Létrehozva: 2024.10.22. 15:00

Koronavírus: magyar kutatók új kezelési módszert találtak

Az, amiről a szakemberek a pandémia elején beszéltek, mára valósággá vált és úgy tűnik, hogy a Covid most már örökre az emberiséggel marad, akárcsak az influenza. Miközben világszerte ismét mindenütt a járvány erősödésére számítanak, addig egy új magyar kutatás áttörést jelenthet a koronavírusos megbetegedés terápiás kezelésében.

Az ősz beköszöntével a világ számos országában – így persze Magyarországon is – ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzések száma. Ezt igazolják a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai is. Ugyanakkor amellett, hogy a vírus mostani variánsai kevésbé veszélyesek, mint a pandémia ideje alatt, további jó hír, hogy kutatók egy csoportja új terápiás lehetőségre bukkant a súlyos koronavírusos megbetegedés terápiás kezelése terén – ráadásul az áttörés magyar szakemberek nevéhez fűződik.

koronavírusos megbetegedés
Magyar kutatók eredményei hozhatnak áttörést a koronavírusos fertőzés terápiás kezelésében. Fotó: Polina Tankilevitch / Pexels (illusztráció)

Miközben az új variánsok esetében még zajlik a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztése, addig a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem szakemberei azonosították azt az új kezelési lehetőséget, amelynek során egy rákellenes gyógyszer bizonyult igencsak hatékonynak a Covid által okozott fertőzés különböző szakaszaiban. A Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének egyetemi tanára, Bay Péter által vezetett kutatás eredményeit a British Journal of Pharmacology szaklapban publikálták.

Az ott közzétett beszámoló szerint a koronavírus-fertőzés időben két szakaszra osztható: a virális szakaszban a vírus elszaporodik a szervezetben, a gyulladásos szakasz pedig az erre adott immunválasz következtében kialakuló folyamatokat fedi le. A jelenleg elérhető gyógyszerek viszont különböző hatékonysággal veszik fel a harcot a vírussal, attól függően, hogy épp melyik szakaszában van a fertőzés. Létezik például olyan gyógyszer, ami a virális szakaszban fejti ki a hatását, tehát az időben észlelt megbetegedés esetén alkalmazható, viszont a súlyosabb fertőzések kezeléséhez már kevés.

Azért kezdtük el a munkát, mert bizonyos enzimek szerepe egyértelműen kimutatható volt a virális és a gyulladásos szakaszban is. Emiatt azt feltételeztük, hogy ezeknek az úgynevezett PARP enzimeknek a gátlószerei a két folyamat egyidejű gátlásával „kettős hatású fegyverek” lehetnek a súlyos megbetegedéssel járó fertőzés kezelésére

 – mondta Bajusz Dávid, a HUN-REN TTK Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa.

Ezt sikerült is alátámasztaniuk a szakembereknek egy bizonyos gyógyszer kapcsán, ezzel pedig megnyílt a lehetőség egy olyan terápiás kezelés előtt, amely egyaránt alkalmazható a Covid fertőzés virális és a gyulladásos szakaszában is. A szakemberekre most újabb kutatások várnak, amik a vírusok működéséért és szaporodásáért felelős fehérjék célzott blokkolására irányulnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek