

Covid: nem a vuhani laborból szabadult ki a vírus – itt a teljes igazság a világjárványról

A tudósok végleg elvetették azt az elméletet, ami azt bizonygatta, hogy egy laborból szökött ki a halálos vírus.

Covid: megdőlt az eddigi ismert elmélet, ami szerint a vuhani labor egyik munkatársa hurcolta ki a vírust a helyi piacra, majd ebből a gócpontból robbant be a világjárvány. Egy frissen publikált tanulmány azt állítja, hogy - miként eddig is ismert volt –, valóban a közép-kínai metropolisz piacán ütötte fel fejét először a vírus, ám az nem a közeli laborból került oda, hanem az állatpiac egyik eladásra kínált, ketrecben tartott nyestkutyája volt a vírushordozó. Mindez 2019 novemberében történt, a világjárvány pedig fél évvel később már Magyarországot is elérte.

Covid, Raccoon,Dog,(nyctereutes,Procyonoides).,Primorsky,Krai,(primorye),,Far,East,,Russia.
A covid berobbanásásban főszerepet játszott a fertőzött nyestkutya Fotó: Kirill Skorobogatko/Illusztráció

Az új bizonyítékok tükrében kijelenthető, hogy az állatpiac volt az első gócpont

 – mondja a tanulmány szerzője, Kristian Andersen. A vírus legnagyobb hordozója a Kelet-Ázsiában elterjedt rókaszerű állat, a mosómedve kutya vagy más néven nyestkutya volt, de igazolható, hogy a piac más, vadon befogott és eladásra kínált állatai is hordozták a covid-19-et. Ezek közé tartozik a Malajziából származó szakállas disznó, a bambuszpatkány és a pálmacibet.

vakcina
A vakcina kifejlesztéséhez Karikó Katalin felfedezése juttatta el a világot Fotó: AFP

A piacról ezeket az állatokat hamar el is távolították, de már ez sem segített: a 12 milliós nagyváros addigra már megfertőződött, majd a járvány világméretűvé vált. Mindez egy hónap alatt játszódott le, mert az akkor még ismeretlen eredetű, könnyen halálossá váló tüdőgyulladásról először 2019. december 31-én szóltak a kínai híradók. A világon igazoltan 770 millió ember fertőződött meg és több mint 7 millióan haltak bele a covidba.

A videóban a vuhani állatpiacot láthatjátok. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek