Létrehozva: 2024.10.14. 17:30

Ideje megrendelni a karácsonyi ajándékot külföldről, különben nem ér ide időben!

Webáruház és szállítócég függő, hogy mikor ér ide egy csomag a magyar határokon túlról. Ezt is érdemes mostantól figyelembe venni vásárláskor és egyes helyekről ideje megrendelni is a karácsonyi ajándékot!

Hamarosan kezdődnek a nagyobb leárazások a külföldi webshopokban. Aki viszont megvárja ezeket, ahhoz nem biztos, hogy az ünnepekre megérkeznek az ajándékok. Mutatjuk, honnan kell már most megrendelni a karácsonyi ajándékot.

futár,csomag,csomagszállító,szállító,fuvar,fuvaros, karácsonyi csomag
Ideje külföldről megrendelni a karácsonyi ajándékot! Fotó: Drazen Zigic / Shutterstock

Mitől függ, hogy mennyi idő alatt ér ide a karácsonyi csomag külföldről?

Egyrészt attól, hogy melyik országból rendelünk, másrészt attól, hogy milyen szállítási módot választunk. Általánosan elmondható, hogy EU-n belülről hamarabb (1-2 hét) itt vannak a csomagok, mint példádul Kínából, ahonnan viszont már most érdemes megrendelni a karácsonyi ajándéknak szánt csomagokat, hogy biztosan ideérjenek. Egy ilyen rendelés átfutási ideje ugyanis 6-8 hét!

A vámkezelni is beleszólhat a kiszállítási időbe

A külföldről érkező küldemények leggyakoribb kiindulási pontja Kína a posta nyilvántartása szerint. Ezt az USA, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong követi. Az ezekből az országokból érkező küldeményeket vámkezelni kell. Ez tovább növeli a kézbesítési időt, vagyis hamarosan késő lesz lenyomni a megrendelés gombot.

A vámkezelés pénzbe kerül!

Bármekkora értékben rendelünk csomagot az EU-n kívülről, vámot és áfát is kell érte fizetni, vagyis például ha ingyenes szállítással rendelünk egy EU-n kívüli országból mondjuk egy 200 Ft-os fülbevalót, azt is vámeljárás alá vetik és áfát (27%) kell utána fizetni. 150 euró feletti érték estén pedig vámot is fizetni kell. Fontos továbbá, hogy az Európai Unióba érkező csomagok esetében vám-árunyilatkozatot is be kell nyújtani.

A futárcégek leterheltsége sem mindegy

Hetek óta problémák tapasztalhatók a Packeta csomagküldő szolgáltató működésében. A Világgazdaság munkatársa szerint az összeomlás oka az, hogy a cég februárban együttműködési megállapodást kötött a Temuval. Ráadásul a Packeta megvásárolta a Foxpostot, így ez a cég lett a legnagyobb hazai csomagküldő szolgáltató. Ennek értelmében, ha valaki Magyarországon a távol-keleti webáruháztól rendel, akkor a rendszer automatikusan a címekhez közeli Packeta csomagátvételi pontokra irányítja a kézbesítést. Mivel a Temu-rendelések száma megnőtt, kapacitásproblémák jelentkeztek az átvételi pontoknál és a házhozszállításnál is, így a csomagok a raktárakban ragadtak. A helyzet pedig úgy áll, a karácsonyi szezonban is arra kell felkészülni, hogy a Temutól rendelt csomagok megérkezése bizonytalan lesz- állítja Hecker Flórián, a Világgazdaság munkatársa.

Mire érdemes figyelni, ha külföldről rendelünk karácsonyi ajándékot?

  • Fontos, hogy mindig pontosan adjuk meg rendeléskor a saját adatainkat, hogy minél gyorsabb legyen a vámeljárás folyamata.
  • Mindig valós, teljes nevet (vezetéknév, keresztnév) adjunk meg.
  • A postacímet a lehető legrészletesebben töltsük ki.
  • Mindig adjunk meg pontos e-mail-címet és mobilszámot is rendeléskor.
  • A rendelés és a fizetés visszaigazolását vagy ezek képernyőképét mentsük el, mert a vámkezelés során előfordulhat, hogy szükség lesz rá.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek