Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
Létrehozva: 2024.10.17. 13:15

Itt a gyógyulás receptje 5 pontban: ezt tedd, ha megfáztál

Az ősz beköszöntével, illetve a lehűléssel együtt újra itt van a megfázások időszaka. A szünet nélküli köhögés és orrfolyás közepette azonban nem árt tudni, hogy rajtunk is múlik, mennyi ideig tart ez a felettébb bosszantó időszak. Mutatjuk, hogy megfázás esetén miként lehet felgyorsítani a felépülést!

A megfázás az orr, a torok, az orr melléküregeinek, valamint a felső légutak gyakori, ugyanakkor enyhe vírusfertőzése, ami általában egy-két héten belül magától elmúlik. Évente milliók szenvednek tőle: legtöbbünket azért dönti le a lábáról a nátha, mert a vírusok, amelyek ezt okozzák, a téli hónapok alatt sokkal könnyebben terjednek és fertőznek. Ráadásul ilyenkor több időt töltünk zárt térben és a kevesebb napsütés miatt az immunrendszerünk is sebezhetőbb. Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy ha már megvan a baj, akkor legalább minél gyorsabban véget érjen a szenvedés!

megfázás
Évente emberek millióinak életét keseríti meg több-kevesebb napra a magfázás. Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels (illusztráció)

1. Hidratálás

A megfelelő folyadék pótlása a szervezet számára az egyik legalapvetőbb feltétele a minél gyorsabb felépülésnek. A legjobb választás erre a víz, vagy a tea, de a gyümölcslevekkel is nehéz mellé lőni.

2. Pihenés

Az alvás a legjobb gyógyszer, mivel ez alatt az idő alatt tud a test a leginkább regenerálódni. Érdemes tehát a betegség ideje alatt minél több időt pihenni.

3. Étkezés

Táplálkozz egészségesen, főleg ha már megtörtént a baj és meghűltél. A vitaminok és ásványi anyagok segítenek erősíteni az immunrendszeredet, vagyis felvérteznek a benned lévő és náthát okozó vírusokkal szembeni küzdelemre. Sok gyümölccsel, zöldséggel és teljes kiőrlésű gabonából készült ételekkel tehetsz a legtöbbet önmagadért.

4. Gőzölés

Forralj vizet egy lábosban, terítsd a fejedre egy törölközőt, és lélegezd be a gőzt. Ez nagyban segít fellazítani a nyákot és még a légzést is megkönnyíti.

5. Semmi cigaretta és alkohol!

Kerüld a dohányfüstöt és az alkoholt, mert ezek tovább irritálhatják a légúti nyálkahártyát, aminek egy megfázás során így is van elég baja. A friss levegő, azaz a szellőztetés is jó barát egy-egy megfázás alkalmával.

Persze a megfázás esetében is igaz az az általános vélekedés, hogy a legjobb gyógymód a megelőzés! A koronavírus-járvány ideje alatt mindenki megtanulhatta, hogy gyakori kézmosással lehet legjobban védekezni a fertőzések ellen. Ezt kiegészíthetjük különböző vitaminokkal, ami egyfajta dopping az immunrendszerünknek.

Bár a megfázás rendkívül bosszantó tud lenni, a fenti apró trükkök alkalmazásával akár napokkal is lerövidíthető a nátha időszaka. Ha azonban a tünetek több nap után sem enyhülnek, akkor a jól bevált praktikák bevetése mellett mindenképpen fordulj orvoshoz!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek