Lángba borultak az utcák: zavargások törtek ki egy brit nagyvárosban

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.18.

A Covid-vakcinája miatt beperelte a Pfizert egy amerikai állam

A vád szerint a gyógyszeripari vállalt megtévesztette a fogyasztókat a járvány alatt.

Szerző Ripost

Az amerikai Kansas állam hétfőn pert indított a Pfizer gyógyszeripari vállalat ellen, amiért az "szándékosan eltitkolta" a koronavírus elleni vakcinájának hatékonyságával, és az oltás kockázatával kapcsolatos információkat. A bírósági keresetében Kansas azt állítja, hogy a Pfizer megsértette a az állam fogyasztóvédelmi törvényeit, ezért jelentős anyagi kártérítést követel a cégtől - írja Reuters hírügynökség.

HEALTH-VIRUS-US-PFIZER
A Covid-vakcinája miatt beperelte a Pfizert egy amerikai állam

"A Pfizer több félrevezető kijelentést tett, hogy megtévessze a nyilvánosságot az oltóanyaggal kapcsolatban, amikor az amerikaiaknak a legnagyobb szükségük volt az igazságra"

- fogalmazott Kris Kobach kansasi főügyész, aki egy helyi bíróságon indított pert a Pfizer ellen az állam nevében.

A kereset szerint a Pfizer nem sokkal a vakcina 2021 eleji bevezetése után elhallgatta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az oltás terhességi komplikációkkal, valamint a szívben és a szív körül kialakuló gyulladásokkal, szívizomgyulladással és szívburokgyulladással hozható kapcsolatba. 

Kansas szerint a Pfizer azt is hamisan állította járvány alatt, hogy a vírus eredeti törzsével szemben kifejlesztett vakcina továbbra is nagy hatékonysággal véd a később kialakult variánsokkal szemben, és hogy nemcsak a megbetegedést, hanem a vírus átvitelét is megakadályozza.

A gyógyszeripari vállalatot továbbá azzal is vádolja az amerikai állam, hogy a közösségi médiumokkal együttműködve „cenzúrázta a vakcinákkal szembeni kritikus beszédet”, amivel megsértette a szólásszabadság alkotmányos jogát.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2021 júniusában egészítette ki a vakcina címkéjét a szívizom- és szívburok gyulladásra vonatkozó figyelmeztetéssel, mint ritka mellékhatás. Ami a terhességi komplikációkra vonatkozó vádakat illeti, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete által 2023-ban végzett, 21 tanulmányt áttekintő vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a Covid vakcinák nem állnak összefüggésben vetélésekkel.

Tavaly egyébként egy mostanihoz nagyon hasonló pert indította a Pfizer ellen Ken Paxton texasi főügyész is, amely még mindig függőben van. A Pfizer ezt az ügyet és texasi keresetet is alaptalannak nevezte, hozzátéve, hogy oltással kapcsolatosan nyilvánoságra hozott információik pontosak és tudományosan megalapozottak voltak. Megjegyzendő, hogy a Pfizer partnere, a német BioNTech egyik ügyben sem szerepel alperesként.

Kobach hétfőn azt mondta, hogy más államok is együttműködtek Kansas állammal a Pfizer elleni vizsgálatok során, és várhatóan ők is pert indítanak ugyanezen vádak miatt a vállalat ellen.

Az amerikai külügyminisztérium (Pentagon) és a titkosszolgálatok nagyszabású propagandakampányt hajtottak végre a koronavírus-járvány csúcsán a kínai Sinovac oltóanyag lejáratása céljából - derült ki a Reuters hírügynökség hétvégén megjelent tényfeltáró cikkéből. A portál beszámolója szerint az Egyesült Államok a fejlődő világ valamennyi országát célba vette a dezinformációs kampánnyal, de mind közül a Fülöp-szigeteket érintette leginkább. 

Booth displaying a coronavirus vaccine candidate from Sinovac Biotech Ltd is seen at the 2020 China International Fair for Trade in Services (CIFTIS), following the COVID-19 outbreak, in Beijing
Az USA titkos propagandakampányt folytatott a kínai vakcina ellen

A Reuters oknyomozó anyaga szerint a Pentagon célja egyértelmű volt: kétségeket ébreszteni a kínai oltóanyag biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban, bosszúból azért, mert Peking Washingtonra próbálta hárítani a világjárvány kitörését.

 

A lejáratás érdekében az amerikai titkosszolgálatok több ezer hamis közösségi médiás profilt hoztak létre, melyekkel megállás nélkül szidalmazták a kínai vakcinát, valamint a Kínában gyártott arcmaszkokat és teszteket. A kamu felhasználók oldalain rendszeresen ugyanaz a szöveg jelent meg, egy 2020 júliusában közzétett egységes üzenetben például ez állt: 

"A COVID Kínából érkezett, és a vakcina is Kínából érkezett, ne bízzon Kínában!"

A Fülöp-szigeteket érintő művelettel kapcsolatban a Reuters több mint 300 olyan kamu profilt azonosított az X-en (korábban Twitter), amelyek megfeleltek azoknak a leírásoknak, amelyeket korábbi amerikai katonai tisztviselők osztottak meg. A fiókok többségét 2020 nyarán hozták létre, és a #Chinaangvirus  (filippínó nyelven: „Kína a vírus”) – hashtag köré szerveződtek.

A Reuters szerint az amerikai külügyminisztérium kampánya 2020 tavaszán, Donald Trump elnöksége alatt kezdődött, és Joe Biden ciklusában, 2021 közepén ért véget. A hírügynökség arra nem talált bizonyítékot, hogy a Pentagon az oltásellenes propagandával Észak-Amerikát vagy Európát is célba vette volna.

Miután a Reuters rákérdezett a kamu profilokra az Elon Musk tulajdonában lévő X közösségi médiumnál, a cég gyorsan törölte a gyanús felhasználókat. A vállalat azt közölte, hogy a profilok egyértelműen egy koordinált robotkampány részei voltak.

Marcello Ferrada de Noli svéd járványügyi szakértő szerint az amerikai akciót egyértelműen anyagi megfontolásból indították, és nem a Peking elleni bosszúból. A szakértő úgy véli, a kampány célja az volt, hogy a beszerző országok az amerikai Pfizer készítményét részesítsék előnyben a többi oltóanyaggal szemben.

Donald Trump és Joe Biden szóvivői nem reagáltak a Reuters megkeresésére, de a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője elismerte, hogy a propagandakampány létezett. 

A Pentagon szóvivője annyit mondott, hogy az amerikai hadsereg "különböző platformokat használ, beleértve a közösségi médiát is, az USA, a szövetségesek és a partnerek ellen irányuló rosszindulatú befolyásolási támadások elhárítására". A Pentagon azzal védekezett, Kína "dezinformációs kampányt indított, hogy hamisan az Egyesült Államokat okolja a Covid terjedéséért".

A megjelent hírekre reagálva a kínai külügyminisztérium azt közölte, hogy nem lepte meg a jelentés, mivel régóta tisztában vannak azzal, hogy Washington dezinformációkat terjeszt Kínáról.

A Fülöp-szigetek nagykövetsége nem reagált a Reuters megkérésesésre, a Fülöp-szigeteki Egészségügyi Minisztérium szóvivője azonban azt mondta, hogy „a hírügynökség által feltártak érdemesek arra, hogy a részt vevő országok illetékes hatóságai megvizsgálják őket”.

 

 

origo.hu

Videón, ahogy összetörte a Ferrarit Leclerc a Hungaroringen

ripost.hu

Teszt: ha csak a felét is ismered ennek a 10 régi magyar szónak, műveltebb vagy az átlagnál!

borsonline.hu

Részegen feküdt a magyar vécében a Forma–1 sztárja

mandiner.hu

David Pressmanék nagyot akartak rúgni Magyarországba – annyira csúnyán félresikerült a dolog, mint talán még soha

ripost.hu

"Nyertem a lottón, erre a barátom követeli a felét, de nem akarok adni neki"

vg.hu

Új Lidl–bolt: kígyózó sorok várták a nyitást – ilyen üzlet még nem volt Magyarországon és lehet, hogy nem is lesz több

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

ripost.hu

Nagy vihart kavar az Uránusz, ezekre a csillagjegyekre feszült napok várnak

ripost.hu

Most jött: összeütközött két vonat, többen is megsérültek

ripost.hu

Nem tudunk máshova nézni: kitette a melleit Zimány Linda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Ursula von der Leyen támadta a békemissziót, cserébe a háborúpárti baloldal megszavazta bizottsági elnöknek

KÜLFÖLD

Migrációs statisztika mentette meg Donald Trump életét

KÜLFÖLD

Donald Trump megállíthatatlan: nem tudták sem lejáratni, sem börtönbe zárni, sem lelőni

KÜLFÖLD

Elárasztották a netet a mémek a Donald Trump elleni merénylet után: íme a legjobbak! - galéria

KÜLFÖLD

Felmérés: az ukránok többsége nem érzi magát európainak

KÜLFÖLD

Borzalom: meghalt a forró autóban egy 2 éves kislány, miközben az apja bent játszott a gépén

KÜLFÖLD

Végignézték a követői, miközben élő adás közben meghalt a népszerű influenszer

KÜLFÖLD

Ijesztő segélyhívás érkezett, Julia remegve mondta: "meghaltak"