Létrehozva: 2024.10.22. 11:30

Influenza elleni védőoltás: mutatjuk, hogy mikortól lesz elérhető az ingyenes vakcina!

Az influenzaszezon közeledtével már megkezdődött Magyarországon a légúti figyelőszolgálat működése, valamint már úton van a háziorvosokhoz az ingyenes influenza elleni védőoltás is.

Azt, hogy nyakunkon az influenzaszezon, mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy az országos tisztifőorvos – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – a vármegyei tisztifőorvosoknak küldött körlevélben elrendelte a légúti figyelőszolgálat működtetését. Ez azt jelenti, hogy a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok és házi gyermekorvosok segítségével már zajlik az adatgyűjtés az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és a légúti óriássejtes vírus (RSV) által okozott fertőzések számáról – korcsoportonkénti eloszlás szerint. Ez azért is fontos, mert az akut légúti fertőzésekről így kapott adatok a magyar lakosság 20 százalékát fedik le. Ezekből készül hétről-hétre az országos becslés, amelyből pontos kép alkotható arról, hogy milyen szakaszában tart is éppen a járvány. Érkezik továbbá az influenza elleni védőoltás is az orvosokhoz.

influenza elleni védőoltás
Nem éri meg kockáztatni: még a járvány beköszönte előtt elérhető lesz a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás. Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels (illusztráció)

150 olyan háziorvos is részt vesz a figyelőszolgálat munkájában, akik nem csak adatokat, hanem légúti mintát is szolgáltatnak a központnak. Azaz a járvány ívének figyelemmel kísérése mellett virológiai adatgyűjtés is zajlik. Az így kapott légúti mintákat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban (NNGYK) működő Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban vizsgálják majd a szakemberek.

Hamarosan beadatható lesz az influenza elleni védőoltás

Ezzel azonban még korán sem ért véget az influenzaszezonra való felkészülés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján számolt be arról, hogy a figyelőszolgálat élesítését követően a vírus elleni védőoltásokat is útnak indították a háziorvosi praxisokhoz, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, akik a helyileg illetékes kerületi/járási hivatalokon keresztül kapják majd meg az oltóanyagot, ami nem mellékesen az idén is ingyenesen lesz elérhető mindenki számára!
 

A 2024/2025-ös szezonra gyártott, térítésmentesen felhasználható influenza oltóanyag október végén már az ország egész területén elérhető lesz

 - írja honlapján a népegészségügyi központ.

 

Az október végi időpont nem a véletlen műve: az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint Magyarországon a lakosság körében az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, ami aztán januárban szokta elérni a járványos szintet. Így aztán az influenza elleni védőoltást novemberben, vagy decemberben javasolt beadatni – különösen a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, illetve a várandósoknak. Vakcinából nincs hiány, miután az idei influenzaszezonban is 949 ezer adag ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára.
 

influenza elleni védőoltás
Az influenza elleni védőoltás mellett a Covid elleni vakcinákról is gondoskodott már az NNGyK. Fotó: Nataliya Vaitkevich / Pexels (illusztráció)

Jön a Covid elleni oltóanyag is!

Bár a koronavírus különböző variánsai továbbra is velünk vannak, ezek szerencsére már nem okoznak olyan súlyos megbetegedést, mint a pandémia alatt terjedő változatok, a tünetek pedig gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a WHO ajánlása szerint indította el a Covid-19 oltóanyag beszerzését az idei szezonra és azt ígérik, hogy annak a hazai elérhetőségéről is időben tájékoztatják majd az embereket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek