Létrehozva: 2024.10.19. 09:00

Energiaitalokat tesztelt a hatóság: kiderült, mi a gond velük

Ezúttal egy igen népszerű terméket tesztelt a Nébih Szupermenta programja. Megvizsgálták az energiaitalok csomagolását, majd laborteszteken a beltartalmukat. 35-ből 28 terméknél volt gond!

Ezúttal az energiaitalokat bontotta elemeire a Szupermenta program. A termékteszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban elsősorban a termékek koffein-, taurin-, cukor-, édesítőszer-, valamint vitamintartalmát vizsgálták. Élelmiszerminőségi hibát és jelölési problémákat is találtak. Mutatjuk a részleteket!

energiaital energia ital
Ezúttal energiaitalokat tesztelt a Nébih Szupermenta programja / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ezúttal energiaitalokat tesztelt a Nébih

A Szupermenta programban ezúttal az energiaitalok kerültek a középpontba: összesen 35 terméket vizsgáltak a szakemberek. A tesztelt italok közül 15 kizárólag cukorral, 12 pedig édesítőszerrel készült, míg 8 termék cukrot és édesítőszert is tartalmazott. Származásukat tekintve 20 magyar és 15 külföldi előállítású volt, kiszerelésükre nézve pedig 250 ml-es és 500 ml-es italok szerepeltek a tesztben - olvasható a Szupermenta weboldalán.

35-ből 28 termékkel volt valamilyen gond

Élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak egyik termék esetében sem, a tesztelt energiaitalok közül azonban 28 termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságok többek között a megnevezés, a koffeintartalom jelölése, az összetevők, a termék és az elsődleges összetevők származásának feltüntetése, valamint a tápértékjelölés kapcsán adódtak. Vagyis az energiaital teszten szereplő termékek jelölése több esetben is megtévesztő volt!

Ilyen problémákat is feltárt a vizsgálat

  • Két ital nevében olyan összetevő szerepelt, amit nem is tartalmaz.
  • Volt, hogy származási helyként Ausztriát jelölték meg a csomagoláson, holott azt Magyarországon állítják elő.
  • Három cukormentes-ként jelölt energiaitalhoz pedig cukrot tartalmazó alapanyagkeveréket használtak fel.

Az is gond, hogy nem minden energiaitalban van annyi vitamin, mint kellene

Több terméket úgy hirdetnek, hogy valamilyen hozzáadott vitamint is tartalmaz. Az uniós szabályok szerint, ha egy terméket hozzáadott vitamint tartalmazó élelmiszerként jelölnek meg, akkor annak jelentős mennyiségben kell tartalmaznia az ígért plusz vitamint. A jelentős mennyiség az italok esetében azt jelenti, hogy az adott vitamin napi beviteli referenciaértékének legalább 7,5%-át kell 100 milliliterenként tartalmaznia a terméknek. Ezen a téren a laboratóriumi vizsgálatokon egy termékkel akadt probléma, ugyanis annak B12-vitamin mennyisége nem érte el a szükséges minimumot.

Fontos kiemelni, hogy az energiaitalok egészséges felnőttek számára készülnek, jellemzően magas a koffeintartalmuk, ezért fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

Mennyi koffein volt a vizsgált energiaitalokban?

Az energiaitalokban mért koffein mennyisége 13,8 és 35 mg/100 ml között mozgott. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleménye szerint egészséges felnőtteknél az egyszeri 200 mg, valamint a napi 400 mg koffeinfogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot. A tesztelt energiaitalok esetében egy doboz ital elfogyasztásával nem érjük el az egyszeri 200 mg koffein mennyiséget, a nagyobb kiszerelésű termékekkel azonban egyszerre akár 160 mg koffeint is bevihet a fogyasztó.

A tesztelt termékek mérési adatai itt találhatók.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek