Létrehozva: 2024.10.04. 19:40

Balesetveszélyt jelent a lehullott falevél, de kinek kell eltakarítania?

Az ősz egyik főbb jellemzője, hogy lehullajtják a leveliket a fák, amik beterítik a járdákat, utakat, parkokat. Kinek a dolga ezt összeszedni és mihez kezdjünk a falevélkupacokkal? Most kiderül!

A fákról lehullott falevél bizonyos helyzetekben balesetveszélyt jelent az autósokra, motorosokra, kerékpárosokra és gyalogosokra egyaránt, ezért időnként össze kell gyűjteni őket. Hol és kinek a feladata ez és mi a teendő az összegyűlt zöldhulladékkal?

ősz falevél
Az ősz egyik tagadhatatlan jele a fákról lehulló falevél Fotó: Matey István

Ez a gond a lehulló falevéllel

Megváltoztatja az utak tapadási viszonyait. A falevélrétegre hajtva a járművek fékútja, féktávolsága ugyanis megnövekedhet, főleg, ha a reggeli párától, esőtől még nedves is a felület. Ha pedig a falevelek átáztak, a hóréteghez hasonló módon viselkednek. És nem ez az egyetlen oka annak, hogy időnként össze kell szedni őket. De vajon kinek-hol kell ezt megtennie?

További veszélyt is jelenthetnek az autósokra

A tapadásvesztés mellett -ami főleg kanyarodáskor, fékezéskor veszélyes-, a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket is, ami az adott útszakaszon helyismerettel nem rendelkezők dolgát tovább nehezíti, továbbá elfedhetik a burkolat hibáit, illetve a mély kátyúkat is. Éppen ezért fás területeken, ligetek környékén, falevelekkel borított útszakaszokon haladva ügyelni kell a kanyarodásra (behaladási sebességre, kanyar ívének megválasztására), valamint a fékezésekre-tanácsolja a rendőrség Balesetmegelőzési Bizottsága.

Kinek kell eltakarítania a leveleket?

Az országos gyorsforgalmi, fő- és mellékutak üzemeltetéséért és fenntartásáért a Magyar Közút Nonprofit Kft. felel. Ez persze időbe telik és mivel november végéig gyakorlatilag folyamatosan hullajtják a fák a leveleiket, előfordulnak olyan útszakaszok, ahol falevél lesz az úton. Ezeken a szakaszokon körültekintően vezessünk! Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. takarítja a járdákat, lépcsőket, bicikliutakat és a szilárd burkolatú utakat, így ott az ő dolguk a falevelek összesöprése és elszállítása is. A fővárosban a tömegközlekedési járművek megállóit a BKV Zrt. vagy egy általa megbízott alvállalkozó takarítja, más városokban pedig az ott működő közlekedési cégek vagy az általuk megbízott alvállalkozók. A fővároshoz és a közúthoz nem tartozó területek a pedig a helyi önkormányzatokra vannak bízva, vagyis nekik kell megoldaniuk a takarítást, komposztálást vagy meg kell bízzanak erre egy céget.

Hol kell maguknak a lakóknak eltakarítaniuk a leveleket?

A családi házaknál és társasházaknál az ingatlan körüli, előtti járdarészen, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen területen az ingatlan tulajdonosának, használójának kell a faleveleket begyűjtenie. Tehát a járdák egy részét és a házak előtti szakaszokat a lakóknak vagy egy általuk megbízottnak kell levélmentesítenie. Amennyiben ez nem történik meg és valaki balesetet szenved, az adott ingatlan lakóinak kártérítési felelőssége van!

Mihez kezdjünk a falevelekkel? Fotó: Pexels/Matt Bignon (Képünk illusztráció)

Mihez kezdjünk az összegyűjtött levelekkel?

Két megoldás az ami legális és eredményes: a komposztálás vagy az arra rendszeresített zsákokban való gyűjtés, amit aztán az erre kijelölt cégek elszállítanak. A fővárosiak zöldhulladék elszállításával kapcsolatos információk itt találhatók.

Mit ne tegyünk a falevelekkel?

Ne söpörjük az utcára a leveleket, mivel ez egy rossz és veszélyes szokás. Emellett ne is égessük el őket, mert súlyos bírság járhat érte és védett sünök telelőhelyét is veszélyezteti a mutatvány. 2021. január elseje óta ugyanis országszerte tilos az avar- és a kerti zöldhulladék égetése! Ez alól van egy kiskapu: az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozhatják az avar és a kerti hulladék égetését, vagyis megadhatnak olyan napot, napszakot, amikor portán belül el lehet égetni a kerti zöldhulladékot. A Pénzcentrum összegyűjtött néhány példát is erre:

  • Pest megyében 17 településen egész évben tilos az égetés (Budakalász, Budapest, Csömör, Galgahévíz, Gyál, Gyömrő, Ipolydamásd, Kóspallag, Nagybörzsöny, Nagykovácsi, Nagykőrös, Pilisszántó, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint, Vácszentlászló, Vecsés), míg Csőváron négy, Tökön három előre meghatározott napon lehet kerti hulladékot égetni.
  • Szombathelyen 2021-ben betiltották az avar és egyéb kerti hulladék égetését a város teljes területén. Pécsett 2019 nyara óta tilos és akár 3 millió forintos bírságot is kaphat az, aki nem tartja be a szabályokat.
  • Várgesztesen a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése belterületen minden év március 1-je és április 30-a, valamint október 1-je és november 30-a között engedélyezett.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek